Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han ser ikke poenget med å turnere med gamle hits

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Artist Gary Kemp (61) er ferdig med Spandau Ballet – men ikke med David Bowie.

Ny reise. Gary Kemp definerer seg som ny soloartist. Altså stiller han ikke i samme vektklasse som Duran Duran lenger.

Ny reise. Gary Kemp definerer seg som ny soloartist. Altså stiller han ikke i samme vektklasse som Duran Duran lenger.

Det var store synther, store frisyrer – og stort sett likegyldig om du svingte hit eller dit. 40 år er gått siden London-bandet Spandau Ballet fosset frem på new romantic-bølgen med debutalbumet «Journeys to Glory».

Utspringet for begge deler var London-bulen Blitz.

– Det er typisk Storbritannia: Ungdomskultur og stedsspesifikkhet smelter sammen til popkultur, sier Spandau Ballet-låtskriveren Gary Kemp (61).

– Pink Floyd på UFO-klubben ble starten på psykedeliaen. Glamrock begynte på Middle Earth i Covent Garden. Plutselig var det vår tur til å være der det skjedde. Vi var ungdom oppvokst med Roxy Music og David Bowie som ivret etter å skape det neste tiårets kultur – og som gjorde nettopp det.

Fakta: Gary James Kemp

Engelsk artist og skuespiller

Født i 1959 i London.

Herjet internasjonale hitlister med Spandau Ballet på 1980-tallet.

Solodebuterte med «Little Bruises» i 1995.

Aktuell med oppfølgeren «In Solo» 16. juli.

garykemp.com

Hyller Bowie

Forfatter Dylan Jones understreker i 1980-tallshistorien «Sweet Dreams» Bowies androgyne betydning for den eksperimentelle new romantics-bevegelsen. Bowie spøker også på Kemps ferske utgivelse «In Solo». Kuttet «Waiting for the Band» mikser inn intervjuopptak av konsertklare Bowie-tilhengere.

– Strengt tatt kunne det vært enhver artist. Det er først og fremst en hyllest til det å være fan, sier Kemp, som har lang fartstid som skuespiller ved siden av gitaristdagjobben.

– Jeg tar meg ennå i å ha sterke forventninger til flott musikk som skal løfte meg opp og frakte meg av gårde. Selv om låten er personlig, håper jeg den fungerer universelt for musikkelskere – særlig elskere av musikk fra en bestemt æra.

Stolt status

Skjønt, new romantic-kretsen fremmet ikke bare kjærlighet og transcendens. Eksempelvis hadde flere ganger oppløste Spandau Ballet en Oasis/Blur-lignende feide gående med Birmingham-gruppen Duran Duran.

– Hva er status på Spandau?

– Det finnes ingen status. Eller, status er veis ende – og stolthet over det vi oppnådde. Hvis vi hadde forblitt kreative, kunne det hatt noe for seg. Men jeg ser ikke poenget med å turnere med fordums hits.

– Duran Duran har varslet plate til høsten. Kan vi i det minste vente oss kjekling med dem?

– Du vet, jeg er en ny act. Jeg kan ikke konkurrere med en gammel act.

Kemp gliser breialt i zoomvinduet.

– Ingen, eller iallfall ikke mange, er vant til å følge Gary Kemp, tilføyer han mer ydmykt.

– Mange kjenner til Duran Duran. Altså konkurrerer vi ikke.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner