Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kumo Sofa designet av Andersen & Voll.

Kumo Sofa designet av Andersen & Voll.

Denne sofaen settes sammen på to minutter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Det tar halvannet minutt. Eller to, da. Hvis du tar deg en slurk kaffe innimellom.

Å kjøpe ny sofa er ikke hva det en gang var.

Den globale netthandelen øker, og møbler må kunne distribueres over hele verden. Det har designduoen Anderssen & Voll gjort noe med. Duoens nye sofa for den svenske produsenten Hem består av en rekke stålstativer og puter som får plass på en europall i en eske som ikke er mer enn én meter høy – og som enkelt kan settes sammen hjemme i stuen.

– Det spesielle med denne sofaen er at den blir ubegripelig kompakt når den skal transporteres, sier Torbjørn Anderssen (42).

Stålstativene og putene er adskilte. Stativene stables i hverandre og putene fyller opp resten av volumet i esken.

– Stativene skrus sammen med store vingemuttere – du trenger ikke engang verktøy. Seteputene klikkes ned på rammene. Til slutt sklir du rygg og sideputer på plass mellom de vertikale stengene.

Samarbeidet med Hem begynte for omtrent tre år siden.

– Vi syntes det var interessant at det er folk på vår egen alder som står bak. Grunnpremisset med online-distribusjon tvang oss til å tegne noe som er ulikt alt vi har gjort før, sier Anderssen.

Den første ideen deres var å spenne opp en duk – omtrent som på et telt – på stenger, og plassere løse puter oppå. Men jo mer de jobbet med sofaen, jo mer skjønte de at de kunne redusere, og til slutt endte de opp med bare et stativ og puter.

Men Kumo – som betyr sky på japansk – er ikke blitt en utpreget billigsofa.

– Den ser ikke ut som en typisk flatpakket sofa, som lett kan få litt fluktstolpreg eller bli litt ungdomsaktig, men har ordentlig sømarbeid i kvalitetsmaterialer. Du skal jo ikke kjøpe den fordi den kommer flatpakket – men fordi den er fin og komfortabel.

– Hvor enkel er den egentlig å sette sammen?

– Veldig enkel, sier Andersen.

– Det tar halvannet minutt. Eller to, da. Hvis du tar deg en slurk kaffe innimellom.

* (Vilkår)

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner