– Jeg ser etter noen som har handlekraft, og ikke nøler med å gå foran selv for å skape endring, sier Amanda Hylland Spjeldnæs (25).
Hun ble plukket ut som en av 2024s ledestjerner, D2s årlige talentjakt etter unge mennesker som prøver å gjøre verden til et litt bedre sted. De seneste årene har hun dedikert mye av sin tid for å kjempe andres sak, som medisinstudent og leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
I begynnelsen var Spjeldnæs' politiske engasjement veldig bredt, og hun visste ikke hva som var hennes hjertesaker. Men sommeren 2023 fikk hun og ni andre norske medisinstudenter hospitere hos et sykehus på Vestbredden i Palestina. Der opplevde de hvordan okkupasjonen preger det palestinske helsevesenet.
– Pasienter som kom inn hadde blitt skutt. Og døde. Det var helt andre skader enn det jeg var vant til i Norge, sa hun til DN i mai i fjor.
Som følge av krigen i Gaza har hun tatt til orde for en tydeligere politikk i solidaritet med den palestinske sivilbefolkningen.
17 år gammel meldte hun seg inn i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom. Etter hvert gikk hun gradene innad i organisasjonen, før hun våren 2023 ble valgt inn som organisasjonens nye leder. Nå er dette blitt en stor del av livet hennes.
Inn i juryen. Alle DN-lesere kan nå nominere sine favoritter, både kjente og ukjente, til å bli ledestjerner i 2025. Amanda Hylland Spjeldnæs, en av fjorårets ledestjerner, sitter i årets jury.
Fakta: Ledestjerner 2025
D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.
I 2025 vil D2 presentere en ny ledestjerne i måneden, med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål, og tett knyttet til arbeidsliv, innovasjon og karriere. Det er ingen aldersgrense for hvem som kan være ledestjerne.
Har du tips til noen som bør være ledestjerne? Send innspill til ledestjerner@dn.no, eller send inn din nominasjon her.
Ledestjerner presenteres i samarbeid med Tietoevry, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.
Nye jurymedlemmer
Tradisjonen tro trer en av fjorårets ledestjerner inn i juryen påfølgende år, og Spjeldnæs gleder seg til å få se og høre om alt engasjementet der ute.
Hun er ikke den eneste nykommeren i juryen. For første gang sitter det to tidligere ledestjerner i juryen, siden også Gina Gylver (23), ledestjerne 2021 og rådgiver i WWF, er ny av året. Årets tredje nykommer i juryen er forfatter, poet og prosjektleder Aon Raza Naqvi (35), som blant annet har vært redaktør for antologien «Third Culture Kids».
Gjennom hele 2025 kan alle DN-lesere nominere sine personlige favoritter, både kjente og ukjente ledestjerner. De som plukkes ut av juryen, vil så presenteres fortløpende for leserne året gjennom.
Ordet bærekraft er den røde tråden, men bredden i FNs 17 bærekraftsmål gjenspeiles i hvor ulike fjorårets ledestjerner var. Her sto oljeingeniør Håvard Åsli som vil hindre at den gamle skogen i Norge blir hugget side om side med Sålevending-gründerne og de to tidligere fotballproffene Erik Rosland og Kamal Saaliti.
Kåringen ga også plass til en dyrevernsaktivist, en friluftsfersking og en 14-åring som har skapt 250 arbeidsplasser for ungdom.
Fakta: Ledestjerne-juryen 2025
Nassir Achour (37), konsernsjef i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.
Arild Eriksen (51), partner i arkitektkontoret Fragment.
Gina Gylver (23), ledestjerne 2021 og rådgiver i WWF.
Ingrid Røise Kielland (47), journalist i Dagens Næringsliv.
Aon Raza Naqvi (35), forfatter, poet og prosjektleder.
Mai Lawson Oldgard (49), bærekraftsdirektør i Statnett.
Amanda Hylland Spjeldnæs (25), ledestjerne 2024 og leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
Ada Martini Strøm (35), «greenfluencer» og samfunnsansvarlig i Nordnet.
Viktig i 2025
– Det er noen ting jeg ser spesielt etter i år, sier Amanda Hylland Spjeldnæs.
– For det første er jeg på jakt etter noen som tenker nytt, som bryter ned silotenkning og jobber for å skape dialog og samarbeid på tvers av ulike sektorer og politiske skillelinjer. Og for det andre mener jeg det er beundringsverdig å sette saken foran seg selv. Jeg er på utkikk etter unge mennesker som virkelig tenker kollektivistisk i et individualistisk samfunn, og at dette gjenspeiles både i arbeidet deres og måten de lever på.
Mai Lawson Oldgard (49), bærekraftsdirektør i Statnett, er veteran i juryen. Hun sier at de ser etter noen som setter retning, inspirerer andre og ikke minst kan vise til konkrete resultater.
Noen områder er spesielt viktige i år, mener hun:
– Vi har både en klima- og naturkrise, og jeg vil se etter ledestjerner som klarer å koble løsninger for begge kriser. Jeg håper også at vi finner ledestjerner som fremmer internasjonalt samarbeid i en verden med konflikt. Det siste området jeg vil trekke frem i år, er sikkerhet, i en tid der beredskap står høyt.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.