Mellom 30. august og 16. september viser Kunstnernes Hus fire filmer av den franske kunstneren Pierre Huyghe (55), kalt «mesteren av det uventede».
Under kunstmønstringen Documenta i 2012 stilte han ut en hage hvor det åpenbarte seg en komposthaug, en operativ bikube kveilet rundt hodet på en statue av en naken kvinne, frodige marihuanaplanter og en hund med et rosamalt ben som lusket rundt.
Fakta: Pierre Huyghe
Fransk kunstner født i 1962.
Lager film og installasjoner.
Har vært stilt ut blant annet på MoMA, Centre Pompidou og Documenta.
Aktuell: Mellom 30. august og 16. september viser Kunstnernes Hus fire filmer fra Huyghes kunstnerskap.
I 2014 var det langbente edderkopper og fluer som gestaltet rollen som kunstverk i galleriet Artist Institute i New York. Etter hvert ble det også bygget en inngang for Manhattans gaterotter, i tilfelle de ville komme på besøk. Huyghe ville vise hvordan små organismer tilpasser seg over tid.
Biologi
Egentlig skulle Huyghe bli biolog. Ambisjonen har gjenklang i arbeidene hans. Skulpturene og installasjonene – ofte komplekse økosystemer – lever sine egne, uforutsigbare liv. Huyghe bestemmer premissene, bygger scenen. Hva som så utspiller seg mellom de levende organismene i mikrokosmoset, er utenfor hans kontroll.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på herPingviner og aper. Huyghe, som blant annet har mottatt priser fra Smithsonian, Hugo Boss og Guggenheim, har også markert seg med en rekke filmer – og det er fire av disse Kunstnernes Hus i Oslo nå viser. I «A Journey that Wasn’t», et sted mellom fiksjon og virkelighet, beskriver Huyghe og hans filmteam en ekspedisjon til Antarktis på jakt etter den sjeldne albinopingvinen.
Dyreriket er også instrumentelt i «Human Mask». I 19 minutter manøvrerer en makaber ape i kjole, langhåret parykk og maske rundt i et øde hus i Fukushima. Den samme apen ble en Youtube-sensasjon etter at noen filmet den, i ført samme kostyme som Huyghe har brukt, mens den jobbet som servitør på en sake-bar i Japan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.