Mote

Lunsj, jobbmøte eller ut på byen?

Hvordan ble tights kvinners nye altmuligplagg?

Luggage and bags, Joint, Shoulder, Shoe, White, Leg, Black, Sleeve, Waist, Thigh

Mote

Lunsj, jobbmøte eller ut på byen:
Hvordan ble tights kvinners nye altmuligplagg?

Frogner, en tirsdag formiddag: Vi sitter ikke lenge på uteserveringen til Kaffebrenneriet før ti–tolv velpleide kvinner i tights går forbi. Mødre som dytter tunge barnevogner med sine nyfødte foran seg, tenåringsjenter i pelsjakke og Ugg-sko, og kvinner i trenchcoat, eller med svært verdifulle vesker, restylane-lepper og bitte små hunder. 

På et tidspunkt passerer en av Norges største moteprofiler Janka Polliani (45) – også hun i tights.

Plagget sitter som et ekstra lag med hud over rumpa, og overlater svært lite til fantasien. Smidig og fleksibelt, alltid parat, beveger kvinnene seg mellom pilates, apotek, kaffeavtaler, skjønnhetspleie og hjemmekontor.

– Jeg hadde på meg et annet par da jeg trente i dag tidlig, sier en frognerfrue i tights, når vi stopper henne. 

– Så dro jeg hjem, dusjet og skiftet til et nytt par. Jeg kunne gått i det hele tiden.

T  Julia Afshary-Kaasa og Regine Stokstad

F  David B. Torch

s  New York og Oslo

20. Juni 2024

Outerwear, Arm, Wheel, Eyewear, Sleeve, Waist, Knee, Thigh, Sportswear, T-shirt

«Stille revolusjon». Yogabukse, yoga pants eller treningstights – dette kompresjonsplagget laget av lycra, nylon, polyester og annet tøyelig materiale – det går for det samme. Nylig erklærte det amerikanske motemagasinet Vogue at det siste tiåret har tilhørt tightsen.

– Rundt 2010 følte jeg det var en stille revolusjon, nesten like myk og lydløs som yogabuksen selv, sier Isabelle Ringnes (35), teknologigründer, aktivist og arving.

– Plutselig var det ikke bare på trening de dukket opp, men på kafeer, i butikker, på reise og på kontoret.

«Når jeg går rundt i New York City, ser jeg kvinner i tights, mer enn noe annet», skrev Vogue-journalist Maya Singer: «Det er som om halvparten av den kvinnelige befolkningen er på vei til en spinningtime.»

Her hjemme er det tettsittende plagget å se på hovedstadens vestkant så vel som østkant; på innsiden av Ring 3, så vel som ute i distriktene; i bybildet så vel som på tredemøllen. 

Influensere som Emma Ellingsen (22), Tone Damli (36) og Vanessa Rudjord (48) er bare noen som har reklamert for tights i sosiale medier de siste par årene.

Ifølge Anton Sport-sjef Morten Borgersen har salget av tights økt 40 prosent siden starten av året til mai. Mens veksten fra 2022 til 2023 økte 30 prosent.

– Dette er jo gammelt nytt, sier Ida Eritsland, moteviter og programleder i podkasten «Om stil», som også skriver om mote i D2.

– Men det er nettopp det som gjør det interessant, at trenden bare holder seg. Det er vel nesten på tiende året at tightsen er en naturlig del av garderoben?

Treningstightsen sender et signal, tror Isabelle Ringnes.

– Mens joggebuksen ga uttrykk for at man var litt daff, symboliserer yogabuksen at man har en avslappet, men aktiv livsstil, sier hun.

– Det er blitt et kulturelt fenomen.

Outerwear, Arm, Wheel, Eyewear, Sleeve, Waist, Knee, Thigh, Sportswear, T-shirt