Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bransjeveteran. Cathrine Juell er med sin egenutviklede personlighetsanalyse D-SCOR blitt en innflytelsesrik aktør i norsk næringsliv.

Bransjeveteran. Cathrine Juell er med sin egenutviklede personlighetsanalyse D-SCOR blitt en innflytelsesrik aktør i norsk næringsliv.

Personlighetstester Cathrine Juell: – Analyseverktøy kan være farlig i feil hender

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hun jobber for store selskaper og Olympiatoppen - omsetter for millioner.

Personlighetstester er en næring i vekst, og det florerer med ulike tester. Fra den vitenskapelig baserte «Big Five»-testen, kjent fra P2-programmet «Sånn er du», til den såkalte DISC-analysen, som den svenske bestselgerforfatteren Thomas Erikson bruker til å sortere menneskelig adferd i fire farger.

Et mindre omtalt, men i norsk arbeidsliv svært utbredt analyseverktøy er D-SCOR-modellen, som blant annet pr-byrået Trigger anvender, og som basert på 130 spørsmål gir en kombinasjon av fire store og små bokstaver – S for starter, C for kontroll, O for organisator, R for relasjonsbygger – som er ment å si noe om ens «arbeidsstil».

– Jeg tenker at det kan være en form for tvangstrøye, sier psykologiprofessor Ole Jacob Madsen, som har forsket på hvordan psykologiske ideer preger den vestlige samtidskulturen, sist i boken «Generasjon prestasjon».

– Det blir en måte å kategorisere undersåtter på som kan være unøyaktig og uvitenskapelig, men også går over grensen for hva man kan forvente av en involvering på arbeidsplassen. Det går mer løs på identiteten deres.

«Verdidrevet»

– Analyseverktøy kan være farlig i feil hender. Du skal vite hva du holder på med, sier Cathrine Juell (66), som står bak D-SCOR-modellen.

– I begynnelsen ble jeg sett på som en blanding av astrolog og skrifttyder, selvfølgelig. Noe jeg overhodet ikke blir i dag.

Juell er utdannet agronom og har bakgrunn som familieterapeut i Oslo kommune. Etter at hun i 1983 tok en såkalt PAT-test, som har sitt utspring i det amerikanske militærvesenet, fikk hun en stor S, som vil si at hun er en typisk gründer. Hun startet sitt eget selskap Cathrine Juell as, tilrettela testen for norske forhold og ble konsulent i nærings- og idrettslivet. Først for Olympiatoppen (hun er i alle fall delvis grunnen til at norske idrettsutøvere begynte å snakke om «arbeidsoppgaver»), siden for større arbeidsplasser som Telenor, Aker Solutions og SAS.

– Jeg er mer verdidrevet enn kommersiell. Jeg bruker denne kunnskapen fordi jeg er genuint opptatt av å bygge lag. Så min inngang i næringslivet var ikke at jeg skulle bli rik og mektig.

Men hun er blitt «ganske» rik likevel, vedgår hun. Ifølge siste ligningstall hadde selskapet hennes en omsetning på drøye 3,2 millioner kroner; hun har også en personlig formue på 9,7 millioner kroner. Og kundekretsen vokser stadig: Mandag denne uken jobbet hun med Norsk Tipping på Hamar. Tirsdag med Sagene aldershjem i Oslo. Onsdag med stylisten Jan Thomas og hans studio. Torsdag med det fornybare energiselskapet Ecohz.

«Fri for validitet»

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren, som er faglig rådgiver for P2-programmet «Sånn er du» og ledet utviklingen av Det Norske Veritas’ sertifiseringssystem for arbeidspsykologiske tester, beskriver D-SCOR-modellen som «helt fri for validitet». Med validitet menes hvor godt en test måler det den har til hensikt å måle.

– Sertifisering har ikke jeg brydd meg om. Jeg har så tung kundeportefølje og står så trygt i kompetansen min, sier Cathrine Juell.

Men hun vurderer å legge inn den mer vitenskapelige «Big Five»-testen i analyseporteføljen sin, «for å slippe diskusjonene».

Neste måned når hun pensjonsalder, men skal fortsette å jobbe.

– Jeg tror verden trenger det litt.

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.