Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Drømmejobb. – Selv når vi sover, jobber vi. Det finnes ingen 9–17-struktur i huset, vi har aldri fri, sier Superorganism, som består av Orono Noguchi, Harry, Emily, Tucan, Robert Strange, Ruby, B og Soul.

Drømmejobb. – Selv når vi sover, jobber vi. Det finnes ingen 9–17-struktur i huset, vi har aldri fri, sier Superorganism, som består av Orono Noguchi, Harry, Emily, Tucan, Robert Strange, Ruby, B og Soul.

Dette kollektivet er lyden av 2018

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bandet Superorganism ble etablert i et bokollektiv i London i 2017. Nå har alle medlemmene sagt opp jobbene sine for å dra på verdensturné.

– Kan du kreditere alle svarene vi gir under intervjuet til «Superorganism»?

Det multinasjonale bandet Superorganism er ikke som alle andre band. De åtte medlemmene – fra England, Japan, Australia og New Zealand – bor sammen i London, og lager og produserer all musikk i huset de deler. De er én – et 16-armet kaotisk vesen. Nå bor de sammen i en turnébuss.

Kynikere vil kanskje kimse av den kollektive optimismen, men skal man dømme ut ifra suksessen Superorganism erfarer etter bare ett år som band – BBC har døpt dem lyden av 2018 – har de ikke bare truffet popnerven, men også gitt verden medisinen den trengte akkurat nå: tull og tøys pakket inn i catchy produksjoner.

Fakta: Superorganism

Indie-pop-band

Medlemmer fra England, Japan, Australia og New Zealand.

Ble startet i 2017, basert i London.

Aktuell med debutalbumet «Nobody Cares».

Spiller på Øyafestivalen i sommer.

– Vi slapp vår femte sang for bare et par dager siden. Så ja, dette er ganske stort, forteller bandet.

Klagesang

Kort tid etter at de lastet opp låten «Something for you M.I.N.D» på strømmetjenesten Soundcloud, fikk de en telefon fra det anerkjente plateselskapet Domino som gjerne ville signere dem.

«Something for you M.I.N.D» hadde de mekket på soverommet. Da de innså at den manglet en vokalist, sendte de låtskissen til den nå 18 år gamle internettvennen Orono, en japansk utvekslingsstudent som da gikk på kostskole i Maine.

Hun tok utfordringen på strak arm, og i løpet av 30 minutter hadde hun sunget inn sin selvskrevne klagesang i «shitty Macbook-høyttalere».

«I know you think I'm a psychopath /A Democrat lurking in the dark», nynne-sang hun.

Så falt en verdenshit i fanget på dem.

– Vår appell er at vi gjør vår ting. Vi putter rare lyder sammen i rare videoer. Vi er ganske autonome sånn sett, forteller bandet.

– Og vi tror suksessen vår ligger i møtet av personligheter. Vi er mange folk som kommer sammen, og responderer på Oronos stemme. Det er veldig gjenkjennelig, folk identifiserer seg virkelig med det hun synger, forteller bandet.

Vokalrepertoaret vitner om at Japanske Orono trolig ikke er blitt frontfigur fordi hun er en habil vokalist, men fordi hun representerer selve essensen av alt det generasjon x er – så mye at internett-fans lenge lurte på om hun egentlig bare var et hologram.

Internett-rabalder

Ifølge Wikipedia lager de «original internet-age electronically-tinged indie pop music». Vidløftig sjangerforklaring til tross, det stemmer liksom på en prikk.

– Vi liker å kalle det eksentrisk popmusikk. Det er eklektisk og rart. Det er et utvalg av hva vi liker, filtrert gjennom våre forskjellige personligheter, sier bandet.

«Reflections on the Screen», «Everybody Wants to be Famous», «Prawn Song» – musikken til Superorganisme høres ut som om kultbandet Polyphonic Spree skulle ha gjenoppfunnet seg selv som en Toys’R’Us-kampanje. Tullete, rart og overdimensjonert, men alltid med en proff undertone.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Superorganism betyr summen av alt i universet. Vi er en superorganisme. Akkurat som en regnskog, en hval, et samfunn eller en koloni av maur.

Er det Woodstocks spøkelse som har dukket opp? Er Superorganism vår tids svar på «make love, not war»? Kan musikk endre kursen til verdenspolitikken? Det gjenstår å se. Men inntil videre:

– En koloni av maur kan velte enorme ting.

* (Vilkår)