Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fornem gløgg

Tekst
VELKRYDRET. Portvin, allehånde og nellik er noen av nøkkelingrediensene i Jesper Høsts dekadente juledrikke

VELKRYDRET. Portvin, allehånde og nellik er noen av nøkkelingrediensene i Jesper Høsts dekadente juledrikke

Bartender Jesper Høst ringer julen inn med Dickens’ klassiker.

Fakta: Signaturdrinken

Landets fremste bartendere mikser sin signaturdrink og deler oppskriften med D2s lesere.

Jesper Høst (30)
Bartender, grunnlegger og prosjektleder i Behind Bars Consulting.

Behind Bars Consulting
Barkonsulenter
behindbarsconsulting.com

 

BAKGRUNN

– Smoking Bishop har dype røtter i engelsk juletradisjon, og ble udødeliggjort i Charles Dickens’ «A Christmas Carol» fra 1847. Kort fortalt er Smoking Bishop en forfinet variant av den britiske mulled wine, den tyske glühwein eller den norske gløggen, men den har en mye mer rik og behagelig aroma. Jeg elsker det ritualistiske med denne drinken, som har vært fast julerituale for meg siden jeg fant en gammel oppskrift i boken «Convivial Dickens: The Drinks of Dickens and His Time» fra 1926. Å vente ved peisen mens man kjenner duften av appelsin og krydder bre seg i huset, gir forventninger om hva som kommer, og ventetiden er nesten en meditasjon i seg selv. Det sosiale med å lage en gryte Bishop er også svært viktig, det handler om fellesskap og det handler om å dele.

 

TIPS

– Trikset ligger i å fornedre en appelsin skikkelig ved å stikke den proppfull av julekrydder – kanelstang, stjerneanis, hel allehånde og nellikspiker – før den pakkes godt inn i folie og bakes ved glørne i peisen til sukkeret i frukten er godt karamellisert.

Fakta: Smoking Bishop

• 1 flaske portvin (Late Bottled Vintage eller Tawny)
• 1 appelsin
• 24 nellikspiker
• 4 kanelstenger
• 1 håndfull hel allehånde
• 8 stjerneanis
• 4 skiver ingefær
• 3–4 ss brunt sukker (Demerara)

Sett inn appelsinskallet med nellikspiker. Dytt tre kanelstenger, fire stjerneanis og litt allehånde godt inn i frukten. Pakk inn i folie og legg ved glørne i peisen i én time. La appelsinen hvile litt før den pakkes ut og rives litt i stykker. Ha appelsinen, resten av krydderet, ingefær, sukker og portvin i en kjele og varm opp under opprøring. Ta av varmen rett før kokepunktet, sil av og server.

 

Q & A

Favorittkunde:
Drømmeren, elskeren, eventyreren, den som er sulten på livet og som ønsker å oppleve noe unikt.

Beste tiden på døgnet:
Når du kommer ut på gaten klokken fem–seks på morgenen etter et tolvtimersskift, og luften er kald og krisp, og det kjennes som om du har hele byen for deg selv.

Multitaskingtips:
Forberedelse og prioritering! Når klokken passerer midnatt, det står femten personer «først i køen», du har fem bestillinger i hodet, tre som venter på å betale, alle prøver å få øyekontakt med deg og en vattnisse står og vifter en tusenlapp i ansiktet ditt, gjelder det å trekke pusten dypt og smile selvsikkert.

Shot:
Blank agricole-rom eller mescal. Shots er i utgangspunktet en dårlig idé, så da er det viktig at shoten også er en påminnelse om akkurat det.

Favorittdrink:
Det jeg synes er så fabelaktig med cocktails, er at de er så konseptuelle. Champagne Cocktail i bryllup, Black Velvet i begravelse, Pimm’s Cup på sommerfest, Old Fashioned på julebord, og så videre.

Julemusikk til gløggen? Les Audun Vingers tips her.
Se flere signaturdrinker her.

Les mer fra Mat og vin her.
Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.