Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette er planten for deg uten grønne fingre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kaktusen krever så å si ingenting, men kan gi mye

Langt ekteskap. Kaktusen er en trofast følgesvenn som lett kan være med en i flere tiår.

Langt ekteskap. Kaktusen er en trofast følgesvenn som lett kan være med en i flere tiår.

I Norden varmes husene opp mesteparten av året, og dette gir ofte et knusktørt inneklima. De grønne, frodige tropeplantene steiler ofte under slike forhold, men det finnes en skapning som er laget for tørre ørkenklima: kaktusen.

Man kan med trygghet si at kaktusen er den ultimate liten innsats-planten, så liten at den ofte blir gitt på spøk til dem uten grønne fingre. Variantene er mange, og spesielt den ganske typiske peruvianus florida i cereus-familien er en type med mulighet til å bli høy innenfor rimelig tid. Dette krever dog litt mer av den gjengse planteeier.

Fakta: Kaktus

Plante: Cereus-familien, mer spesifikt peruvianus florida

Opprinnelse: Sentral-Amerika, det tropiske og subtropiske Afrika og Asia

Størrelse: Alt fra ti centimeter til flere meter

Passer til: De late og de som ønsker seg et langvarig planteprosjekt

Trives best: I de fleste tørre, lysrike forhold, men tilgir også en mindre solrik krok

Vanning: Når jorden har tørket ut, hyppigere om sommeren enn om våren

Gjødsling: Med fordel en gang i måneden om våren og sommeren

Kilde: Thespruce.com, «House of Plants – Living with succulents, air plants and cacti» av Rose Ray, Caro Langton og Ro Co

Lysmessig sier det kanskje seg selv at de foretrekker så mye som mulig, og tåler en solfylt vinduskarm godt. Samtidig er de runde i kantene og kan dessuten stå vekk fra direkte sol. Siden planten er en relativt rank og hurtig voksende plante under de riktige forholdene, er det naturlig at denne på et tidspunkt blir en gulvplante. Da kan det være nødvendig å tenke litt på plasseringen; kaktusen tåler dårlige lysforhold, men vokser raskest når den bader i lys.

Den trives best plantet i porøs jord med god dreneringsevne, gjerne med litt sand og steiner i. En myte er at den slett ikke behøver vanning – det gjør den, og gjerne jevnlig. Jorden kan med fordel tørke ut mellom hver vanning, siden overvanning fort fører til en trist kaktus med rotråte. Gulnede og brune partier eller en litt funky lukt er typiske tegn på dette.

Om vinteren kan den med fordel vannes mindre enn i vekstsesongen om våren og sommeren. Dette også fordi det generelt sett er mindre lys å hente for kaktusen. Nettopp fordi den foretrekker tørre luftforhold, er det viktig å vurdere plasseringen av planten. Baderom og kjøkken er rom som ofte har en høy luftfuktighet, og passer dermed dårlig.

Finner man en balanse med kaktusen, kan det ende opp med å bli et livslangt forhold – kaktusen er nemlig en langtlevende plante som kan leve i mange tiår under de riktige vilkårene. Den kan gjerne bli flere meter høy, selv i potte, som gjør den til et ganske tilfredsstillende prosjekt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.