Hun er den første svarte plus-size transmodellen i Vogue

Ledestjerne Norsk-somaliske Ceval Omar kjemper for minoriteter – og for å plante håp.

tekst Line Kaspersen foto Sigurd Fandango

Hun er den første svarte plus-size transmodellen i Vogue

Ledestjerne Norsk-somaliske Ceval Omar kjemper for minoriteter – og for å plante håp.


tekst Line Kaspersen
foto Sigurd Fandango

– Det er jo ikke sånn at jeg har  valgt  å ha et vanskelig liv. I alle år har jeg kjempet for å få være den jeg er. Mitt liv har like stor verdi som alle andres liv, selv om jeg er annerledes.

Hun har et sterkt blikk, et oppsiktsvekkende vakkert ansikt og flommende mørkt, bølgete hår langt nedover ryggen – en sånn person man snur seg etter på gaten. 

– Jeg  «passerer» lett, siden jeg ser ut som en kvinne. Men det betyr ikke at jeg alltid har hatt det enkelt, jeg heller, selv om jeg velger å fokusere på alle de positive opplevelsene, sier Ceval Omar – transmodellen med somalisk bakgrunn fra Oslo.

Denne høsten er Omar avbildet i Vogue, og blir med det den første  trans/black/curvy-modellen som havner i det prestisjetunge motemagasinet.  For første gang i Vogues historie har alle de 26 internasjonale utgavene av motemagasinet samarbeidet, om temaet «håp». Positive stemmer over hele verden som står for endring hylles, og det er i denne spesialutgaven at Ceval Omar er med i den britiske utgaven. 

Bildet ble tatt på en skvulpende strandkant en fin sommerdag i august av en venn av henne, fotografen Jakob Landvik. Den fremadstormende norske moteskaperen Michael Olestad sto for stylingen. 

– En drøm, selvfølgelig. Jeg ble både stolt og glad, men samtidig litt lei meg. For det er jo trist at det i 2020 fortsatt er oppsiktsvekkende med mangfold. Det burde ha vært en helt naturlig greie, sier Omar.

D2 skrev om henne i desember 2018, like etter at modellkarrieren hennes tok av. 

– Etter det intervjuet fikk jeg mye oppmerksomhet, og transpersoner og andre minoriteter tok kontakt og sa at de hadde blitt så inspirert av det de leste. Plutselig ble jeg et forbilde for så mange, og det var da jeg bestemte meg for at denne viktige rollen måtte jeg ta seriøst: bruke den til å kjempe aktivt mot all uvitenheten om og redselen mot transkjønnede. Jeg har valgt å være helt åpen om livet mitt, og for meg er det kjempeviktig å få flere til å innse at de som er i min situasjon ikke krenker noen – og da skal de heller ikke bli krenket tilbake, men bli respektert som den de er, sier 26-åringen.


Ceval Omar

Norsk-somalisk fotomodell


Født
i 1994, og bosatt i Oslo.

Ceval Omar begynte som modell i 2018. Denne høsten er hun avbildet i Vogue, som den første trans/black/curvy-modellen noensinne. 

Hun er tilknyttet modellbyrået Heartbreak i Oslo, og er også signert med byråer i London, Paris og New York.

Ceval Omar er blitt en rollemodell for minoriteter og bruker stemmen sin for å få andre til å forstå og respektere transkjønnede og andre minoriteter.

Juryens begrunnelse

Transmodellen fra Groruddalen står for det hun mener, og bidrar til mangfold i en fremdeles konservativ bransje – der det er langt mellom «plus size» og melaninrike kvinner. Norsk-somaliske Ceval Omar viser at det er mulig å lykkes i en moteindustri hvor syltynn, eurosentrisk skjønnhet har vært enerådende.

Forbilde. Hun er svart, transkjønnet og curvy – og en fremadstormende modell. Den kombinasjonen har gjort Ceval Omar til et forbilde for mange.

black lives matter. Da koronakrisen delvis stengte ned Norge, ble den fremadstormende modellkarrieren satt på vent. Pausen ga Ceval Omar en mulighet til å engasjere seg i andre ting.

– Jeg brenner veldig for Black Lives Matter-bevegelsen, som jo også spredte seg til Norge i sommer. Det er jeg glad for, for meg handler denne bevegelsen mer om rasisme enn om politivold – og rasisme eksisterer dessverre over hele verden. Jeg engasjerer meg selvfølgelig så mye i dette fordi jeg er svart selv, men diskriminering rammer ikke bare svarte, men også mange andre minoriteter – både ut fra kjønn, seksuell legning og religionstilhørighet. Derfor ville jeg involvert meg like mye i Black Lives Matter om jeg hadde en annen hudfarge, sier Omar.

Ceval Omar er glad for å være omgitt av smarte, oppegående mennesker som bryr seg om og respekterer henne for den hun er, bemerker hun.

​Jeg vil heller leve ett år i lyset enn 10.000 år i skygge

Ceval Omar – norsk-somalisk fotomodell

Klare mål. Hun har aldri følt at hun passet inn, men Ceval Omar var tidlig klar på at hun ville følge sin egen vei og ikke tilpasse seg samfunnsnormene for enhver pris.

Jeg vil heller leve ett år i lyset enn 10.000 år i skygge

Ceval Omar – norsk-somalisk fotomodell

Hun har aldri følt at hun passet inn, men var tidlig klar på at hun ville følge sin egen vei og ikke tilpasse seg samfunnsnormene for enhver pris. Derfor har hun tatt de kampene som har oppstått, innsett at det har vært nødvendig.

