Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

«En av de mest gjenkjennelige kroppene i populærkulturen»

Tekst
Scenesterk. Iggy Pop stilte som akt­modell i februar. Resultatet av seansen blir snart å oppleve ved Brooklyn Museum. Foto: Elena Olivo / Brooklyn Museum

Scenesterk. Iggy Pop stilte som akt­modell i februar. Resultatet av seansen blir snart å oppleve ved Brooklyn Museum. Foto: Elena Olivo / Brooklyn Museum

Iggy Pops kropp er «en nøkkel til å forstå rocken».

I vinter kom 21 kunstnere, i alderen 19 til 80, sam­men for å forevige en ­naken aktmodell ved New York Academy of Art. Fyren som bød seg frem, var ingen ringere enn James Newell Osterberg, bedre kjent som Iggy Pop. Resultatet av samarbeidet kan oppleves i Brooklyn Museum frem til 26. mars.

Fakta: «Iggy Pop Life Class»

Utstillingen står i Brook­lyn Museum frem til 26. mars neste år.

 

brooklynmuseum.org

Bak happeningen står den britiske Turner-prisvinneren Jeremy Deller.

– Iggy har en av de mest gjenkjennelige krop­pene i populærkul­turen, mener han.

– Kroppen hans er en nøkkel til å forstå rocken, og er blitt fremvist, feiret og kritisert på en måte som er uvanlig for en mann. Det er også hevet over tvil at den har erfart en del. Det var av disse grunnene jeg ville at han skulle sitte aktmodell.

Godt brukt

Det er på det rene at Iggy Pop, som fyller 70 neste år, ofte har gjort fysikken sin vondt, enten det gjelder selvskading på scenen eller alkohol- og narkotikamisbruk. Likevel har han lagt prest­isje i å flashe så mye hud som mulig når sjansen har meldt seg.

Et av de mer famøse portrettene av ham prydet i 1996 samlealbumet som for sikkerhets skyld fikk tittelen «Nude & Rude».

Uten tittel. Koreanskfødte Okim Woo Kim er kunstneren bak tolkningen «Untitled (Lying pose)». Foto: Sarah DeSantis / Brooklyn Museum

Uten tittel. Koreanskfødte Okim Woo Kim er kunstneren bak tolkningen «Untitled (Lying pose)». Foto: Sarah DeSantis / Brooklyn Museum

Han har heller ikke gått av veien for å synge sine edlere delers pris.

– Du skriver om ting som er viktig for deg, sa Iggy Pop til Rolling Stone i 2007.

– Og det må være ekte. Tenker jeg på tissen min? Hele tiden. Jeg har rett til å tenke på og synge om den. Hvis jeg tenkte: «Det er på tide å skrive en rockelåt – jeg burde nevne tissen min», da ville jeg ikke greid å uttale «tiss» ­riktig. Men det skjer helt naturlig.

Årets menn

«Iggy Pop Life Class» inngår i konseptet «A Year of Yes», hvor mannlighet er et stikkord. Deller har ­benyttet anledningen til å saumfare museets ­permanente samling og ­børste støvet av skulpturer fra antikkens Afrika, ­India, Japan og Mexico.

I tillegg har han plukket frem trykk og tegninger signert Egon Schiele, Max Beckmann og Daniel Huntington, samt fotografier ved Eadweard Muybridge, Horace ­Bristol, Jim Steinhardt, ­Robert Mapplethorpe og John Coplans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.