Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Røykfylt affære

Tekst
ROM FOR JULIO. Barsjef Waldemar Jahnsen synes det er få ting som slår kombinasjonen av rom, sigar og Julio Iglesias

ROM FOR JULIO. Barsjef Waldemar Jahnsen synes det er få ting som slår kombinasjonen av rom, sigar og Julio Iglesias

Julio Iglesias, røkt eik og rom er alle jevnbyrdige komponenter i Waldemar Jahnsens fristelse.

Fakta: SIGNATURDRINKEN

Landets fremste bartendere mikser sin signaturdrink og deler oppskriften med D2s lesere.

waldemar jahnsen (27)
Barsjef på Bon Lìo, gastrobar på Fredensborg i Oslo som serverer middelhavsinspirert mat, da spesielt fra Spania, og cocktails.

bon lìo
Gastrobar i Oslo.
Nett: bonlio.no

 

BAKGRUNN  

– Drinken Baila Lorena er en hyllest til en av de tøffeste damene i verden, nemlig Lorena Vasquez, master blender for Ron Zacapa, sier  Waldemar Jahnsen.

– Vasquez er en av bare tre kvinnelige destillerere i verden og premiumrommen Ron Zacapa, som produseres i Guatemala, lages på den første pressingen av sukkerrør – «jomfruhonning» – i det såkalte «huset over skyene», 8000 fot over havet.

 

NAVNET

▶ Navnet har jeg tatt fra «Baila Morena», kollegaen min Kenneths yndlingssang, av Julio Iglesias og den skal selvfølgelig alltid spilles når drinken serveres, sier Waldemar Jahnsen.

Fakta:  

baila lorena
• 5 cl Zacapa 23
• 0,7 cl kaffesirup
• En dash appelsinbitters

▶ Drinken røres og siles over i et rocksglass.

TIPS

▶ Drinken er en blanding mellom de to deiligste tingene jeg vet om: Carajillo (brandy, espresso og brunt sukker) og Old Fashioned. Baila Lorena består av mye Ron Zacapa med en hjemmelaget kaffesirup – bruk kaffe fra Burundi, mørk Summerbird-sjokolade med appelsinzest – og appelsinbitters fra Bitter Truth. Gjerne lettrøkt på norsk eik. Passer perfekt til en svær sigar.

 

Q & A

Favorittlåt bak baren?
▶ «The Seventh Son» av Mose Allison. Det var vel på Internasjonalen den tradisjonen begynte, og jeg har alltid hatt en greie for rolig jazz. Det å stå i bar er jo litt som å stå på en scene, og denne sangen gir meg alltid en god ro i kroppen. Eller egoboost, om du vil.

 

Favorittflaske/etikett?
▶ Den japanske whiskyen Nikka From the Barrel. Grunnen til at jeg er så glad i den er at den minner meg veldig om apotekflasker. Det er mye urter i bartenderfaget, Angostura og bitters, og som bartender driver man jo også med en eller annen form for medisin.

 

Småmat?
▶ Sprit og sigar. Cohiba er en fantastisk sigar til mørk rom. Det er en litt todelt ting for meg med pairing og cocktails. Mat og drikke hjelper utvilsomt hverandre, men det er også viktig at cocktailen står stødig for seg selv. Stikkord for god mat til drikke er salt. Skinke, foie gras og ikke minst asiatisk mat.

 

Tidenes favorittdrink?
▶ Gin og tonic. Vokste opp med tonic i kjøleskapet da jeg var liten, favorittbrus! Så oppdaget jeg gin i senere alder, og var frelst!

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.