– Motgangen jeg har møtt har vært verdt det. Jeg vil heller leve ett år i lyset enn 10.000 år i skygge, og jeg har krav på å få være meg selv, sier modellen, som overhodet ikke har møtt motgang i moteindustrien. 

Der er det tvert imot  en fordel  å skille seg ut, i dette miljøet er hun inne i varmen.

– Jeg vet at jeg har vært heldig, og har mye spennende på gang i modellyrket akkurat nå. Men jeg føler ikke at det å være modell definerer meg som person, selv om jeg elsker jobben min. Målet mitt på sikt er å jobbe mer med aktivisme, kanskje starte en organisasjon der flere typer minoritetsgrupper er representert, der vi kan samarbeide på tvers om å løse samfunnsproblemer på ulike områder – enten det dreier seg om kjønn og seksualitet eller globale miljøutfordringer, sier hun.

Klare mål. Hun har aldri følt at hun passet inn, men Ceval Omar var tidlig klar på at hun ville følge sin egen vei og ikke tilpasse seg samfunnsnormene for enhver pris.

Fem kjappe 


Hva brenner du for?

– Jeg brenner for LGBTGI-saker, Black Lives Matter og kampen mot global oppvarming.

Hvilket råd vil du gi andre som ønsker å gjøre en forskjell?

– Start i det små og bygg opp dine egne verdier og meninger. Gi informasjon om saken du kjemper for til alle som vil lytte. Dette kommer til å hjelpe deg med å få flere om bord, samt finne sparringpartnere for din sak.

Hvem er ditt viktigste forbilde?

– Jeg har alltid vært inspirert og motivert av sterke kvinner. Disse kvinnene inspirerer meg ufattelig mye med styrken og motet sitt: Klimaforkjemper Greta Thunberg, politiker Alexandria Ocasio-Cortez, tidligere supermodell Naomi Campbell, den avdøde poeten og aktivisten Maya Angelou, avdød sanger og pianist Nina Simone og tidligere presidentfrue Michelle Obama.

Når får du lyst til å gi opp?

– Når jeg møter på mest motstand, frustrasjon og frykt. Men på den andre siden er det også ved motstand jeg finner motivasjon til å jobbe hardere for det jeg kjemper for.

Hvordan tror du koronakrisen vil påvirke arbeidet for bærekraft?

– Jeg tror koronakrisen vil tvinge alle næringer til å evaluere hvor bærekraftige vi er i måten vi jobber på. I tiden fremover vil ønsket om noe som varer lenge vinne over korte, ikke-bærekraftige løsninger.

et planteliv. Hun vil lære mer og utnytte engasjementet sitt bredere fremover. For er det noe hun virkelig har fått sansen for det siste koronahalvåret, så er det levende liv inne i et drivhus.

– Jeg har funnet en kjærlighet i det som foregår i drivhus, og de siste månedene har jeg hjulpet Emil mye, en venn av meg, med hans drivhus. De fleste modelljobbene mine ble jo lagt på is som følge av korona, så da kunne jeg like gjerne lære meg å plante. Vi laget små infofilmer om planting, og raskt oppdaget jeg at det å plante noe og så se at det gror – den prosessen er faktisk veldig terapeutisk, sier Ceval Omar.

Nå har hun også innredet vinduskarmen i sin egen leilighet som en liten urtehage, og hun kan godt tenke seg å inspirere andre til å hoppe på plantehobbyen.

– Etter min mening burde alle barn lære seg å plante, og jeg tar gjerne på meg rollen å reise rundt på skolene og hjelpe til! 

Blir sett. Ceval Omar er vant til at folk snur seg etter henne på gaten. Hun er bevisst på å ta rollen sin seriøst: Bruke den til å kjempe aktivt mot all uvitenheten om og redselen mot transkjønnede.

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

Ledestjerner 2020


Øvrige
Ledestjerner


D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2020

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells og Coop, samt kunnskapspartnerne Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Ungt Entreprenørskap.

Bendik Walderhaug

Matredderen

Daniel Elhoumsi

Kokken som vil gi deg alt han har

Hulda Holtvedt

Misunnelig på alvoret koronakrisen har fått

Ida Hatlebrekke

Bærekraftsjefen som er lei av «bærekraft»

Niels Nielsen

Huset med det rare i

Solveig Engebretsen

Korona-jegeren

Ingrid Bergtun

Fra hobby til lobby

Sigrun Stenseth

Vil bryte ned tabuer om kvinnekroppen

Cecilie Kjeldsberg

Hun vil gi kvinner kontroll over egne penger og eget liv

Kjølv Egeland

– Hvis det går skikkelig galt, er det totalt game over

Marte Olsen

Opphengt i grønne saker

Ahmed Hassan

Syssel-mannen på Grønland

Sunniva Høiskar

Hun vil beskytte forfulgte studenter

Ella Fyhn

Hun tok Metoo-oppgjøret inn i skolegården

Mats Grimsæth

Livredderen

Kjell-Christian Krohn Dahle

Den unge mannen og havet

Silje Skjelsvik

Gründerens masterplan

Ida Frisch

Ut i naturen

Helleik Syse

Ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid

Gisle Agledahl

Ugbad Musti

Mustis kamp mot tabuer

Sondre Justad

Martin Helseth

Marianne Knudsen

Davor Poljcic

Frøya Thue & Frida Breivik

Hedda Gjone

Ceval Omar