Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Afronorsk. – Afrosounden jeg begynte å jobbe med i 2015 har utviklet seg mye de siste årene. I dag er det flere norsk-afrikanske artister som gjør lignende ting, for eksempel Eddy & Zino, Flomo og Akuvi, forteller Eben Jr.

Afronorsk. – Afrosounden jeg begynte å jobbe med i 2015 har utviklet seg mye de siste årene. I dag er det flere norsk-afrikanske artister som gjør lignende ting, for eksempel Eddy & Zino, Flomo og Akuvi, forteller Eben Jr.

– Pandemien har vært den beste tiden i mitt liv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den norske afrobeats-artisten Eben Jr. fant seg selv i et koronastengt Oslo og Sierra Leone.

– Om jeg liker Leos Lekeland? Jeg var der hele pappapermen. Jeg hadde selv ikke muligheten til å være barn i oppveksten, så nå lever ut jeg min egen barndom.

Artisten Eben Jr. (33) snakker varmt om privattilværelsen som Eben Senior, med sin seks år gamle datter Amalie. Og låten «Family Guy» på debutplaten «Barcelona» er kanskje norsk pops første hyllest til Leos Lekeland: «Går på Lekeland, alt er bedre nå / Våkner opp så glad, ikke noe hat / Ingen mere krig, bare positiv».

Fakta: Eben Jr.

Artist og låtskriver, født i Liberia i 1987.

Kom til Norge som flyktning i 2003.

Debuterte med singlene «Drit i kategori» og «Trå varlig» i 2015.

Ep-en «Barcelona» gis ut 28. mai, av Nora Streams/Sony Music.

@eben_jr

Fra borgerkriger

Selv vokste han opp omgitt av krig, død og nød. Han flyktet frem og tilbake mellom hjemlandet Liberia, Elfenbenskysten og Sierra Leone, og solgte Kool-Aid på gaten før og etter skolen, og i friminuttene.

Han kom til Norge som 15-åring, og siden har han brukt musikken for å finne ut av hvem han egentlig er. I tenårene gikk han rundt som gangstarapper i Vadsø, mens faren tvang ham til å synge i koret hans.

– Faren min sa til meg: «Hvis du vil bli en bra artist, må du synge i kor.» Men jeg syntes ikke det var noe kult, jeg ville være 50 Cent. Jeg har vært en rough diamond, der sangen var en del av reisen jeg bare glemte på veien. Jeg har vært redd for å synge, forteller Eben Jr. – som egentlig heter Ebenezer Akoi jr.

Så Eben Jr. begynte å rappe, på engelsk. Deretter gikk han mot dancehall, før han fant selvsikkerheten med afrobeats på norsk i 2015. Det kom flere singler, han samarbeidet med Admiral P, OnklP og Arif. Så ble det stille.

– De siste to årene har jeg fokusert mye på å finne meg selv. Men det har skjedd veldig mye, med musikk, management og samarbeidspartnere. Dette er bare starten.

Sang og veldedighet

Røttene til ep-en «Barcelona» finnes i byen den er oppkalt etter. I 2019 tok Omar Mohammed og Håkon Brevig Ungvaldsen i produsentteamet Kastel med seg Eben Jr. til Barcelona, de leide en Airbnb-leilighet og jobbet seg frem til skjelettet i ep-en. De pushet ham spesielt til å synge.

– Omar er en av de beste toplinerne vi har, og etter at jeg først begynte å mumle, så synge, sa han at jeg aldri måtte la noen fucke med mine toplines. Arif sa noe lignende: «Eben, du har syke melodier, sårbare og troverdige, noe du bare må utvikle.»

Så høres da «Barcelona» ut som moderne norsk-afrikansk popmusikk, der harmonier og lyder fra afrobeats støtter seg til tekster og melodier marinert i urnorsk melankoli. For der platen ble unnfanget i et feststemt Barcelona, ble den fullført i koronaens lange skygge. I mars i fjor var Eben Jr. i Sierra Leone for å besøke moren sin. Så ble verden stengt ned.

– Jeg var stuck i Freetown i fire måneder, mens datteren min var i Oslo. Jeg bodde i slummen, så folk sulte, og så ble det lockdown. Det endte med at jeg og broren min begynte å samle inn penger, i samarbeid med norske artister og Norga Charity. Den første dagen kjøpte vi ris til 30 familier, etter tre måneder hadde vi hjulpet rundt 1000 familier. Folk trodde jeg var en politiker, hvorfor skulle jeg ellers gi dem noe?

Mening og meditasjon

Da Eben Jr. omsider kom seg til Oslo, tok det ikke mange uker før hjembyen stengte ned igjen. Men da fikk han tid til å fullføre ep-debuten.

– Man kan bruke musikk som terapi og tidsmaskin, og gjennom musikken kan jeg se utviklingen av meg selv. Det er kanskje ikke lov å si, men pandemien har vært den beste tiden i mitt liv. Jeg har funnet meg selv, jeg var en partyboy som nå er blitt en family guy. Livet mitt ga mening før, men ikke så mye som nå.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.