Sløraspargesen kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men er de seneste årene blitt en gjenganger i Jotun-malte bystuer. Den er lett gjenkjennelig på grunn av de karakteristiske spinkle og dunaktige grenene, som gir et fjærlett inntrykk.
Du velger den beste planten ved å se på to ting: farge og vekst. Velg den som er friskest i fargen, og vær varsom for planter som har gulnet i nålene. En glad slørasparges er dessuten tett i veksten og gir en fluffy fornemmelse. Under riktige forhold vokser den hurtig – og gjerne i bredde og tetthet fremfor i høyden.
Fakta: Slørasparges
Plante: Asparagus plumosus, går ofte under navnet slørasparges
Opprinnelse: Sør-Afrika
Størrelse: Kan bli rundt en halv meter høy i potte
Passer til: Soverommet, da den gjerne tåler litt lavere temperaturer
Trives best: I skygge, men ikke i bekmørke
Vanning: Regelmessig, med hyppigere vanning i vekstperioden om våren og sommeren. Jorden skal helst aldri bli tørr
Gjødsling: Cirka én gang i måneden
Kilder: Haveabc.dk, Gardenista.com
Det faktum at sløraspargesen liker lys, men helst ikke direkte sollys, betyr at den er en plante som passer godt på bade- eller soverommet. Den lever også godt med relativt høy luftfuktighet. Romtemperaturer rundt 18 grader er perfekt, men den skal helst ikke være i rom med over 23 grader eller under 12 grader. Dette gjør den særdeles egnet til norske hjem.
I og med at den er relativt tørst, kan den gjerne vannes to–tre ganger i uken i vekstsesongen, litt sjeldnere om vinteren. Den dusjes dessuten med fordel en gang iblant – gjerne med sprayflaske. Men man bør passe seg så man ikke blir for ivrig: La den trekke opp vannet en liten stund og hell så ut overflødig vann fra skålen. Den må aldri bli tørr, men heller aldri svømme i vann.
Gulnede og visne grener er en indikator på sløraspargesen ikke trives, og det har gjerne sammenheng med overvanning, overeksponering for sollys eller høye temperaturer. Gamle og visne grener skal fjernes, men pass på – den stikker litt.
Sløraspargesen liker best små potter, så vent gjerne med å potte den om til røttene så smått begynner å krype ut av dreneringshullet. Stiklinger kan gjerne tas ved å dele opp tette vekstklynger i starten av vekstperioden om våren. Del klyngenes røtter forsiktig med en skarp kniv og forsøk å bevare noen av de tynne røttene. Stiklingene plantes direkte i jord og behandles som voksne planter.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.