Det nærmer seg faktisk jul, og da tenker mange av oss automatisk på akevitt. En god metafor for den norske kvalitetstankegangen er jo Linie-akevitten, som etter sigende oppnår en mer kompleks smaksaroma under båtlagring ved å passere ekvator to ganger – med andre ord ved å bevege seg ut i verden for så å vende tilbake mer fullendt.
Slik er det litt også med den unge trubaduren Ole Kirkeng (26), som nå single-debuterer med herlige «Double Shift» på det kresne norske plateselskapet Die With Your Boots On.
Etter noen år med studier ved Berklee College of Music i Boston, hadde Kirkeng gjort det skarpt som musiker for den glimrende artisten Courtney Marie Andrews, og via studiojobbing begynt å skaffe seg nyttige kontakter i sin nye hjemby New York. Men covid-19 kom som en slegge, og kart og terreng endret seg brått.
Fakta: Ole Kirkeng
Singer/songwriter, født i 1994. Bosatt i Oslo.
Aktuell med singelen «Double Shift», ep kommer i februar.
Norsk jordsmonn
Nå er han tilbake i Oslo, og i mellomtiden er jordsmonnet for Kirkengs type musikk blitt svært fruktbart i hovedstaden. Gjengen rundt plateselskapet hans har skapt et organisk og fett miljø for ny country og rootsmusikk, det noen kaller nordicana. Så da føles det ikke så leit å måtte reise hjem igjen, likevel.
«Double Shift» fremstår som en velbalansert blanding av klassisk amerikansk singer/songwriter-materiale og en litt mer luftig indierock-sensibilitet, en sound som har vært dominerende på Oslo-klubbene de siste par årene. Norske musikere fra blant annet Darling West skaper fylde i lydbildet hans, men Kirkengs låter er også laget for å tåle mer nakne solofremføringer med hans sikre vokal og plukkende akustiske gitarspill. Det er slik låtene har funnet sin form og styrke rundt om på små låtskriverklubber i New York.
– Det er nervepirrende, men svært lærerikt å prøve å fremføre de nye låtene sine foran et vurderende publikum på «open mic»-kvelder, man merker umiddelbart om man burde forandre melodien på et vers, eller om teksten virker overbevisende, sier Kirkeng.
Tidløst
For det å oppleve slike musikere live er fortsatt det essensielle, selv for Kirkengs påloggede generasjon.
– Jeg leste i Bob Dylans memoarer fra Greenwich Village om hvordan han benyttet hver eneste anledning til å få spille for folk. Slik er det nå også. Det er ikke fordi man håper at man skal bli «oppdaget» av en A&R eller agent i publikum. Det er fordi man lærer på jobben, og låtene blir bedre av det, sier han.
Gode låter har han i lassevis allerede, og flere av den dukker opp på en ep på nyåret.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.