Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Godt humør. Petter Wang og Rafael Schläpfer savnet en visningsrom for uetablert kunst i Oslo. De tok saken i agne hender og arrangerer pop-up-utstillingen «Guilty Pleasures» for andre gang.

Godt humør. Petter Wang og Rafael Schläpfer savnet en visningsrom for uetablert kunst i Oslo. De tok saken i agne hender og arrangerer pop-up-utstillingen «Guilty Pleasures» for andre gang.

De fikk ikke innpass i galleriene – tok saken i egne hender

Tekst

Vil du få varsel hver gang Aurora Henni Krogh publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Da laget Petter Wang og Rafael Schläpfer utstillingen de selv savnet i Kunst-Norge.

– Det er motkultur. Vi bryter med hva man forventer en utstilling skal være, sier Petter Wang (29).

Med pop-up-utstillingen «Guilty Pleasure» ønsker kunstner og kurator og designer Rafael Schläpfer (29) å vise frem noe av det spennende som skjer i Kunst-Norges undergrunn. Ved å samle kunst og mote i en gammel garasje, vil de skape en «positiv plattform» for alle kunstuttrykk som lett oversees i de tradisjonelle galleriene.

– Vi vil at det skal være en fet utstilling vi vil dra på selv, sier Schläpfer.

Mens andre gallerier ofte er stive og striglede, med hvite vegger og høy dørterskel, er «Guilty Pleasure» med egne ord «mer skittent og industrielt»: I år finner utstillingen sted i en garasje på Økern. For Wang handler beliggenheten om å vekke følelsen av noe annerledes.

– Det er rått og fuktig, og det kan nesten føles litt skummelt å komme inn der, sier han.

Fakta: «Guilty Pleasure»

Årlig kunstutstilling i Lørenveien 68 på Bjerke i Oslo.

Årets kunstnere er Bjørn Hatterud, Vera Wollmann, David Kløve Kjernlie, Victor Nøkkelknippe, Gosha, Bill Billekvist, Erik Naglic, Jenny Skaale, Beah Shin, Petter Wang og Rafael Schläpfer.

Åpent 27. september til 29. september.

gp-contemporary.com

Fra nachspiel til utstilling

Da Wang først etablerte seg som kunstner, merket han seg at det var lettere sagt enn gjort å få innpass hos galleriene. Han tok saken i egne hender: På et nachspiel møtte den unge kunstneren en fyr som disponerte et lokale som kunne egne seg som utstillingsrom.

Wang fikk låne stedet i bytte mot at han tegnet plakaten til en technofest. Med hjelp fra venner og en god dose arbeid, så «Guilty Pleasure» dagens lys.

Wang kjente Schläpfer fra ungdomstiden i Fredrikstad. Han hadde akkurat gått ut av designskolen Esmod og var i likhet med Wang sulten på å vise hva han kunne.

På utstillingen blir det også en motevisning med Chamber, Schläpfers eget merke. Moteshowet skal foregå i utstillingsrommet, og Schläpfers nyeste kolleksjon er håndsydd og malt av designeren.

Kranføring. Petter Wang og Rafael Schläpfer viser alt fra graffiti til skulpturer i helgens utstilling på Økern.

Kranføring. Petter Wang og Rafael Schläpfer viser alt fra graffiti til skulpturer i helgens utstilling på Økern.

– Det handler om et kreativt uttrykk, ikke bare om å selge klær, forklarer Schläpfer.

– Når kunsten trekkes inn i moteverdenen, eller omvendt, oppleves det ofte som en gimmick, mener Wang.

Denne fallgruven jobber de aktivt med å unngå.

– Det skal være gøy, det skal gi folk noe, det skal samle mennesker. Kunst og mote er eksklusivt, men dette skal være inklusivt – her kan alle komme og se på, sier Schläpfer.

Maler rett på veggen

Årets «Guilty Pleasure» er den sjette i rekken, og vil vise et titall verker, hvor de fleste ikke er til salgs – hovedformålet er å vise frem kunstnere som de mener fortjener en plattform. En av disse er graffitiartisten Gosha, som Petter Wang mener får vist en annen side av sitt kunstnerskap i utstillingen.

– Å plassere en graffitimaler i en kunstutstilling kan lett bli kleint og malplassert, men det Gosha har gjort og fortsatt gjør, føles naturlig i «Guilty Pleasure»-sammenheng. Han har vært med hvert eneste år, og er en kunstner som gjør at utstillingene våre skiller seg ut.

En annen deltagende kunstner er Vera Wollman, bedre kjent som moteinfluenser og modell, under brukernavnet Chillevera. Mange er kanskje ikke kjent med Wollmans kunstneriske praksis, men får nå sjansen til å se en serie skulpturer proppet med poesi, nøye utvalgte readymades og objekter med historie.

Miks-teip. Kunstner Jenny Skaale, også kjent som «Chibi», er blant utstillerne på Økern i Oslo. Her foran egen skulptur.

Miks-teip. Kunstner Jenny Skaale, også kjent som «Chibi», er blant utstillerne på Økern i Oslo. Her foran egen skulptur.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.