Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er parfymene som tar deg med på en tidsreise. Uten flyskam

Illustrasjon

D2 har testet de gamle klassikerne Fahrenheit, Poison og Opium.

Kjenner du på at nyttårsforsettet om å kutte ned på flyreiser egentlig gjør litt vondt?

Ingen fare, i 2020 kan du i stedet reise fullstendig klimanøytralt på minnenes motorvei. Let i skuffer og skap, hjemme hos foreldre eller besteforeldre. Er du heldig, finner du en nedstøvet Fahrenheit, en årgangs-Poison eller en slant Opium. Så sant du har luktet den før, har du en fribillett til å gjenoppdage fantastiske steder du trodde at du hadde glemt.

En liten advarsel: siden lukt er knyttet til helt spesifikke minner, gjelder det å velge parfyme med en viss omhu.

Jeg har testet fem tidsreisemål. Du finner dine egne destinasjoner – du vet best hvor de er.

Antaeus– Chanel

Den skingrende teknoen ljomer i det iskalde teltet. De få deltagerne vagger forhutlet fra side til side. Jeg er på et «hemmelig» raveparty et sted utenfor Oslo. Og der kommer politiet.

Men det er ikke hit Anateus sender meg. Det er til timene før, mysende foran speilet, med nystrøken skjorte, svart frakk og vannkjemmet sleik. For hva vet vel jeg om hvordan man kler seg på rave?

Om dette er et bra sted reise tilbake til? Usikker.

Terningkast 2

Tuscany – Aramis

Jeg barberer meg i et lommespeil. Utenfor forgylles åssiden idet morgensolen slår sprekker i middelhavsdisen. Et esel hyler seg hest nede i havnehagen. Kjæresten min ligger fortsatt i sengen. Splitter pine.

Selv om jeg brukte Tuscany i over ti år, er det hit til Korsika, jeg kommer hver gang. Kanskje fordi i det i et kort øyeblikk var fullstendig overlapp mellom meg og den hemingwayske, stilige fyren jeg drømte om å være.

Verdt en tidsreise?

Terningkast 6

Fahrenheit – Dior

Går inn på et parfymeri i Lillehammer. Drøfter alle parfymene i det vide og det brede. Damen bak disken synes jeg er rar, men det merker ikke jeg. Går ut med en Fahrenheit deo. Føler meg fjong.

Påfallende kjedelig og svakt minne.

Terningkast 2

Anaïs Anaïs – Cacharel

Jeg vet ikke noe særlig om jenter, bortsett fra at de lukter Anaïs Anaïs. Egentlig liker jeg ikke lukten. Den er forvirrende.

Til tross for de Blenda-hvite blomstene, får den jentene til å virke harde og litt utilgjengelige tett på. Derfor blir jeg også usikker på hvorfor denne jenta har bedt meg med hjem. Hva er det hun vil, liksom?

Kleint, men sykt spennende.

Terningkast 5

Poison – Dior

Den fyller hele huset. Den er så annerledes. Så dramatisk, så tung, så høylytt, så oppmerksomhetskrevende.

Det rare er at denne karakteristikken passer på en prikk på damene som bruker den. Ingen av dem på min egen alder.

Bomtur.

Terningkast 1

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.