Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Ideen er hentet fra klassiske palass

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Årets svenske møbel er inspirert av søyler.

– Et bra bord, det er et bord som ikke konkurrerer med rommet, men tilfører funksjon og en vakker form – et møbel du vil leve med lenge, sier Anya Sebton.

Fakta: Palais

Bordserie for svenske Asplund.

asplund.org

Hun er designer, og sammen med Eva Lilja Löwenhielm står hun bak den nye bordserien Palais for svenske Asplund, som nylig ble kåret til årets svenske møbel av magasinet Sköna Hem.

– Ideen er hentet fra klassiske palass med vegger dekket av panel, søyler og pidestaller. Den runde basen og de to nivåene er direkte inspirert av Daniel Burens installasjon Colonnes de Buren i gårdsrommet til Palais Royal i Paris.

Fakta: Anya Sebton og Eva Lilja Löwenhielm

Any Sebton & Eva lilja Löwen hielm. - - ---

Svenske designere.

Jobber både for seg selv og sammen, blant annet for Asplund, Lammhults, Abstracta og Ikea.

Bordenes base er kledd i lister som skaper et mønster, og platen kommer i tre eller stein. Ideen til serien kom fra de to designerne, som utviklet bordet i samarbeid med snekkerne på fabrikken Möbelboning.

– Asplund produserer nesten alle møblene sine i Sverige, og tre har alltid vært et av de fremste materialene innenfor klassisk skandinavisk design. Materialene og håndverket bidrar til at bordene vil vare lenge, sier Sebton.

Den største utfordringen var å holde prisen nede selv om håndverkere skulle sette sammen produktene. En av løsningene ble å utvikle et spesielt verktøy for å lage listene, som kan kobles sammen og formes rundt basen.

Serien består av matbordet Royal Palais, loungebordet Grand Palais, et lite loungebord – Petit Palais – og det ovale bordet Palais Ovale. I april kommer også et skap.

– Vår egen bordfavoritt er Alvar Aaltos bord Aalto table, sier Sebton.

– Det kan brukes på uendelig mange måter og vil aldri bli umoderne.

* (Vilkår)