Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fotballspiller Morten Thorsby ble kåret til Årets ledestjerne i 2021. D2 besøkte ham i Genova i Italia i fjor sommer.

Fotballspiller Morten Thorsby ble kåret til Årets ledestjerne i 2021. D2 besøkte ham i Genova i Italia i fjor sommer.

Jakten på årets ledestjerner begynner nå

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fotballproffen Morten Thorsby gikk til topps i fjor. Nå skal DN kåre årets ledestjerner for fjerde gang.

– Å bli kåret til Årets ledestjerne har gitt meg masse motivasjon for videre arbeid. Det har også åpnet noen dører som gjør at vi kan få større fart fremover, sier Morten Thorsby (25).

For fjerde år på rad skal Dagens Næringsliv og avisens fredagsmagasin D2 finne 30 ledestjerner under 30 år. En av disse vil til høsten bli kåret til «Årets ledestjerne», slik italiaproffen ble i fjor.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Grønn stiftelse

Morten Thorsby, som spiller for UC Sampdoria i Genova, kjemper for et grønt skifte i fotballverdenen. I tillegg til å påvirke egen klubbledelse, egne lagkamerater og eget lokalsamfunn i grønn retning, startet han i 2020 stiftelsen We Play Green (WPG), som har som mål å inspirere fotballklubber og -spillere over hele verden til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg.

– Siden i høst har We Play Green-teamet vokst, og vi har fått på plass de første partnerne. Vi er i gang med lansering av flere ulike kampanjer og aktiviteter som vil skje utover 2022. Den viktigste kampanjen er å engasjere andre spillere til å bli en del av WPG-laget. Vi er allerede en håndfull spillere, og jeg håper det vil bli tresifret i løpet av året, forteller Thorsby.

Som jurymedlem vil jeg se etter ledestjerner som utfordrer gamle tankemåter og bruker rollen sin til å utgjøre en forskjell

Morten Thorsby, Årets ledestjerne 2021

FNs bærekraftsmål

Hvilke stemmer vil vi lytte til i årene som kommer? Hvem kan få oss helskinnet ut av klimakrisen? Kjenner du til noen som engasjerer seg i arbeidet for mindre fattigdom og mer likestilling?

Dagens Næringsliv og D2 leter nå etter 30 mennesker under 30 år som «gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper dytter verden i mer bærekraftig retning». Alle kan nominere kandidater, enten via påmeldingsskjemaet på DN.no eller til epostadressen ledestjerner@dn.no.

Nominer din ledestjerne her

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Også i år vil temaet bærekraft stå sentralt. FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030, ligger til grunn for kåringen.

Ordet bærekraft favner imidlertid bredt, noe som gjenspeiles i alle de ulike ledestjernene som ble plukket ut i fjor.

Blant dem var Tiril Høye Rahn, som har jobbet med fred siden hun var 13 år, og Rebecca Sjølie, som kjemper mot overproduksjon i klesbransjen ved å leie ut klær. Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel bruker humor på Tiktok og Instagram for å nå ut til ungdom, mens den tidligere DNT Ung-lederen Markus Malmin er opptatt av sporløs ferdsel i naturen. Investeringsdirektør Reed Snyder jobber på sin side med å gjøre finansbransjen grønnere, ved å investere i selskaper og teknologi som drar verden i en mer bærekraftig retning, mens Mona Ibrahim Ahmed jobber for å bekjempe negativ sosial kontroll og for at minoritetsungdom skal ta sine egne valg.

En ledestjerne for meg ser på utfordringene vi har i dag, og utfordringene vi får i fremtiden som en mulighet til positiv endring

Jurymedlem Ada Martini Strøm

Smittende engasjement

I likhet med Morten Thorsby er forfatter, modell og «greenfluencer» Ada Martini Strøm (32) nykommer i årets ledestjernejury. Hun forteller at hun personlig brenner for både historiefortelling, formidling og mulighetsrommet som ligger i å få klimakampen ut til en bredere målgruppe.

Her ligger det mye potensial i blant annet moteindustrien, tror hun.

– En ledestjerne for meg ser på utfordringene vi har i dag, og utfordringene vi får i fremtiden som en mulighet til positiv endring, sier Ada Martini Strøm.

– Egenskaper jeg kommer til å se etter, er evnen til å jobbe målrettet, et engasjement som smitter, kreative løsninger på og ideer om utdaterte tankesett og problemer, samt evnen til å tørre å satse på noe man er lidenskapelig opptatt av å få til, legger hun til.

– Etter tre år med kåringer, tror du fortsatt det er mange gode ledestjernekandidater der ute?

– Klart det, jakten har bare så vidt begynt!

Også Morten Thorsby forventer å bli inspirert av unge mennesker med drive og engasjement.

– Som jurymedlem vil jeg se etter ledestjerner som utfordrer gamle tankemåter og bruker rollen sin til å utgjøre en forskjell, sier han.

De 30 ledestjernefinalistene vil bli presentert i D2 og på DN.no fra våren og frem til høstens kåring.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.