Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fagblad. Calatheaens blad er dens ansikt utad og er en god indikator på hvordan planten egentlig har det.

Fagblad. Calatheaens blad er dens ansikt utad og er en god indikator på hvordan planten egentlig har det.

Denne planten bukker for solen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Calathea danser etter solens rytme.

Calathean er en forførende skapning hvis blader lever sitt eget liv. Man sier at dens karakteristiske blader, som finnes i et mylder nyanser av grønt og lilla, «bukker» for solen hver dag – strekker seg etter solen om dagen og lukker seg om natten. Alt for å maksimere nytten av soltimene.

Fakta: Calathea

Plante: Calathea medallion, ofte bare calathea

Opprinnelse: Tropisk og subtropisk skog i Latin-Amerika

Størrelse: En halvmeter til mannshøyde innendørs

Passer til: En tålmodig, sensitiv planteeier

Trives best: I et varmt og fuktig klima, tett på lyskilde, men ikke i direkte sol

Vanning: Moderat, når jorden kjennes nesten helt tørr

Gjødsling: Cirka én gang i måneden i vekstperioden vår til høst

Kilder:Gardenista.com, Gardeningknowhow.com, House Plant Journal

Bladenes farge er en god indikator på hvordan den trives i et miljø. Begynner bladene å bli bleke, brune eller visne, kan dette være en grunn til å se nærmere på lysforhold, inneklima eller vanning. Brune blader fjernes med fordel. Planten er særlig sensitiv for sterkt lys, temperatur og vanning. Den behøver en tilvenningsperiode, kan man si.

Velg en potte og en jordtype, for eksempel en porøs blomsterjord med litt småsteiner, som gir god drenering. I vekstperioden vår til høst behøver den ekstra næring i form av gjødsel, som gis cirka én gang om måneden eller sjeldnere. Det er en tynne linje mellom for lite og for mye, men kommer man inn i en rytme, blir calatheaen din venn.

Planten foretrekker et varmt klima med høy luftfuktighet – en utfordring spesielt om vinteren. Dette kan løses med en spraydusj hver uke, i tillegg til å vanne dens røtter når jorden kjennes nesten helt tørr. Merk dog at den er kresen på vannkvaliteten: regnvann, destillert vann eller vann som har fått stå over natten, er det beste.

Dens opprinnelse gjør calatheaen ekstra følsom ovenfor temperatur, og skal helst holdes i romtemperatur over 15 grader. Som mange husplanter, behøver calatheaen relativt mye lys, men hold den unna direkte sollys. Rikelig tilgang på lys gir den ekstra fargesterke blader, mens en mangel på dette gjerne vil merkes i blekere bladverk. En krok eller vinduskarm med mye sekundært lys er ideell.

En bonus, foruten dens solhilsen og vakre blader, er calatheaens luftrensende kvaliteter som bidrar til bedre luftkvalitet i hjemmet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.