Før var julekalendere for barn. Nå fråtser de voksne i papp og smågaver, glidemiddel og alkohol i adventstiden

tekst Ingrid Røise Kielland & Regine Stokkstad
illustrasjon Frode Skaren / ByHands

30. november 2022

JUL FOR VOKSNE

Lenge var advent ungenes ventetid. Julekalendere var for barn. Små, lubne hender som hver dag i desember åpner en luke, en skuff, en pakke: en sjokolade, et dinosaurviskelær, et sokkepar.

Men noe har skjedd. For burde ikke de voksne også få noe, de som jobber og styrer i førjulsstrien?

– Salget går så det suser. Det har bare vokst for hvert år, sier Julie Victoria Jansen, presseansvarlig i Kondomeriet.

Hun forteller at butikkjeden selger 80 prosent flere erotiske kalendere enn i fjor, og kaller økningen for «knallhard». Bak lukene finnes blant annet sexleketøy og bondage-produkter.

– Men er ikke kalendere egentlig for barn?

– Nei. Kalendere var vel rettet mer mot barn før i tiden, men nå finnes det kalendere for alle og enhver, uansett interesse eller alder. Våre kalendere er for voksne som ønsker å unne seg selv en deiligere førjulstid.

Nedtelling. Det er ikke lenge siden Flax-kalenderen var det eneste tilgjengelige gavekicket for dem uten lubne, små hender. Brått veltet det frem pappkasser med luker og tall på, også for de voksne, gjerne til flere tusen kroner.

Det begynte med lakris og fancy sjokolade, siden ble det hudkremer og sminke, og nå: sagblader og energidrikker, te og kaffekapsler, kattemat og verktøy.

Såpass stort er det blitt, at nettavisene anmelder dem, og det samme gjør influenserne.

– Det er et litt nyere fenomen. Det er ikke det jeg har jobbet mest med, sier Herleik Baklid, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge – og en av landets fremste forskere på eldgamle funn av artefakter under kirkegulv.

Men han kan også mye om immateriell kulturarv knyttet til gjenstander. Og er ikke julekalenderen nettopp en slik gjenstand? Jo, mener han.

– Det handler nok om en kommersialisering av julen, en inntjeningsmulighet, sier Baklid.

Han ser ikke bort fra at fremtidens forskere vil studere vår tids julekalendere med interesse. Og han bemerker én ting:

– De voksne var ikke så engasjert i dette tidligere.

Dette bekrefter en annen av landets juleeksperter.  

– Adventstiden er en tid for forberedelser til den store høytiden, og for nedtelling. Alle som har vært barn, kjenner nedtellingsfasen, sier Geir Thomas Risåsen, konservator på Norsk Folkemuseum.