Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Godt egnet til å lytte uforstyrret til punkrock

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kunstformidler Kai Sveums Jaguar lukter og låter som å gå på pub i England.

Kai Sveum, administrerende direktør i International Corporate Art (ICArt), som lenge har dominert kunstleveranser til den internasjonale cruiseskipsindustrien, navigerer første årgang Jaguar XJ-S fra 1975 med en 5,3 liters V12-maskin på 285 hester.

Hvor er X-faktoren i XJ-S?

Jo, jeg liker spesielt at de engelske ingeniørene trosset lave budsjetter og greide å gjøre interiøret fullstendig lydstille. Derfor er XJ-S spesielt godt egnet til å lytte uforstyrret til punkrock, som The Vibrators, The Jam, The Clash og Sex Pistols’ «Never Mind the Bollocks …», som bare er noen av favorittene mine fra gamle dager.

Hvilke punkband lyttet du til da bilen ble bygget?

Hvis jeg ikke husker feil, var jeg på den tiden blant annet på to topp konserter i London: Richard Hell & The Voidoids og Wilko Johnson med bandet Solid Senders.

Hva kan den originale kassettspilleren fra 1976 brukes til?

Jo, jeg har tatt vare på alle de gamle musikkassettene mine med punkrock og annet som jeg har spilt inn selv. Det låter som å gå på pub i England. De har forbausende ofte oppegående musikksmak.

Fakta: Bil-cv

2007 BMW 330 XDA (2007)

2008 Porsche 996 C4S (1996)

2008 LR Discovery 3 (2008)

2010 Porsche 997 C4S (2007)

2013 Mini Cooper S (2013)

2014 BMW i3 (2014)

2014 LR Discovery 4 (2014)

2016 Jaguar XJ-S (1975)

Lukter bilen pub?

Vel, den lukter gammel bil. Det er ingen vond lukt. I dette tilfellet også litt bensindunst, i motsetning til Porsche og andre tyske biler som er tette. I bunn og grunn dunster Jaguaren som når du ramler inn på en trivelig pub når den åpner på en sen morgen, når alt er nyvasket og klart.

Hvordan takserer du XJ-S som kunstobjekt?

Den er så langt ingen klassiker. Det liker jeg. Fortsatt er den et utskudd for folk som kan tenkes å like Jaguar. Og i tillegg er den lysegul. Fint, tenker jeg da. Hold på Porschen din, du, som uansett veldig mange andre har.

Hvorfor ikke Porsche?

Jeg har hatt Porscher, men de skremmer meg ikke. Det er jeg litt ferdig med. Jeg gjør jo ikke dette for alle andre, men for meg selv. Den gode følelsen får jeg i Jaguaren.

Er XJ-S noe å komme rekende med som miljøprofil?

Du, jeg kjører oftest min elektriske BMW i3. Den neste bilen min blir nye Jaguar I-pace med eldrift som flytter Jaguar over i fremtiden.(Vilkår)