Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne stolen fra 1933 settes på ny i produksjon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Holder samme nivå som stolene til svenske Einar Hjort, sier designeren.

– Jeg har lenge ønsket å bruke denne stolen. Den har vært bortgjemt, men er utrolig fin og tidløs, sier Christian Halleröd.

Designeren står bak en rekke omtalte butikkinteriører for Acne, Byredo, Toteme – og Arket, H&M-konsernets nyeste konsept.

Da konsernet åpnet butikker i London, København og München i fjor, sto den lite kjente stolen Skedblad, tegnet av svenske Carl Malmsten i 1933, i kafeene.

– Jeg ville jobbe med møbler og materialer som føltes veldig svenske, sier Halleröd om hvorfor han valgte ut akkurat denne stolen til Arket.

– Den har en sterk karakter, med den litt runde og skålformede ryggen, samtidig som den er deilig å sitte på. Jeg likte også at hele er i tre, med fine detaljer. Og at man ikke har sett den så mye.

Fakta: Carl Malmsten

Svensk interiørarkitekt og designer (1888–1972)
Kjent for en rekke møbler og utstillinger.
Startet Olofskolan, senere Carl Malmstensskolan, i 1930.

malmsten.se

Nå blir stolen satt i produksjon av møbelprodusenten Tre Sekel, som fikk muligheten gjennom Carl Malmstens stiftelse, som eier rettighetene til alle Carl Malmstens møbler. Kun to fabrikker får lov til å lage den.

– Vi så på originaltegningene, men fikk også kjøpt to originalstoler på auksjon. Så laget vi en rekke prototyper for å komme så nær den opprinnelige stolen som mulig. Fordi den er så organisk, måtte vi prøve oss frem til det ble riktig, sier Halleröd.

Opprinnelig var tanken bare å produsere stolen til Arkets kafeer.

– Men alle likte den så godt. Den holder samme nivå som stolene til svenske Einar Hjort, som er blitt veldig populære i det siste. Så det var morsomt å kunne gjenoppta produksjonen – og enda morsommere at flere nå kan få glede av den.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.