Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fleksibel. Gullranken trives der mange andre grønne planter ville ha kastet inn håndkleet.

Fleksibel. Gullranken trives der mange andre grønne planter ville ha kastet inn håndkleet.

Denne planten kan du glemme

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Gullrankens fleksibilitet gjør den til en folkekjær vekst.

Gullranken er planten for den som ønsker maksimum avkastning for minimum innsats, enormt hardfør som den er: lys og vann i ny og ne er alt den behøver for å la sine armer vokse lange.

Fakta: Gullranke

Plante: Epipremnum aureum eller gullranke

Opprinnelse: Finnes i tropiske og subtropiske skoger verden rundt

Størrelse: Vokser mer i lengden enn i den faktiske størrelsen

Passer til: De uten grønne fingre

Trives best: I en lys krok uten direkte sol og et fuktigere luftklima, men er veldig tilpasningsdyktig

Vanning: Når jorden begynner å tørre lett ut

Gjødsling: Én gang i måneden i vekstperioden vår til tidlig høst

Kilder:Blomsterlandet.se, Houseplantcentral.com

Nettopp de lange rankene er det som gjør den så særegen, spesielt om den henger eller er plassert på en hylle. Samtidig kan den også klatre, om den får noe å gripe etter. Man kan likevel bidra til at den trives enda bedre, slik at bladene vokser hurtigere og får en mer intens grønntone.

Gullranken er tilpasningsdyktig og kan klare seg i de fleste lysforhold. Som andre innendørsplanter med røtter fra tropiske klima, trives den best i et varmt og fuktig miljø med mye indirekte lys. Unngå å plassere den i direkte sollys, spesielt om våren og sommeren, da dette kan skade bladene. De hjerteformede bladenes farge og tilstand gir gjerne en god pekepinn på hva den mener om forholdene.

En gullranke som får mye lys vil gjerne utvikle et gulaktig stripemønster på bladene, mens en skyggevant variant heller vil oppnå helgrønt bladverk.

Samtidig tåler gullranken fint å tørke ut mellom vanningene, så lenge strikken ikke tøyes for langt. Det gjør den ideell til den glemsomme eier. God drenering er likevel helt nødvendig, og lecastein i bunnen av potten hjelper med dette. Bladene kan med fordel spraydusjes med vann innimellom, nettopp for å imitere et fuktigere klima. I vekstperioden vår til høst kan man gjerne gi den litt plantenæring, cirka én gang om måneden.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Vil en ta stiklinger fra en gullranke, er dette en forholdsvis lett prosedyre. Man finner en arm som ser forholdsvis frisk ut, med minst to til fire blader på. Denne plantes direkte i en potte med jord – og så begynner ventingen. Det kan ta litt tid før den viser antydning til vekst, men nye eller større blader er et klassisk tegn på at den danner røtter.

Ønsker man at den skal vokse i høyden, kan man hjelpe den på vei ved å lede rankene rundt et mosekledd rør. Her vokser luftrøttene til planten fast i røret, så husk også å spraydusje røret.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.