– Min første wow-opplevelse må ha vært den havregrynsmasken.
Tekstforfatter og blogger Maja Hattvang (26) sitter i en kremhvit velurstol i leiligheten på Bislett i Oslo. Ansiktet er usminket, bortsett fra en dus ferskenfarge på øyenlokkene.
– Alt man gjør, er å knuse havregrynene, blande dem sammen med litt vann og honning og smøre blandingen over ansiktet. Huden blir skikkelig fresh. Kombinasjonen havregryn og honning har visstnok en legende og antiinflammatorisk effekt, sier Hattvang.
Fakta: «Naturlig Nok»
Skrevet av Maja Hattvang Larsen (26), tekstforfatter og blogger fra Oslo.
Gis ut på Vigmostad & Bjørke 7. september.
Glossy
For mange er Hattvang mest kjent som livsstilsblogger under pseudonymet Maja Casablancas. Nå går hun for første gang over til trykket papir med en bok om sin store lidenskap: hjemmelaget hudpleie. «Naturlig nok» blir den første boken av sitt slag i Norge og er viet helt og holdent til hudpleie som kan tilberedes på kjøkkenbenken.
– Jeg ville lage en litt glossy bok som ikke gir assosiasjoner til hempsnører og den typiske «økogrønne» stilen, sier Hattvang.
– Boken tar utgangspunkt i mitt syn og erfaring med hudpleie. Jeg er opptatt av å bruke færrest mulig ingredienser, og de jeg bruker, er i stor grad plantebaserte og uparfymerte. Jeg sverger til tre steg: fukt, rens og eksfoliering.
Fakta: Kullmaske
1 kapsel aktivt kull
1 ss vann eller yoghurt
1 ss kaolin
- Bland sammen kaolin og kull, og tilsett vann (fet hud) eller yoghurt (tørr hud). Juster eventuelt mengdene til konsistensen blir som du vil.
- Klargjør området du vil bruke den på, ved å rense huden og legge en varm klut over i et par minutter.
- Pensle masken over tørr hud (jeg liker å bruke en foundationpensel), og la den stivne i 10–15 minutter.
- Skyll av og klem forsiktig ut hudormene med en bomullspad over hver finger.
- Avslutt med å tone huden med et adstringerende middel som hjelper huden å trekke seg sammen, for eksempel ren grønn te.
- La huden lufttørke før du påfører fuktighetskrem eller lignende.
Kull og gurkemeie
På kjøkkenet har hun satt frem sin egen samling. Små krukker med lyse kremer, oljeblandinger, kroppsskrubb, masker og leppepomader laget med honning og fargepigmenter hun har kjøpt på internett. Kjøkkenplasseringen er ikke tilfeldig, da mye av hudpleien inneholder spiselige ingredienser.
– Det å lage hudpleie kan sammenlignes med bakekunst, sier hun.
– Du må være utrolig nøyaktig, hygienisk og passe på at ingrediensene du bruker, jobber bra sammen.
Hun åpner en liten boks med rosa, hjemmelaget leppepomade og smører et tynt lag på leppene.
– Jeg har hørt om folk som bruker eggehvite i ansiktet for naturlig botox-effekt. Det synes jeg er noe tull, så slike oppskrifter er ikke med i boken. Aktivt kull, derimot …, sier hun.
En boks med aktive kullkapsler, også den kjøpt på internett, og et beger med naturell yoghurt plasseres på kjøkkenbenken.
– Du brekker opp kullkapselen slik som dette og blander pulveret med to spiseskjeer yoghurt.
Hattvang rører forsiktig i blandingen som brått blir kullsvart.
– Nå er det klart til å smøres over ansiktet. Masken tar med seg alt av smuss når du vasker den av igjen etter 20 minutter.
Et fornøyd smil.
– En annen ansiktsmaske jeg liker, er med gurkemeie og yoghurt. Det høres kanskje utrolig rart ut. Man blir helt gul i fjeset, men huden blir jevn og deilig etterpå. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det virker som om gurkemeie stimulerer blodsirkulasjonen.
