Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sandre Kolstad_min stil - - --- Foto: Kristine Jakobsen

Sandre Kolstad_min stil - - --- Foto: Kristine Jakobsen

– Jeg tenker på klær som en slags andre bolig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Helt siden hun drev aktivisme i «berte-antrekk» har artist Sandra Kolstad (32) brukt klær som kommunikasjonsmiddel.

– Da jeg begynte på ungdomsskolen i Bærum i 1998 var det et maks sossete sted. Mange gikk med kjempedyre merker, men familien min hadde aldri penger siden pappa drev platebutikk og mamma var kunstner. Halvdesperat trålet jeg loppemarkeder på leting etter en gammel poloskjorte for å passe inn blant de i klassen. Men på et eller annet tidspunkt tenkte jeg «F*ck det her!».

Samtidig gikk det opp for Kolstad at hun befant seg mot venstre politisk. Sammen med sin beste venninne startet hun opp Bærum Sosialistiske Ungdom, og proppet garderoben full av hippie-plagg.

Fakta: Sandra Kolstad

Artist

Stiltips: – Våg å kjenne etter: Om jeg kunne gå med akkurat hva jeg ville, når jeg ville, hva ville det vært? Og så bare gjøre det

– Vi aksjonerte ved å kle oss ut som berter i trange bukser og snuppete vesker, og sykle rundt og tagge «Hjelp, vi er sultne!» eller «slett u-landsgjelden!» på reklameplakater fra H&M. Berteklærne ble en slags kamuflasje. Men alle skjønte nok at det var oss uansett.

Fremdeles bruker hun klær som et virkemiddel for å passe inn, skille seg ut, kommunisere en indre tilstand – eller på scenen; for å skape et visuelt uttrykk som korresponderer med musikken. På nåværende turné opptrer hun i en sølvdrakt med LED-lys langs armer og ben, signert hennes egen mor Annabeth Kolstø.

– Jeg tenker på klær som en slags andre bolig, den man bor i når man er ute i verden og virkeligheten. Og jeg liker det når man har en følelse av at man skaper sin egen virkelighet, på en måte formgir sitt eget liv.

På bildet har hun på seg kjole fra Andrea Austdahl og jakke signert Annabeth Kolstø.

* (Vilkår)