Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han sveiset morens sykkel til toppen av et sykkelvrak

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– På skolen blir jeg nok sett på som han duden på den høye sykkelen.

Yrkesskoleelev Joachim Lanham (17) sveiset morens damesykkel fast på toppen av en vraket herresykkel, og bygget med det sin versjon av kultfenomenet tall bike som semesteroppgave. Nå sykler han den fire kilometer lange skoleveien i Sandvika med høytsvevende pedaler og loddrett kjede.

Er dette syklenes suv?

Tja, det kule med tall bike er at du ikke kan kjøpe den ny – du må bygge den selv. Jeg så instruksjonsvideoer på blant annet Youtube, og tenkte: «Det er jo bare å sveise en sykkel på toppen av en annen». Jeg brukte mer tid enn jeg hadde tenkt, og det vanskeligste var å få alt rett, at den ikke ble skjev.

Fakta: Kjøretøy-CV

En Trac Runner 2100 og en DBS Kilimanjaro av ukjente årganger er sveiset sammen til en høy sykkel av typen tall bike. Joachim Lanham har før dette beveget seg på rulleskøyter.

Hva er trikset for å holde balansen?

Du må starte i fart. Og det er faktisk enklere å balansere på en høy sykkel enn en lav. På samme måte som når du prøver å balansere en kost på en finger, er det en fordel at den er lang.

På hvilket område er tall bike bedre enn en vanlig sykkel?

Tall bike er som en venn jeg gleder meg til å tilbringe tid med. Følelsen av å plutselig være høyere enn det aller meste er magisk. Sykling blir også morsommere fordi det er vanskeligere. Å sykle i oppoverbakke er noe av det mest underholdende, saktere og saktere, til du nesten mister balansen.

Hva hvis du faller?

Du må tenke som når du hopper av en båt: Hopp så langt unna du kan.

Enkelte entusiaster bruker sin tall bike til å dra på tur?

Ja, du får plass til mye bagasje fordi konstruksjonen har dobbelt så mye ramme som en vanlig sykkel. Den ekstra vekten føles forferdelig i starten, men så lenge underlaget er flatt går det forbausende bra. I USA, hvor tall bike er en kult og regnes som en utpreget hipstersykkel, finnes grupper som drar på camping med sykkelen full av turutstyr. Der er vel tall bike en måte for hipstere å vise at de er annerledes på.

Hvor god er tall bike som sosial isbryter?

Min erfaring er at Norge ofte er ganske antisosialt i forhold til for eksempel USA og Storbritannia. Denne forandrer alt. Best er grupper med barnehagebarn på utflukt: de begynner å hoppe opp og ned av begeistring. På skolen blir jeg nok sett på som han duden på den høye sykkelen.

Har du et nytt prosjekt i ermet som kan toppe tall bike?

Ja, en quadricycle, det vil si en sykkel med fire hjul og fire sitteplasser. Kanskje som russebil.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.