Fakta: Olivensåpe
38 g vann
13 g kaustisk soda
100 g olivenolje
- Mål opp vann og kaustisk soda i hvert sitt beger. Tilsett kaustisk soda litt etter litt i begeret med vann mens du rører. Denne prosessen gjør at temperaturen i vannet stiger. Rør til alle krystaller har løst seg opp, og la blandingen stå til den har romtemperatur igjen. Det er viktig at lutblandingen og oljen har lik temperatur før de blandes.
- Mål opp olje i en bolle (ikke aluminium eller tre) og hell oppi lutblandingen. Rør det sammen med en stavmikser til det tykner.
- Hell såpemassen over i en form. Dunk formen litt mot kjøkkenbenken for å bli kvitt eventuelle luftbobler. La såpen stivne i 24 timer før du tar den ut av formen og skjærer den opp i såpestykker.
- Deretter må såpestykkene modne i minst fire uker. Oppbevar dem luftig, for eksempel stående i en skoeske av papp.
Generasjonsfenomen
Mikroplast, silikon, sulfater og parabener – skepsisen til den kommersielle skjønnhetsindustrien øker i takt med interessen for det grønne, rene og naturlige.
Google utnevnte nylig hjemmelagde hudpleieprodukter som en av årets største trender i sin velværerapport for 2017. Ifølge Google ønsker flere kunder å ha kontroll over ikke bare hva en putter i munnen, men hva en smører i ansiktet.
Det var slik det startet for den svensk-amerikanske eksmodellen May Lindstrom. Som en hudpleiens svar på Nigella Lawson har hun gjort millionbutikk av hjemmelagde produkter som tar form på kjøkkenbenken. I år kjøpte hun et gammelt varehus utenfor Los Angeles for å produsere nok til etterspørselen. Hennes hjemmelagde produkter strekker seg fra ansiktsrensen «The Honey Mud» med kakao, honning og eksotiske krydder til den blå salven «The Blue Cocoon» som smelter fra fast form til olje på huden. Hun bruker økologiske eller selvplukkede planter, leire, salter og oljer, og omtaler produktene sine som «treats» og seg selv som «skin chef».
– Huden absorberer det som påføres, derfor følger jeg den samme filosofien for hudpleie som jeg gjør med min diett. Rene, økologiske råvarer, hjemmelaget og uten unødvendig syntetisk materiale eller skadelige midler, forteller Lindstrom i en epost til D2.
– Målet mitt med merket har vært å bygge en bro mellom sunn, hjemmelaget hudpleie og den luksuriøse skjønnhetsbransjen.
En annen komet innen hjemmelaget hudpleie er trebarnsmoren Stephanie Gerber fra Nashville i USA. Hun var en av de første aktørene som begynte å dele egenlagde hudprodukter på bloggen sin Hello Glow i 2011. Nå er bloggen en av de mest etablerte nettstedene for hjemmelaget hudpleie og velvære.
– Da jeg skjønte hvor enkelt det var å lage egne produkter, føltes det meningsløst å betale masse penger for emballasje, sier Gerber.
– Det var ikke før jeg delte en oppskrift på min egen versjon av gurkemeiemasken for seks år siden, at jeg innså hvor mange som ønsket å tilegne seg kunnskap. Nærmest over natten var den lest av tusenvis av mennesker, sier Gerber, som opplever leserne sine som unge, bevisste mennesker med skaperglede og kontrollbehov.
– Kanskje det til og med er et generasjonsfenomen? spør Hattvang.
– Jeg har inntrykk av at min aldersgruppe liksom skal optimalisere alle områder i livet. Du vet: spise bra, kjøpe økologisk, handle bevisst og være opptatt av klima. Man er ikke nødvendigvis livredd for miljøgiftene, for min del handler det like mye om forfengelighet.
En kort tenkepause.
– Jeg tror også mange finner det tilfredsstillende å kunne frigjøre seg helt fra skjønnhetsindustrien.
