Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Svanedans. I Norge har danske Henrik Vibskov flere ganger samarbeidet med Den Norske Opera & Ballett, blant annet på «A Swan Lake» i 2014.

Svanedans. I Norge har danske Henrik Vibskov flere ganger samarbeidet med Den Norske Opera & Ballett, blant annet på «A Swan Lake» i 2014.

Dansk moteskaper vil skape stemning av kaos

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Henrik Vibskov utfordrer grensene mellom visuell kunst, mote og forestillinger når han nå inntar Lillehammer Kunstmuseum.

– Jeg vil skape stemning av kaos, sier Henrik Vibskov (49).

Den danske designeren er kanskje mest kjent som avantgarde moteskaper, men samtidig har Vibskov med sine konseptuelle performance-lignende moteshow, eksperimentelle kostymer for teater, ballett og opera og fascinerende installasjonsutstillinger etablert seg som en ettertraktet multikunstner.

Og nå kommer han til Lillehammer.

Fakta: «(Please!) Clean Up, Honey»

Hvem: Moteskaper og multikunstner Henrik Vibskov fra Danmark.

Hva: Utstilling på Lillehammer Kunstmuseum.

Når: 20. november – 27. mars.

Henrik Vibskov er født i 1972 i Kjellerup i Danmark. I tillegg til mote og kunst, er han også musiker (trommeslager). Han er utdannet ved Central Saint Martins College of Arts and Design i London.

Henrik Vibskov selv tror mange kan bli overrasket over allsidigheten hans når de besøker Lillehammer Kunstmuseum.

– Ja, jeg ønsker å få frem bredden av det jeg driver med: Alt fra foto, film, installasjoner, performance, mote, kostymer og opplevelser til hvordan man definerer rom. Lyd er også viktig i kombinasjon med det visuelle. Det kan være kjedelig å gå på en konsert uten at det er noe visuelt. Men motsatt vil det også være kjedelig å være på et moteshow uten en lydopplevelse, sier han.

Drømmefanger

Karakteristisk for Vibskovs kleskolleksjoner er voluminøse snitt og markante mønstre hvor farger er intenst til stede.

I Norge har han flere ganger samarbeidet med Den Norske Opera & Ballett, blant annet på «A Swan Lake» i 2014. Gjennom sine performance-motevisninger bygger han opp visuelt sterke rom og stemninger – alltid preget av et spesialtilpasset lydbilde.

Mange av ideene til Henrik Vibskov dukker opp om natten, gjerne i en eller annen drøm.

– Den underliggende, litt twisted, surreal verdenen – den tiltrekker meg veldig og er til stor inspirasjon, sier han.

Allsidig. Utstillingen på Lillehammer viser et mangfold av Henrik Vibskovs produksjon, fra klær, installasjoner, video og foto, til ulike kunstprosjekter.

Allsidig. Utstillingen på Lillehammer viser et mangfold av Henrik Vibskovs produksjon, fra klær, installasjoner, video og foto, til ulike kunstprosjekter.

Nye høyder

– «(Please!) Clean Up, Honey» blir en utstilling som er helt annerledes enn vi noen gang har vist tidligere, lover kurator Cecilie Skeide.

– Det er mye tekstil. Til og med et gigantisk stillas kledd i svarte tekstilstrømper! Vibskov ønsket å utfordre Snøhettas spesielle arkitektur ved å lage stedstilpassede installasjoner, sier Skeide.

Kuratoren er enig i at utstillingen på Lillehammer vil overraske:

– Vi viser jo et tverrsnitt av hans produksjon som innebærer klær, installasjoner, video, foto og ulike kunstprosjekter. Forhåpentlig vil utstillingen også åpne opp for alvoret i det Vibskov gjør – enten han undersøker vår samtids forhold til tid, mat eller kommunikasjon.

Skeide forteller at under denne utstillingen kan publikum for første gang gå opp i høyden – åtte meter opp i museets store sal.

– Du blir omgitt av Vibskovs verden, bokstavelig talt, kan gå inn og ut av ulike stemningsladede rom og også prøve spesialdesignede klær, utdyper hun.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.