<p>Side om side. Martin Margielas design stilles ut i Stockholm. På bildet til venstre vises Maison Martin Margielas høstkolleksjon i 1996, til høyre Margielas kolleksjon for Hermés høsten 1998.</p>

Side om side. Martin Margielas design stilles ut i Stockholm. På bildet til venstre vises Maison Martin Margielas høstkolleksjon i 1996, til høyre Margielas kolleksjon for Hermés høsten 1998.

Gjorde furore hos Hermès

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Martin Margielas tid som designer for Hermès stilles ut i Stockholm.

Det gikk raskt gjetord om moteskaperen Martin Margiela etter hans uteksaminering fra Royal Academy of Arts i Antwerpen i 1979. Med dekonstruksjon som rød tråd vitnet de avantgardistiske kolleksjonene hans om en tydelig motstand mot konservativ motetenkning.

I løpet av de neste tiårene økte populariteten i takt med mystikken; Margiela stilte aldri opp på intervjuer eller kommenterte inspirasjonen bak det han kreerte.

Fakta: «Margiela – åren med Hermès»

Utstilling på kunstmuseet Artipelag utenfor Stockholm

artipelag.se

Opprinnelig utstilt på MoMu, Museet for mote i Antwerpen, i 2017.
Martin Margiela designet for Hermés fra 1997 til 2003.

Høydepunktene fra kolleksjonene stilles ut side om side med plagg fra hans eget merke, Maison Martin Margiela.
Margiela forlot moteverdenen for ti år siden.

Umulighet

I 1997 ble det så kjent at belgieren skulle ta over ansvaret for motehuset Hermès' ready to wear-kolleksjoner for dame.

Det franske merkets røtter strekker seg helt tilbake til 1800-tallet, som produsent av seletøy og luksus-saler til rike europeeres vrinskende fremkomstmidler. Senere ble merket en viktig brikke i eventyrhistorien som er fransk mote – og som fremdeles vedvarer.

Skeptikerne så det imidlertid som en umulighet at den mystiske belgieren ville klare å forene sin estetikk med Hermès.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Omvendelsen

Gjennom de seks årene Margiela arbeidet for merket, skapte han kolleksjoner med en klassisk eleganse og nedtonet fargepalett som ikke engang hvisket om avantgarde.

Majoriteten av skeptikerne ble omvendt, og en del regner fremdeles belgierens kolleksjoner som en milepæl i Hermès 181 år lange historie.

Nå vises 100 kreasjoner fra Margielast eget merke side om side med plagg han har designet for Hermés i utstillingen «Margiela – åren med Hermès» i Stockholm.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner