Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– I begynnelsen fikk vi en del tyn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men nå turnerer Babymetal verden med søt tungrock.

Nyfødt. Babymetal, det vil si Suzuka Nakamoto og Moa Kikuchi, mener de har klart å snu sjangerpuritanerne.

Nyfødt. Babymetal, det vil si Suzuka Nakamoto og Moa Kikuchi, mener de har klart å snu sjangerpuritanerne.

Se og hør for deg at Hello Kitty-figuren og Pokémon-motstykket Pikachu kjøper skinnjakker og starter band. Da har du en idé om hva Babymetal representerer.

Duoen mikser såkalt kawaii-kultur med halvmørk rock, etter oppskrift kokt opp av japanske bransjestrateger på 2000-tallet.

– Kawaii er alt, sier Moa Kikuchi (23), bedre kjent som Moametal.

– Ordet har mange betydninger. Først og fremst oversettes det med «søt». Men det kan like gjerne brukes om saker som er kule, eller noe du rett og slett liker.

Fakta: Babymetal

Japansk rockeduo, aktuell med albumet «The Other One».

Spiller support for Sabaton i Oslo Spektrum 29. april.

babymetal.com

Svarte fansen

Babymetals fanbase er voksende. Og etter å ha varmet opp for gamle sjangerhelter som Metallica og Guns N’ Roses, har de tilegnet seg en viss «kred» også.

I vår markerer de albumutgivelsen «The Other One» med en turné som bringer dem til Spektrum, som support for svenske Sabaton.

– I begynnelsen fikk vi en del tyn, vedgår Suzuka Nakamoto (25), kallenavn «Su-metal».

– Fansen protesterte. Vi ble møtt med sånt som at «dette er ikke metal». Nå virker det som om folk har akseptert musikken vår som en ny type metal.

Det skal sies, jentene beveger seg smidigere enn vi har vært vant til fra den scenekanten. Ifølge Moametal er arbeidsfordelingen mellom dem enkel nok:

– Jeg legger hjertet og sjelen min i dansen, og Su-metal gjør det samme i sangen. Oppgaven min er å uttrykke fysisk hva hun synger.

Norge skremmer

– Hvilket forhold har dere til norsk svartmetall?

– Det første jeg assosierer til, er fryktinngytende spøkelser. Vi som elsker det søte, er ikke så begeistret for sånt. Jeg beklager.

Men så tenker Moametal seg om.

– Vi har litt svartmetallinspirert «tremolo picking» i låtene våre, forteller hun, med et nikk til gitarteknikken der tonene gjentas hurtig og brutalt med plekter.

– Og rent visuelt er jo liksminkegreien interessant. En gang opptrådte vi på et show for spesialinviterte hvor liksminke inngikk i dresskoden. Opplevelsen var så underlig at jeg husker hvert øyeblikk av den.

Angivelig finnes farligere ting her på berget.

– Sist vi var i Oslo, brant jeg håret mitt, røper Moametal lattermildt.

– Denne gangen skal jeg være mer forsiktig med føneren.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.