Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Pompøs og eksotisk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Medinilla er en utfordring for den viderekomne planteeier.

Enigmatisk og krevende. Medenillaen gir avkastning i form av stor skjønnhet til den som våger å ta utfordringen.

Enigmatisk og krevende. Medenillaen gir avkastning i form av stor skjønnhet til den som våger å ta utfordringen.

En av grunnene til medinillaen er så yndet blant plantefantaster, er dens smukke blomstringstid. Den strekker seg fra våren til sensommeren, som også er perioden hvor planten er mest sårbar for eksterne faktorer; vent gjerne med å potte den om til etter blomstringsperioden. Gjødsling skal også unngås rundt blomstringen, men den kan med fordel få næring når nye skudd vokser frem, hver annen uke.

Platens opprinnelse er i varme, fuktige klima, og tilsvarende forhold er det mest ideelle. Den trives best i temperaturer rundt 17–25 grader og med høy luftfuktighet, med andre ord er et godt oppvarmet baderom eller stue gode rom å ha den i, spesielt om man bruker en luftfukter om vinteren.

Fakta: Medinilla magnifica

Plante: Medinilla magnifica eller rosenskjerm

Opprinnelse: Filippinene

Størrelse: 30–50 centimeter, men kan bli opp til tre meter utendørs

Passer til: Baderom eller stue med gode lysforhold og luftfukter

Trives best: I varme, fuktige klima

Vanning: Moderat, da planten er en sukkulent

Gjødsling: Etter blomstringsperioden, hver annen uke


Kilder: thespruce.com, clifton.co.uk

Medinillaen er en sukkulent og krever ikke intens vanning. Én gang i uken er rikelig. Likevel er den glad i å bli dusjet med vann i ny og ne, gjerne lett med en sprayflaske. Best er det å vanne den fra bunnen av, ved å fylle planteskålen med vann, sette potten nedi og la planten få trekke opp vann i ti minutter. Hell deretter av det overflødige vannet.

Planten har på ingen måte noe imot direkte sollys, så lenge det ikke er snakk om intens ettermiddagssol. Om vinteren er direkte sollys mer akseptabelt, da dette ikke «skålder» bladene på samme måte. En god idé er å sette den på en plass med mye lys, men gjerne sekundært eller filtrert.

Vær oppmerksom på at medinillaen kan ha godt av overvintring, altså en hvileperiode hvor man reduserer temperaturen til rundt 16–17 grader og kun vanner den nok til at den ikke tørrer helt ut. Dette bidrar til fremvekst av nye blomster og blad.

Gamle, visne blomster fjernes for å gjøre plass til ny vekst. Stiklinger tas enkelt ved å dele planten opp i flere deler, for eksempel når den har vokst seg ut av sin potte.

Under vekstperioden produserer planten en del sukker, som gjerne manifesterer seg som hvite pletter på skaftet. Disse er ikke skadelige for planten.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.