Søppeldykkeren

Søppel-dykkeren

Ledestjerner Siden april har OL-håpet Martin Helseth hentet over fem tonn søppel opp fra havbunnen.

tekst Line Kaspersen foto Aleksander Nordahl

– Jeg så det jo komme. Det nytter ikke å dvele ved det. Nå retter jeg blikket inn mot OL neste år. Jeg må satse på at situasjonen er sånn noenlunde tilbake til normalen igjen da.

I sommer skulle Martin Helseth (26) deltatt i sitt aller første OL for å ro dobbeltfirer sammen med Olaf Tufte, Erik Solbakken og Oscar Helvig. Den drømmen satte koronapandemien en effektiv stopper for. I stedet har han fått mye tid til å trene og dyrke andre hobbyer det seneste halvåret. For roeren har også en annen stor lidenskap: fridykking og søppelrydding.

Det som begynte med jakten på fiskemiddag med harpun, tok fort en ny og mer miljøvennlig vending. 

– Da jeg så hvor mye dritt som lå på havbunnen, bestemte jeg meg for å ta opp kampen mot marin forsøpling. De siste årene har jeg gradvis fått på meg «plastbrillene», som betyr at jeg for alvor har lagt merke til hvor alvorlig forsøplingsproblemet er i og rundt innsjøer, elver og hav, sier han.

Etter en kjapp treningsøkt i singlesculler på et blikkstille Årungen, har han kjørt den korte veien til Svestad på Nesodden, og nå har 26-åringen trukket i tykk våtdrakt denne solfylte og varme sensommerdagen. Mens svømmeføttene står i loddrett posisjon over vannoverflaten, fridykker han flere meter rett ned i dypet. Dessverre er det langt mer enn levende liv der nede.

– Her har jeg dykket mange ganger og hentet opp enorme mengder avfall. Det tar liksom aldri slutt, sier han da han kommer opp igjen, og peker i retning en dekk-kirkegård han oppdaget for lenge siden.

– Jeg aner ikke hvor lenge de dekkene har ligget der på bunnen eller hvorfor de er dumpet, men flere av dem er altfor tunge til at jeg klarer å hale dem i land på egen hånd. Sånt er ganske frustrerende!

Martin Helseth

Landslagsroer, deltids økonomistudent og miljøbevisst fridykker. 

Født i 1994 i Ålesund, bosatt i Oslo.

Skulle deltatt i sitt første i OL i sommer, men på grunn av korona ble Tokyo-OL utsatt til sommeren 2021. I stedet har han brukt våren og sommeren på å plukke søppel langs kysten og i havet. Så langt har Martin Helseth plukket mer enn fem tonn som er veid og dokumentert ved avfotografering.

Juryens begrunnelse

OL-håpet i roing har dedikert tiden han ikke bruker bak årene til å skape oppmerksomhet rundt marin forsøpling. Helseth fridykker langs norskekysten for å kartlegge omfanget av problemet, og kommuniserer dette effektivt i sine egne kanaler og tradisjonelle medier.

Restitusjon. Når Martin Helseth ikke ror, da dykker han. Fridykkingen er fin restitusjon fra toppidrettslivet, mener han.

Suser i sivet. Martin Helseth trives godt på Årungen rostadion, der han trener seg opp til neste sommers OL i Japan.

Mye rusk. Så langt har Martin Helseth og dykkekompiser hentet opp over fem tonn søppel fra havet, deriblant denne boksen.

Prosjekt dekk. Denne dagen er Martins mål å hente dette dekket opp til vannoverflaten. Det skal vise seg å bli en kraftanstrengelse.

Kabeltrekk. Han overraskes stadig av alt det merkelige avfallet han finner på havets bunn. Her har han funnet en lang rusten kabel som ikke har noe i vannet gjøre. Den havner i containeren.

Green, Underwater, Water
Boats and boating--Equipment and supplies, Watercraft rowing, Outdoor recreation, Water, Oar, Sports, Paddle, Vehicle

Mye rusk. Så langt har Martin Helseth og dykkekompiser hentet opp over fem tonn søppel fra havet, deriblant denne boksen.

Suser i sivet. Martin Helseth trives godt på Årungen rostadion, der han trener seg opp til neste sommers OL i Japan.

Underwater diving, Recreation, Sea, Sky, Ocean, Water
Water

Prosjekt dekk. Denne dagen er Martins mål å hente dette dekket opp til vannoverflaten. Det skal vise seg å bli en kraftanstrengelse.

Kabeltrekk. Han overraskes stadig av alt det merkelige avfallet han finner på havets bunn. Her har han funnet en lang rusten kabel som ikke har noe i vannet gjøre. Den havner i containeren.

fridykking som restitusjon. Martin Helseth trener totalt 25–30 timer i uken: roing, sykling, løping, ski og styrke på Toppidrettssenteret. Fridykkingen brukes som restitusjon fra toppidrettslivet.

– Jeg tror det er viktig å ha andre ting å tenke på enn toppidrett. For meg, som har vokst opp i havgapet i Ålesund, er fridykking en helt naturlig hobby. Jeg var 11 år da jeg tok det første kurset. Når jeg i tillegg kan bruke hobbyen min til å bidra til å redde miljøet, er jo det en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Nå er 26-åringen nesten like ofte under vann som over vann, og jammen går det ikke sport i fridykkingen også: For å gjøre veien inn mot OL i Tokyo 2021 litt lettere økonomisk, og for å motiveres ytterligere til å renske havet og kystlinjen for avfall, startet Martin Helseth en digital innsamlingsaksjon via Spleis. 

SiljeSkjelsvik_0620_0232_RGB.jpg

Å skape engasjement er å balansere på en tynn linje. Du skal være på, men ikke desperat

Silje Skjelsvik – gründer

Etter kraftanstrengelsen. Med voldsom kraft og litt hjelp fra andre dykkere på land, har Martin Helseth klart å lempe et dekk på rundt 60 kilo opp på bryggen ved Svestad. Dekket er fullt av alger og har trolig ligget på bunnen i mange år.

Underwater, Water


Da jeg så hvor mye dritt som lå på havbunnen, bestemte jeg meg for å ta opp kampen mot marin forsøpling

Martin Helseth – landslagsroer, deltids økonomistudent og miljøbevisst fridykker

Fem kjappe 

Hvilket råd vil du gi andre som ønsker å gjøre en forskjell?

Tenk først på deg selv. Hva kan du gjøre for å unngå at søppelet havner i havet? Kanskje du også kan ta noen grep i hverdagen som reduserer bruken av den unødvendige engangsplasten?

Hvem er ditt viktigste forbilde?

Mitt klare idrettslige forbilde er selvsagt roer Olaf Tufte. Fra jeg så ham vinne OL i 2004, fikk jeg lyst til å begynne å ro selv, og det har vært en fantastisk reise å følge både opp- og nedturene hans. Han er en læremester som jeg respekterer både på og utenfor vannet. Et annet forbilde er Hannah Mills, som vant OL i seiling i 2016 for Storbritannia. Etter det startet hun en organisasjon som kalles The Big Plastic Pledge. Målet hennes er å bruke idrettsutøvere som forbilder til å begrense bruken av engangsplast. Jeg vil også trekke frem Fredrik Myhre i WWF, som jeg har dykket med et par ganger.

 Hva snakker vi for mye om, og hva snakker vi for lite om? 

Det snakkes for mye og gjøres for lite innen kampen mot marin forsøpling. Og vi snakker for lite om alt som går bra! Som idrettsutøver i en lagidrett har jeg opplevd hvor dårlig det kan gå når man fokuserer på det negative, fremfor å fokusere konstruktivt på hva som er bra og kan bli enda bedre.

Når får du lyst til å gi opp?

Typisk i situasjoner hvor jeg ser avfall som ikke er nedbrytbart bli kastet ut av bilvinduet. Jeg blir også demotivert når jeg kommer over steder som er så kraftig forsøplet at jeg nesten ikke ser forskjell etter flere timers rydding. En annen frustrerende situasjon er når jeg ser klipp fra asiatiske elver hvor lastebiler dumper avfallet rett i elven. Det setter ting i perspektiv ved å vise at mine fem tonn søppel bokstavelig talt er en dråpe i havet.

Hva er din største last?

Kanskje at jeg ikke klarer å slappe av. Jeg trener mye, og det må skje noe hele tiden for at jeg skal være stimulert. Selv ikke når jeg har ferie etter mesterskap, klarer jeg å ta en hel dag fri uten å få veldig dårlig samvittighet. Men nylig meldte jeg meg på et kurs i dyp fridykking, hvor målet er å lære meg å slappe av nok til å kunne fridykke til 40 meter. Fridykkingen har hele tiden vært et fristed for meg, hvor jeg får luftet hodet.

For hver tikroning som doneres til prosjektet, har 26-åringen dykket ned og plukket opp en kilo avfall. Siden spleisen startet i april har han og dykkekompiser hentet opp over fem tonn søppel fra havet, alt fra ledninger, rør, gamle teiner, bildekk, møbler, fiskekroker, hvitevarer og ja, alt mulig rart som folk har kvittet seg med på svært lite miljøvennlig vis.

– Alt veies, fotograferes og dokumenteres. Mye finner vi på strandrydding, annet må vi under overflaten for å oppdage, sier Helseth, som også har laget seg en «regel» for egen fridykking.

