Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg tror egentlig ikke det er så lurt å bli artist

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner Lorenz publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
På egen hånd. – Jeg skrev sanger jeg syntes var veldig gode, og det føltes rett og slett ikke riktig å gi dem til noen andre, sier låtskriver, produsent og nå soloartist Dag Holtan-Hartwig.

På egen hånd. – Jeg skrev sanger jeg syntes var veldig gode, og det føltes rett og slett ikke riktig å gi dem til noen andre, sier låtskriver, produsent og nå soloartist Dag Holtan-Hartwig.

Dag Holtan-Hartwig dro til Los Angeles for å jobbe med verdens største popstjerner. Det ble starten på hans egen solokarriere.

For tre somre siden pakket produsenten og låtskriveren Dag Holtan-Hartwig (31) sakene etter et mislykket forhold og flyttet til Los Angeles for å skrive sanger for verdens største popstjerner.

Ett år senere dro han «hjem igjen med halen mellom bena». Ved første øyekast kunne det se ut som nok en mislykket historie, men returen ble starten på en ny karriere.

I fjor debuterte Holtan-Hartwig under artistnavnet Slopes. Den poppete kjærlighetssangen «Prove Them Wrong» ble liggende 35 uker på spillelistene til NRK P3 og er strømmet over to millioner ganger – og nå har han platekontrakt med Sony i Norge og Warner i Tyskland.

– Men jeg tror egentlig ikke det er så lurt å bli artist, sier Holtan-Hartwig.

Fakta: Slopes

Artistnavn for låtskriver og produsent Dag Holtan-Hartwig fra Kolbotn, født i 1991.

Utdannet ved Liverpool Institute for Performing Arts og ga tidligere ut musikk som Skinny Days, en duo med sangeren Halvor Folstad.

Debuterte med singelen «Prove Them Wrong» (2021).

Aktuell med singelen «I Wouldn’t Be Much» 24. juni.

@slopestheartist

Ensomt

– Det var så kjipt å bo i en by hvor jeg måtte kjøre overalt, forteller Holtan-Hartwig om Los Angeles.

En vanlig L.A.-innbygger tilbringer i snitt 119 timer i bilkø i løpet av et år, ifølge CNBC. Alle møtene og samarbeidene Holtan-Hartwig hadde håpet på med andre låtskrivere, og alle gode sessions i studio, uteble. Tiden ble stort sett tilbrakte alene i leiligheten.

– I det vakuumet endte jeg opp med Slopes. Jeg hadde skrevet noen sanger som jeg syntes var veldig gode, og det føltes rett og slett ikke riktig å gi dem til noen andre, sier han.

Tilbake i Oslo, uansett om Holtan-Hartwig skal på korøvelse med Birkelunden mannskor, på tur i marka eller studioinnspilling, tar han nå helst sykkelen fatt.

Motvillig solo

Navnet Slopes spiller på det engelske uttrykket «slippery slope», som brukes om å skli sakte, men sikkert over i noe uønsket. Mye av den musikalske inspirasjonen er hentet fra den amerikanske sangeren Jeff Buckley – som også tilbrakte mye tid i Los Angeles. På Dag Holtan-Hartwigs egen Spotify-side fylles spillelistene av navn som Oasis, Sufjan Stevens, Ben Howard og The Killers.

Et drøyt år etter debuten og tre ytterligere singler gjør Holtan-Hartwig seg klar til å slippe Slopes-singelen «I Wouldn’t Be Much», popmusikk han selv beskriver som i skjæringspunktet mellom trist og optimistisk.

31-åringen fra Kolbotn er utdannet ved LIPA, Paul McCartney-skolen i Liverpool, der han ble kjent med sangeren Halvor Folstad. Sammen utgjør de duoen Skinny Days, som både har produsert og skrevet sanger for Alan Walker, Julie Bergan og Seeb, og siden 2015 også gitt ut egen musikk. Totalt har musikken deres passert én milliard avspillinger. Men nå satser han, noe motvillig, altså som soloartist.

– Artister er jo en haug med folk som skriker «se på meg, her er jeg, det er viktig at du hører på det jeg har laget». I starten følte jeg litt motstand. Jeg måtte være sikker på at jeg syntes musikken var bra nok til at det var verdt å bli med i den gjengen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.