tekst Sidsel Bjørnseth foto  Jan Søndergaard

09. September 2022 - København

Danske Eva Helene Pade er ikke ferdig på Kunstakademiet, men er allerede blitt kontaktet av en av verdens største kunstsamlere

Fra gulv til tak. «Moment of Transitions» er tittelen på dette verket som Eva Helene Pade har laget til sin første soloutstilling med samme navn. Verket er inspirert av gamle krigsmalerier og kunstnere som Pieter Brueghel og James Ensor.

Det mest iøynefallende maleriet er det som nærmest går fra gulv til tak i atelieret. Maleriet skildrer en stor, kaotisk menneskemengde med en hest i midten. Ansiktsuttrykkene til menneskene på første rad har et karikert, nærmest satireaktig preg. Noen vrir seg i smerte, andre gliser, brøler, danser eller poserer. De som står lenger bak, blir mer og mer utydelige, helt til de går opp i røyk. Det kan nesten ligne et teaterstykke.

– Jeg maler det jeg ikke kan forklare med ord, sier Eva Helene Pade (25).

På kort tid har den unge danske kunstneren gjort seg bemerket internasjonalt. Nå er hun aktuell med sin første soloutstilling på samtidskunstgalleriet Galleri Nicolai Wallner i København. Den står til 22. oktober, og det urovekkende maleriet gir tittel til utstillingen.

– Jeg ville skape en følelse av frykt, en slags panikk blandet med absurditet.

Nylig ble det bekreftet at hun også skal ha en soloutstilling ved Arken museum for moderne kunst utenfor København i 2024 – året hun etter planen går ut av Kunstakademiet i den danske hovedstaden.