– I utgangspunktet var målet rett og slett undervannsjakt, men å gå ut og skyte fisk i det som tidvis ser ut som en søppeldynge, ga en bismak. Derfor innførte jeg en regel for meg selv om at hver gang jeg er ute og jakter, skal jeg plukke med meg minst like mye søppel som fisk tilbake på land. Andelen søppel i forhold til fisk har bare økt den siste tiden, og jeg kan i det minste se en forskjell der jeg har vært, sier han.

Ifølge 26-åringen er det umulig å forestille seg hvor mye søppel som ligger på havbunnen og langs kystlinjen. Selv blir han oppgitt når han har gått på søppeljakt i vannkanten i flere dager, og en uke etterpå ser det like ille ut.

– Da er det lett å gi opp, men det må vi ikke. For alt hjelper, sier han.

Avslører pratmakere. Hun tror politikerne har funnet et eget triks, nemlig å bruke mye tid i taler på å beskrive hvor alvorlig klimaproblemet er – uten å komme med tiltak.

dagens fangst. Med voldsom kraft forsøker Martin Helseth å lempe et svært dekk på rundt 60 kilo opp på bryggen ved Svestad. Han klarer det nesten, men ender opp med å få hjelp av et par andre sterke dykkere på land. Dekket er fullt av alger og har trolig ligget på bunnen i mange år.

– Jeg så minst 15 dekk der nede, det vil ta lang tid å få dem opp. Noen av dem er gigantiske, sier Helseth, som nå har heist seg opp på land og står dryppende på bryggekanten. 

Han triller dekket bort til det andre avfallet han har hentet opp de siste par timene: En svær rusten kabel, gamle tau, fiskekroker og et par dekk.

– Tipper dette er sånn cirka 100 kilo til sammen, anslår Helseth, som blir lei seg av å se fiskekroker i haugen.

– Det er nemlig fiskeforbud her, så dette er kjipt. 

– Er dette en helt normal fangst på et par timers søppeldykk?

– Ja, det vil jeg si. Det tar jo aldri slutt, så det er bare å fortsette. Heldigvis har jeg også klart å inspirere andre til å plukke søppel ved kysten og i havet, vi er ganske mange som holder på med dette nå – og det trengs.

– Hva er det meste du har plukket på én dag?

– En annen dag jeg var akkurat på dette stedet klarte jeg å hente opp mellom 300 og 400 kilo, det er vel rekorden så langt. 

Vehicle, Bicycle, Asphalt

Dagens fangst. Søppeldykkingen er over for denne gang. Martin Helseth sleper kabelen over til containerne på Svestad. Denne dagen kan han loggføre rundt 100 kilo søppel hentet opp fra bunnen.

ser frem mot em. Det har vært en lang sommer med mye fridykking, og det er ikke slutt ennå. Men nå begynner roeren å lengte etter samlinger, konkurranser og fullt kjør på den fronten igjen.

– Det er lenge til neste sommers OL, så nå bygger jeg opp et godt grunnlag for å gjøre det bra i Tokyo. Målet er medalje. Forhåpentlig får jeg testet formen om ikke altfor lenge, siden det er EM i oktober. Jeg krysser fingrene for at det mesterskapet vil gå som planlagt. Men i disse koronatider vet man jo aldri hva som skjer.

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

Ledestjerner 2020


Øvrige
Ledestjerner


D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2020

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells og Coop, samt kunnskapspartnerne Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Ungt Entreprenørskap.

Bendik Walderhaug

Matredderen

Daniel Elhoumsi

Kokken som vil gi deg alt han har

Hulda Holtvedt

Misunnelig på alvoret koronakrisen har fått

Ida Hatlebrekke

Bærekraftsjefen som er lei av «bærekraft»

Niels Nielsen

Huset med det rare i

Solveig Engebretsen

Korona-jegeren

Ingrid Bergtun

Fra hobby til lobby

Sigrun Stenseth

Vil bryte ned tabuer om kvinnekroppen

Cecilie Kjeldsberg

Hun vil gi kvinner kontroll over egne penger og eget liv

Kjølv Egeland

– Hvis det går skikkelig galt, er det totalt game over

Marte Olsen

Opphengt i grønne saker

Ahmed Hassan

Syssel-mannen på Grønland

Sunniva Høiskar

Hun vil beskytte forfulgte studenter

Ella Fyhn

Hun tok Metoo-oppgjøret inn i skolegården

Mats Grimsæth

Livredderen

Kjell-Christian Krohn Dahle

Den unge mannen og havet

Silje Skjelsvik

Gründerens masterplan

Ida Frisch

Ut i naturen

Helleik Syse

Ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid

Gisle Agledahl

Ugbad Musti

Mustis kamp mot tabuer

Sondre Justad

Martin Helseth

Marianne Knudsen

Davor Poljcic

Frøya Thue & Frida Breivik

Hedda Gjone

Ceval Omar