Fakta: Kaffeskrubb
4 ss kaffegrut
2 ss kokosolje
- Rør sammen gruten og oljen i en skål eller boks og bruk med en gang. Kaffegrut inneholder gjerne vann og mugner derfor fort. Oljen gjør at kaffegruten blir lettere å massere inn i huden og sørger dessuten for at huden blir myk, så du slipper å smøre deg inn etterpå.
Skremselspropaganda
For Hattvang begynte interessen for hudpleie allerede som tenåring. I likhet med mange andre brukte hun sterke, aktive ansiktskremer som tørket ut huden, for å få bukt med urenheter. Å eksperimentere med egenlagde produkter var en naturlig overgang for Hattvang, som alltid har likt å lage ting selv.
– Jeg er ganske bevisst på ikke å bli en del av skremselspropagandaen og dem som mener vi bør være redde for kommersiell hudpleie. For meg handler det mest om at jeg tviler på effekten til en del av produktene man får kjøpt. Det er rett og slett for mange unødvendige ingredienser i dem, som i tillegg kan være dårlig for miljøet, forklarer Hattvang.
Jeg tviler på effekten til en del av produktene man får kjøpt. Det er rett og slett for mange unødvendige ingredienser i dem
Maja Hattvang – livsstilsblogger
– Min egen erfaring tilsier at det enkle og naturlige er det beste for huden.
Skal vi tro ekspertene, er ikke hjemmelaget hudpleie helt uproblematisk. Produktene er ikke testet, og enkelte kombinasjoner kan være irriterende, i verste fall skadelige for huden. Skrekkhistoriene er mange, fra dem som ikke bruker konserveringsmiddel og skaper bakteriebomber, til kvinner som blander i for sterke oljer i gurkemeie-masken og ikke får vekk gulfargen før mange dager senere.
Fakta: Havregrynsmaske
1 ss knuste havregryn
1,5 ss kokende vann
1 god teskje honning
- Knus havregryn i en morter, ha det i en liten skål, tilsett varmt vann og bland godt. Det bør stå noen minutter og tykne før du har i honningen.
- Påfør på ren hud og ha den på så lenge du gidder, men gjerne minst 20 minutter.
- Skyll av med lunkent vann.
Ingen mirakelkur
– Det er fort gjort å forverre egen tilstand. Jeg har behandlet pasienter som etter å ha brukt hjemmelagde sitron- og saltskrubber har fått stor irritasjon i huden. Man må huske på at ansiktshuden er spesielt sensitiv, sier spesialist i hudsykdommer Mila Lilleeng ved Volvat medisinske senter.
– Det er selvfølgelig fullt mulig å lage hjemmelagde hudpleieprodukter, men man skal være forsiktig med selv å behandle alvorlig problemhud og kviser, sier Lilleeng.
Hun oppfordrer til å teste egenlagde produkter på små hudområder før man dekker hele ansiktet.
– Jeg vet det er populært å bruke honning i masker. Det høres uskyldig ut, men det har vært tilfeller hvor unge jenter har fått store hevelser i ansiktet. Alt du putter i munnen, er ikke nødvendigvis godt for huden, sier Lilleeng.
Hattvang er enig.
– Jeg er tydelig i boken på at man skal gå til lege med hudproblemer, og at formålet med oppskriftene først og fremst er å opprettholde normal, sunn hud, forklarer hun.
– Det finnes ikke mirakelkurer, og man skal alltid være forsiktig når man prøver nye produkter eller ingredienser. Jeg er likevel trygg på at oppskriftene i boken er minst mulig irriterende for huden.
Hun mener de største utfordringene ved å lage produkter selv handler om å tilegne seg nok kunnskap.
– Dermatologi er basert på vitenskap, men hudpleie føler jeg ofte er synsing satt i system. I starten slukte jeg alt og leste blant annet at eteriske oljer er bra mot kviser. Dette er sterke, konsentrerte oljer som man ikke bør bruke ufortynnet i ansiktet, men jeg smurte meg inn flere ganger før jeg skjønte at det ikke var en suksess.
En lavmælt latter.
– Det har virkelig vært en reise.