Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Raske munnbind

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

De store sportsmerkene har utviklet munnbind i tekniske materialer, spesialdesignet for fart og høy puls.

Spesialdesign. New Balance er blant sportsmerkene som har designet munnbind som skal være godt egnet til løping og annen høyintensitetstrening.

Spesialdesign. New Balance er blant sportsmerkene som har designet munnbind som skal være godt egnet til løping og annen høyintensitetstrening.

I Norge er det hverken påbud eller anbefaling om å bruke ansiktsmaske på treningssentre eller ved utendørsløping. For den som likevel vil være på den ekstra smittevernsikre siden, har en rekke sportsmerker nå lansert egne produkter som skal være bedre egnet for høyintensitetstrening enn kirurgiske munnbind og tøymasker i bomull.

For de er ikke spesielt behagelige å trene med, og ansiktstildekningen kan fort ta knekken på treningsgleden.

Når du svetter mens du bruker munnbind, fanger munnbindet noe av varmen kroppen din prøver å kvitte seg med når kjernetemperaturen øker, forklarer Christopher Lundstrom, som foreleser i sport og treningsvitenskap ved University of Minnesota i USA, til Nike.com.

Laget for fart

Ved normal pust går luften i en forholdsvis lineær retning. Men med munnbind går luften også ut gjennom sidene og beveger seg over ansiktet vårt, noe som kan gi en klaustrofobisk følelse.

Fakta: Munnbind for trening

Sportsmerker som Falke, Adidas, Buff, Under Armour, Serionix og Asics med flere har utviklet munnbind som skal være bedre egnet for trening enn vanlige munnbind.

Dette har både Falke, Adidas, Buff, Under Armour, Serionix og Asics forsøkt å finne en løsning på.

Samtlige, i tillegg til flere andre kjente sportsmerker, selger nå munnbind i tekniske, vannavstøtende materialer, stort sett uten innebygd filter, som ikke blir like fuktige og «tette» når du svetter og puster tungt, er mer behagelige å ha på og sitter bedre når du beveger deg i høy fart.

12

Hemmer pusting

Har det så egentlig noe for seg å bruke munnbind under trening?

I mange land nedover i Europa og i USA er det påbudt å bruke ansiktsmaske på treningssentre, og noen steder er det også munnbindpåbud utendørs. I Norge har man så langt ikke valgt å innføre slike påbud eller anbefalinger, selv om de muterte variantene av koronaviruset er mer smittsomme enn det opprinnelige viruset.

– Intens trening gir økt pusting med større dråpeproduksjon. Vi anbefaler derfor større avstand og god ventilasjon, samt god avtørking av kontaktpunkter. Avstand er viktig ikke bare når man trener, men også i andre rom. Men munnbind hemmer pusting, og er derfor vanskelig å gjennomføre, sier overlege Bjørn G. Iversen ved Avdeling for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet (FHI).

Han peker videre på at dråpene fra munn og nese fortynnes veldig raskt i luften når vi trener utendørs, noe som gjør smitterisikoen lav.

– Men man bør ikke løpe så tett at man puster utluften fra andre rett inn. Kjenner du hva løpefølget ditt har spist til middag, da løper du litt for tett innpå!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner