Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tar opp kampen mot «meningsløse firmagaver»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Smågaver fra jobben slår ofte feil og blir overflødig, mener Aksel Mjøs, til daglig førsteamanuensis i finans ved NHH. Sammen med kona tar han opp kampen mot meningsløse firmagaver.

Fått nok av buffer med bedriftens logo? Aksel Mjøs, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener arbeidsgivere bør tenke nytt når de skal gi gaver til de ansatte.

Fått nok av buffer med bedriftens logo? Aksel Mjøs, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener arbeidsgivere bør tenke nytt når de skal gi gaver til de ansatte.

Enda en sekk med firmaets logo. Eller en lysestake. Sikkert fin nok, men er det dette medarbeidere i norske bedrifter ønsker seg? Eller, for å stille et ledende spørsmål: Er det dette julen handler om? Aksel Mjøs, til daglig førsteamanuensis vi finans ved NHH og styreleder i Kavlifondet har sammen med kona Kari Mjøs tatt initiativet til en alternativ julegave fra arbeidsgiver til ansatte.

Fakta: Lanserer ny måte å gi julegaver

Gi gaven videre er et digitalt gavekort, som gjør at ansatte kan støtte en sak de brenner for.

«Gi gaven videre» er et digitalt gavekort som skal gjøre det lett for norske bedrifter å gi en gave til sine ansatte, som de igjen kan gi videre til et godt formål. Det startet som et pro bono prosjekt sammen med blant annet PwC og Sparebanken vest – nå bidrar flere selskaper, samt studenter ved Høyskolen Kristiania og Norges Handelshøyskole for å fremme en mer bærekraftig variant av den tradisjonelle firmagaven.

– Det som er unikt er valgfriheten, det tror vi at ingen andre har gjort før, sier Aksel Mjøs. Han forteller at når man får gaven på et gitt beløp, kan man gå inn på nettsiden og velge å gi den til én av 84 ulike organisasjoner.

– I tidsånden respekterer vi den enkeltes vurdering, sier Mjøs.

– Men kan man risikere furtne medarbeidere? Er det en gave å få gi bort en gave?

– Jeg har bunnsolid tro på at hvis folk får et beløp som de kan velge å gi til for eksempel dem som sliter med rus, som Bymisjonen hjelper, så vil det gi en fundamental meningsfylt opplevelse, sier Mjøs.

Aksel Mjøs

Aksel Mjøs

Bærekraftig

Han mener dette er bærekraftig på flere nivåer: Man stopper tullete forbruk, som for eksempel en plastflaske innpakket i plast, og man finansierer tiltak som gjør verden bedre, og som er basert på FNs bærekraftsmål.

Mulig er det også at bedrifter vil føle en lettelse ved å slippe strevet med gavene.

– Du skal finne type gave, bestille, pakke og ta imot kjeften etterpå når det viser seg at dette ikke var noe arbeidstagerne hadde lyst på, sier Mjøs.

Foreløpig er løsningen bare for bedriftsmarkedet, men planen er at i løpet av våren neste år skal Gi Gave Videre være mulig å gi også for private.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner