Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Den koster ganske mye. Omtrent som en Iphone

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Designerens nye lysestake er dyr, men varer lenge.

– Med Liv har jeg ønsket å formgi en både nett og vakker lysestake, sier Andreas Engesvik.

– Sølv er et fantastisk materiale, og her blir det bearbeidet på en rekke forskjellige måter.

I 1868 etablerte Theodor Olsen sitt sølvverksted med egen butikk i Bergen, som den gangen hadde like mange sølvsmeder som i landet for øvrig. Etter hans død ble firmaet solgt til brødrene Magnus og Knut Aase, og i år feirer gull- og sølvvareprodusenten Arven 150-årsjubileum med lysestaken Liv.

Lysestaken skal være en vakker og interessant gjenstand også utenom bruk, altså uten stearinlys

Andreas Engesvik – designer

– Formen knytter seg både til naturen, med den knopplignende lysholderen, og til noe mer teknisk og mekanisk, med den rette stangen, mens fatet er en såkalt squircle, en mellomting mellom en firkant og en sirkel, sier Engesvik.

– Med stearinlys skaper lysholderen og lyset en helhet, men lysestaken skal være en vakker og interessant gjenstand også utenom bruk, altså uten stearinlys.

Liv er laget i Bergen, i massivt sølv og i mange vanskelige teknikker. Lysholderen er støpt og polert, stangen er dreid, slept og loddet, og fatet er stanset med loddet kant og sokkel – og har tydelige spor etter håndarbeid.

De første 150 lysestakene er nummerert og signert av designeren. Etter hvert vil den også bli masseprodusert.

– Den koster ganske mye, sier Engesvik.

– Omtrent som en Iphone. Men til forskjell fra telefonen, som du snart må bytte ut, kan lysestaken vare i mange generasjoner.

* (Vilkår)

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner