Jurymedlem. Line Elvsåshagen sitter i D2s ledestjerne-jury. Den skal kåre 30 mennesker under 30 år, som på en eller annen måte jobber for FNs bærekraftsmål.

Jurymedlem. Line Elvsåshagen sitter i D2s ledestjerne-jury. Den skal kåre 30 mennesker under 30 år, som på en eller annen måte jobber for FNs bærekraftsmål.

– Jeg tenkte, åh shit, vi har så dårlig tid

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Programleder Line Elvåshagen har laget tv om plast og matens klimaproblemer. Nå skal hun lete etter ledestjerner som kan vise at det finnes håp.

– Jeg har mine lykkeligste øyeblikk i naturen. Og jeg har alltid elsket dyr, disse rare vesenene, sier Line Elvsåshagen (29), som et svar på hvorfor hun ble så engasjert i miljøspørsmål.

Fakta: Ledestjerner 2020

  • D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.
  • Kåringen presenteres i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Ragn-Sells, COOP og Ungt Entreprenørskap.
  • Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse, plukker ledestjerne-juryen ut 30 ledestjerner.

Journalisten og tekstforfatteren har de seneste årene laget programserier om plastforurensning og mat på NRK. Her kommer det tydelig frem at Elvsåshagen er over gjennomsnittet opptatt av klodens tilstand.

– Det var rundt 2017 jeg tenkte, åh shit, vi har så dårlig tid. Jeg hadde jo vært opptatt av miljø før, men det føltes ikke så prekært, sier Elvsåshagen, som plutselig kjente på at pushvarslene med hint om jordens snarlige undergang dunket inn daglig.

Og så var det hvalen med plast i magen, i vår egen bakgård, eller bakfjord, som satte i gang følelser. Hun tror mange har fått en aha-opplevelse av plastforurensning.

– Klimakrisen har ikke vært så … forbrukervennlig, sier Elvsåshagen.

I jury

I motsetning til usynlige gasser i en høytsvevende atmosfære, er plasten over alt i hverdagen. På gaten, i matboksen – og snurret rundt en delfin i Oslofjorden.

Elvsåshagen liker dette, altså ikke liker, men hun synes det er viktig å dra seerne sine inn i noe de kan relatere til. Som hun også gjorde i «Line fikser kroppen», en serie om vår tids sære kroppsoppheng, eller i «Line fikser maten», som går på NRK nå.

– I all ydmykhet må jeg si at mange er dårlige til å kommunisere. Du er nødt til å tæppe inn på det som angår folk.

Fakta: Leter etter 30 under 30:Disse skal kåre årets ledestjerner

Hege Yli Melhus Ask (45), konsernsjef i NHST Media Group

Christine Spiten (30), vinner av D2s ledestjerner i 2019, seniorrådgiver WWF

Nassir Achour (32), entreprenør og partner i Reodor

Nikolai Schirmer (29), skikjører, jurist, filmskaper og klimaaktivist

Mai Oldgard (44), direktør HR og kommunikasjon, Mesta

Arild Eriksen (46), partner i Fragment Arkitekter

Dag O. Hessen (63), professor i biologi

Line Elvsåshagen (29), tekstforfatter og programleder i NRK

I år sitter Elvsåshagen i D2s ledestjerne-jury, som skal kåre 30 mennesker under 30 år, som på en eller annen måte jobber for FNs bærekraftsmål. Disse målene dekker alt fra bekjempelse av fattigdom, sult og ulikhet, til bevaring av klima, miljø og naturmangfold.

– Det er vanskeligere og vanskeligere å gi håp, sier Elvsåshagen, som gravde seg ned i FNs klimarapporter i arbeidet med sin nyeste programserie om mat og klima.

Håp

Selv om rapportene er mørk lesning, ser hun i jobben sin også mange som jobber med løsninger – særlig unge. Dem vil hun gjennom ledestjerne-kåringen være med å dra frem i lyset.

Hun har særlig tro på de unge i tech, som fjorårets ledestjerne-vinner Christine Spiten, som har vært med å finne opp en undervannsdrone. Eller en fyr hun har hørt om i Nederland, som hadde funnet opp en gigantisk støvsuger beregnet på havplast. Eller forskere på Ås, som prøver å dyrke kjøtt, eller avle frem kornsorter som tåler våte somre.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Jeg er veldig opptatt av å gi håp, sier Elvsåshagen.

Kandidater kan være alt fra politikere, aktivister og forskere, til kunstnere, idrettsutøvere og musikere – kriteriet er at de har stemmer det er verdt å lytte til i årene som kommer.

Nominer din kandidat her.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner