Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Den akne sannhet. «Hva om jeg poster en sminkeløs selfie der aknen min er synlig?» tenkte Lou Northcote i 2018.

Den akne sannhet. «Hva om jeg poster en sminkeløs selfie der aknen min er synlig?» tenkte Lou Northcote i 2018.

Hun har satt kvisene på utstilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Britiske Lou Northcote står bak Instagram-bevegelsen #freethepimple.

Syrer, kurer, skrubber, strenge dietter, homøopatiske dråper og x antall besøk hos hudlegen. For noen fungerer ingenting. Refleksjonen som møter deg i speilet, mumler fremdeles «pizzatryne» i spydig tone.

Dette var og er situasjonen for Lou Northcote (24), briten som har grunnlagt #freethepimple-bevegelsen. Som 16-åring og nyinnflyttet til England etter en oppvekst i sus og dus i Dubai, der hun hadde vært barnemodell, ble det plutselig opprørstilstand i huden. Porene ble røde, betente, det skjedde med flere og flere av dem. Modelljobbene opphørte.

Fakta: Lou Northcote

Står bak bevegelsen #freethepimple, som jobber for å komme skammen rundt akne til livs.

@lounorthcote

– Jeg fikk beskjed om å få orden på huden og komme tilbake to uker senere. Det var selvfølgelig umulig. Jeg prøvde alt, til og med rare oppskrifter man finner via Google. Papayabiter spredt utover fjeset, pisket egg. Jeg klarte til og med å farge ansiktet gult etter en hjemmelaget gurkemeiemaske, sier Lou Northcote.

– De fleste sa «du vokser det av deg». Men tiden gikk, jeg prøvde tre antibiotikakurer, gikk til mange forskjellige hudleger. Testet alt. Aknen var like ille, forteller skinfluenceren.

Top Model

Da hun ble 19, forsvant kvisene nærmest over natten. Northcote så sitt snitt til å melde seg på realityserien «Top Model UK». Hun kom videre, men morgenen innspillingen startet, ble huden sitt gamle jeg igjen.

En eksplosjon i rødt, rosa og gult, som ble møysommelig sparklet vekk av showets makeup-artister hver morgen. Til slutt klarte hun å kare seg til en fjerdeplass.

Historien kunne endt der, men vel vitende hvor skruppelløs den britiske pressen kan være, tok angsten et stålgrep: Ville noen kommentere aknen? Lure på hvorfor en som henne kom så langt?

– Jeg bestemte meg for å ta eierskap over det før noen andre. Dette var i 2018, da kroppspositivitetsbevegelsen var i full blomst på sosiale medier. «Hva om jeg poster en sminkeløs selfie der aknen min er synlig?» tenkte jeg.

Slik ble det

Under emneknaggen freethepimple oppfordret hun andre til å kaste seg ut på dypt vann sammen med henne og eksponere kvisene. Siden har folk fra fjern og nær delt sine erfaringer med akne, backet opp og delt, #freethepimple har nå nesten 50.000 følgere.

Northcote har stilt opp sminkefri i en kampanje for Boots, på sidene av anerkjente Love Magazine og er blitt intervjuet både i i-D og Vogue. Hun hadde forberedt seg på å få hatmail, men det verste hun har fått, er en og annen nebbete direktemelding om at hun må slutte å spise junkfood, «så blir nok huden bra».

Lou Northcote tror grunnen til at folk har latt seg fenge av akne på utstilling, er at dette er noe som påvirker de fleste.

– Alle får jo kviser i løpet av livet. Om ikke hele ansiktet fult, så i alle fall en her og der.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.