Saint-félicien og condrieu

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Saint-félicien og et glass condrieu er den perfekte alenedaten.

Fakta: Saint-félicien

Fransk kumelkost

Har vært laget siden 1300-tallet, men den gang på geitemelk. Noe som ikke blir gjort lenger.

En saint-félicien veier mellom 180–200 gram.

Lagres i to til seks uker, men etter innkjøp tåler den lite lagring.

Saint-félicien er en bløt, nærmest flytende og underlig ost. Perfekt om man er alene hjemme – både på grunn av dens relativt beskjedne størrelse, den vidunderlige smaken og den rennende konsistensen. Sistnevnte er også grunnen til at denne kumelkosten selges i enten treeske eller keramikkskål.

Dens mer berømte fetter, saint-marcellin, er noe mindre, men saint-féliciens smak er hakket mer forfinet, kremet og bløt. Den lages av upasteurisert kumelk i Rhône-dalen, lagres i to til seks uker, hvor den utvikler et hvitt mugglag som gir en duft av fersk champignon.

Fakta: Condrieu 2013

90 poeng

Duft av søte blomster, druer, ferskt tre og aprikos. Glatt inngang med en fyldig og detaljert rik frukt. Tørr og fast, lett salt finish. Drikk nå.

André Perret, Nord Rhône, Frankrike

372,90 kroner, 1753301, bestilling, Tramontane

Rødvin til denne osten vil overdøve dens fine og sarte smaker, men Nord-Rhônes store, lille hvitvin condrieu harmonerer perfekt. Laget av druen viognier, som nærmest var utryddet for noen tiår siden, har vinen fått en renessanse.

Dens fyldige frukt utfyller ostens kremete og bløte konsistens på en utmerket måte. (Vilkår)

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner