Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Originalt. I Treskelåven har Boen Gård beholdt den bærende konstruksjonen.

Originalt. I Treskelåven har Boen Gård beholdt den bærende konstruksjonen.

Renovert sørlandsidyll

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maiken Svendsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Korona tok ikke knekken på Boen gård ved Kristiansand. Lystgården med kongelig historie er allerede på vei til å fylle opp kalenderen igjen.

– Det har vært viktig å ta med seg historien i disse gamle bygningene inn i en ny tid, forklarer Johan Olsen.

Han eier Boen gård utenfor Kristiansand, hvis historie kan spores tilbake til 1520. Det har vært sagbruk, privatbolig og gårdsdrift på stedet – i tillegg har både kong Christian II og dronning Sophie Amalie vært eiere. I dag er det tre familier som eier gården som Olsens bestefar kjøpte i 1939.

Hovedhuset ble restaurert fra 2010 til 2012. I 2019 sto husene ved Tovdalselva for tur. 1. juni i år åpnet de igjen dørene.

Fakta: Boen Gård

Gården har eksistert siden 1520.

Ligger ved Tovdalselva, 20 kilometer nordøst for Kristiansand.

Før koronautbruddet, var kalenderen var full av bryllup og engelske laksefiskere. Nå er disse flyttet enten til høsten eller til neste år.

– Det betydde selvfølgelig tapt inntekt da de ble forskjøvet, sier Olsen.

– Vi har fått mange tilreisende turister. Det har vært laksefiskere her hele juni, legger han til.

Selv om det ennå er tidlig, mener Olsen at norske turister kan være instrumentelle for at sesongen blir berget. Han legger til at medlemskapet i «De historiske» betyr mye for gjestestrømmen.

Vinkjeller

Oppussingen har kostet, men hvor mye det snakk om, vil ikke eieren avsløre.

– Men det er noen millioner, sier han, og legger til at de har fått støtte av Kulturminnefondet og Innovasjon Norge.

Byggene har beholdt navn etter sin opprinnelige funksjon. Nede ved Tovdalselva ligger husene Treskelåven og Kornmagasinet. De har fått henholdsvis seks og åtte soverom med bad, oppholdsrom og kjøkken.

Det gamle ishuset har fått rom til møter og andre arrangementer. Den gamle potetkjelleren er blitt omgjort til vinkjeller.

12

Kongelige smaker

Olsen forteller at de først bestemte hvilke funksjon byggene skulle ha – deretter hvor mange rom de måtte ha for at det skulle være bærekraftig. Oppussingen er gjort av arkitekt Andreas Andersen i Basis Arkitekter, entreprenør Aamodt bygg og Boen Gård.

De har brukt det som har vært mulig av det gamle. Dermed har noen av badene de originale tømmerveggene, forteller gårdeier Olsen.

De får også gjester som bare vil spise i restauranten. De dyrker grønnsaker på gården og har dyr på beite ved elven. Historien er også viktig i menyen, og det kong Oscar den andre fikk servert i 1891, kan også bestilles den dag i dag – med en moderne vri.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.