Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Lille Ligier frigjør mye plass i urban trafikk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Thomas Felberg tanker opp mopedbilen med mye rock og noen få dråper bensin.

Rockemusiker og -viter Thomas Felberg (45) har svart belte i rockhistorie, men mangler førerkort. Løsningen ble at fjeset fra NRK-programmer som «Tidsbonanza» og «Stjernekamp» kjøpte en fransk mopedregisteret Ligier med 50 kubikk Vespa-motor.

Hva gjør denne tassen i livet ditt?

It makes anyone a giant. Den er Arnold Schwarzeneggers mareritt. Ingen Rolls-Royce, men desto mer råstilig. I bunn og grunn kjøpte jeg den for å hjelpe til hjemme med å kjøre de to døtrene våre.

Fakta: Bil-cv

2006 Suzuki FZ 50 (1988)

2007 Yamaha 50 (2002)

2017 Ligier JS50 (2017)

Hvor jålete er bilen din?

Veldig. Jeg er en kontinental sjåfør som kjører som agenten som spilles av Michael Caine i den engelske komediefilmen «The Italian Job» fra 1969. Denne smale mopedbilen er jo nettopp laget for trange søreuropeiske gater.

Hva slags musikk låter best mellom disse glassfiberveggene?

Her gjør jeg gjerne research til radioprogramserien min på NRK P13, «Felbergs loft», og spiller 1970-talls, riffbasert amerikansk rock. Mens andre stresser opp livet sitt i bytrafikken, nikoser jeg meg med ZZ Top, Aerosmith, AC/DC, Max Webster fra Canada og Budgie fra Wales.

Hva er fordelene ved mopedbil kontra ordentlig bil?

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Ingen bompenger, ingen veiavgift og ingen EU-kontroll. Full tank koster knapt 180 kroner. Jeg behøver dessuten ikke bekymre meg for fartsbøter, for en norsk-installert fartssperre begrenser den til 50 km/t, selv om den går opp til 80 i hjemlandet sitt, Frankrike.

Er den et machosymbol?

Ja, jeg trenger ikke noe mer macho enn denne bilen, for jeg smetter uansett forbi dere med store Suver. Dette er David mot Goliat, og jeg er ganske rask på aksen. Mer maskulint blir det ikke.

Og hvis du skulle hatt en stor bensinbørse?

Drømmebilen er en lang, lav Jaguar eller Aston Martin. Jeg synes de er dritlekre, men det er mest fordi jeg er født halvt engelsk.

Får knøtteformatet til Ligier folk til å le?

Ja, derfor burde flere skaffe seg en slik og bli gledesspreder som meg. Jeg føler meg litt som en karikatur i en «Viggo»-tegneserie, og det føles bra. Jeg er også en pionér, for lille Ligier frigjør mye plass i urban trafikk.

Men hva lukter interiøret?

Det er «lukten av ny bil». Jeg kjøpte den på Biltema, en duftdings formet som en aluminiumsfelg i miniatyr. Og jeg lot meg også friste til å kjøpe en termokopp. På rødt lys, da koser jeg meg med kaffe.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.