Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Årets ledestjerner. – Det alle har til felles, er at de brenner for å finne løsninger og skape fremgang, sier Ada Martini Strøm, jurymedlem, forfatter, modell og «greenfluencer».

Årets ledestjerner. – Det alle har til felles, er at de brenner for å finne løsninger og skape fremgang, sier Ada Martini Strøm, jurymedlem, forfatter, modell og «greenfluencer».

Dette ser juryen etter i kåringen av årets ledestjerne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Engasjement for bærekraft er ikke nok. Man må faktisk ha utrettet noe.

– Med så mange solide kandidater blant årets ledestjerner, er det håp for en mer bærekraftig fremtid. Samtidig lærer jeg også av mange av løsningene ledestjernene jobber med, sier Mai Lawson Oldgard (47).

Hun er veteranen i den tverrfaglige juryen som har valgt ut årets ledestjerner for D2, og jobber til daglig som bærekraftsdirektør i Statnett. 30 ledestjerner under 30 år er valgt ut, på bakgrunn av sine gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper, og dette er fjerde året på rad at kåringen gjennomføres. Til sist vil Årets ledestjerne blant disse 30 bli kåret torsdag 27. oktober, basert på både publikumsstemmer og juryens siste valg.

– Vi har først og fremst sett etter noen som har vist at de kan gjøre en vesentlig forskjell. Juryen har vært opptatt av at det ikke bare skal være et engasjement for bærekraft, men at kandidatene faktisk har utrettet noe, sier Oldgard.

Atypisk aktivist

I 2021 ble fotballspilleren Morten Thorsby (26) kåret til årets navn: «Årets ledestjerne er ingen typisk aktivist – og kanskje derfor: utrolig effektiv. Vinneren får klimakrisens alvor ut til et nytt og stort publikum, på nye måter. Morten Thorsby er målrettet, og utrettelig, i både yrkeslivet, og i engasjementet for klima», skrev juryen i sin begrunnelse.

Thorsby kjemper for et grønt skifte i fotballverdenen og startet i 2020 stiftelsen We Play Green. Målet med denne stiftelsen er å inspirere fotballklubber – og spillere over hele verden – til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg.

I år har Bundesliga-proffen vært del av juryen som skal finne en ny ledestjerne, godt hjulpet av far og styreleder i We Play Green, Espen Thorsby, som stand-in i jurymøtene.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Den viktige bredden

I likhet med Morten Thorsby er forfatter, modell og «greenfluencer» Ada Martini Strøm (32) nykommer i årets ledestjernejury. Som ferskt medlem innrømmer hun at det har vært krevende, men på en god måte, å velge ut de 30 ledestjernene, siden så mange av de nominerte imponerer.

– De 30 ledestjernene er både ulike og unike profiler hver for seg, i tillegg til at bærekraft er et vidt begrep som omfatter mange sektorer, og berører alle. Det alle har til felles, er at de brenner for å finne løsninger og skape fremgang i en verden som har dårlig tid, sier hun.

Strøm legger til at hun ser etter dem som tør å utfordre status quo, og som er klare for å satse på de endringene som verden trenger nå.

At det har vært en krevende juryjobb, er Mai Lawson Oldgard enig i:

– Det har ikke bare vært enkelt å sammenligne så forskjellige kandidater. Samtidig er det viktig at vi får med ledestjerner fra ulike deler av samfunnet, fra næringsliv til kultur, akademia, idrett og politikk. Sånn bør det jo være, hvis vi skal kunne løse noen av de store utfordringene vi står overfor. Vi må trekke i riktig retning fra forskjellige ståsteder.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.