Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse strandskoene er bærekraftige

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Flippfloppene til norske Sleepers er laget av naturgummi.

Gummisandalen. Naturgummien Sleepers er laget av, er tappet og produsert på Sri Lanka.

Gummisandalen. Naturgummien Sleepers er laget av, er tappet og produsert på Sri Lanka.

Flippflopper er et av verdens mest solgte fotplagg, og stammer fra en av verdens minst bærekraftige industrier. Dette ønsker Nina Granerød og Frode Grønvold – ekteparet som startet klesmerket Fall Winter Spring Summer – å gjøre noe med.

Sammen med fjorårets Ledestjerner-nominerte Anette og Susanne Bastviken, søstrene bak miljø- og bærekraftsbloggen Radical Broccoli, lanserer de Sleepers – bærekraftige flippflopper laget av naturgummi.

– Flippflopper er en del av vår garderobe, og vi har lenge vært på jakt etter et bærekraftig, men kult alternativ. Det fant vi ikke, så vi bestemte oss for å lage et selv, sier Granerød.

Fakta: Sleepers

Flippflopper produsert av naturgummi tappet på Sri Lanka.

sleepers.no

Rettferdige vilkår

Syntetisk gummi ble opprinnelig utviklet som en følge av stor etterspørsel og høye råvarepriser på naturgummi. Naturgummi tappes fra levende gummitrær i en prosess som krever omfattende, manuelt arbeid, og har slitt med dårlige vilkår for plantasjemedarbeiderne.

Gjennom partnerorganisasjonen Fair Rubber Association, tilbyr Sleepers arbeiderne på Sri Lanka rettferdige vilkår, samtidig som de tilbyr markedet en eksklusiv flippflopp i naturgummi.

Havet. Det karakteristiske mønsteret i sålen er inspirert av bølgene vinden lager i sanden.

Havet. Det karakteristiske mønsteret i sålen er inspirert av bølgene vinden lager i sanden.

Plastproblemet

Da Anette og Susanne Bastviken startet Radical Broccoli, reiste de til Portugal for å få en pause fra en stressende hverdag og for å leke i bølgene. Der ryddet de enorme strender for plast, og skjønte for første gang hvor stor betydning hvert enkelt menneske har for plastproblemet.

Da de solgte Fall Winter Spring Summer, la Granerød og Grønvold ut på en jordomreise i en gammel bobil, et prosjekt de dokumenterte via Instagram-kontoen Meet the Jetsons. Det fanget oppmerksomheten til søstrene Bastviken.

– Noen år senere møttes vi i Oslo, sammen med Tor Marius Engen, som driver skoagenturet Ditto Agency. De fortalte oss om ideen bak Sleepers, og vi fant ut at vi var en god match for å skape noe sammen. Det var som å møte noen man har kjent lenge. Vi inspireres av de samme tingene, har reist de samme stedene og har samme visjon for fremtiden, sier Anette Bastviken.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner