Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Frisk. Miss Basil er et lett alternativ til tyngre cocktails.

Frisk. Miss Basil er et lett alternativ til tyngre cocktails.

Slik lager du Torggata Botaniskes signaturdrink

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Miss Basil er muligens hovedstadens grønneste cocktail.

Torggata Botaniske er Norges grønneste cocktailbar, der klatreplanter vokser tilsynelatende vilt og krydderurter under hydroponiske forhold – i vann, uten jord.

Fakta: Torggata Botaniske

Torggata 17 B, Oslo

– Det er nok litt bedre luft her enn i mer «klassiske» barer, sier Stian Vaagland.

Hverken han eller barens to andre grunnleggere, Daniel Fouché og Veronica Vollund, hadde peiling på planter da de åpnet for tre og et halvt år siden, forteller han.

Grønne fingre. Etter kort tid i jobben som bartender hos Torggata Botaniske hadde Johannes Lindh signaturcocktailen i fingrene.

Grønne fingre. Etter kort tid i jobben som bartender hos Torggata Botaniske hadde Johannes Lindh signaturcocktailen i fingrene.

Siden den gang har Torggata Botaniske etablert seg som et viktig møtested for folk som er ute etter lettere cocktails i Oslo sentrum. Det er ikke dermed sagt at baren ikke serverer mer alkoholsterke drinker, men husets soleklare bestselger er og blir den silkemyke Miss Basil.

– Vi blir ikke kvitt den, sier Vaagland.

– Vi har prøvd å komme bort fra den, laget forskjellige varianter, justert og holdt på, men vi kommer alltid tilbake til originalen. Det blir mye sånn: «Jo, den var jo god, men har dere ikke den med all basilikumen?» Og da kan vi ikke fjerne den heller.

Drinken er Veronica Vollunds videreutvikling av den moderne klassikeren Basil Smash; forskjellen ligger i at originalen ikke har eggehvite, og gjerne soda. Er cocktailen perfekt, er smaken av basilikum avgjort til stede, men ikke dominerende – det er viktig at den ikke overdøver ginsmaken.

Stian Vaagland er klar på at de fleste drinkene på menykartet, som skiftes ut relativt hyppig, er myntet på jenter.

– Det er mye enklere å få gutter inn på en bar med masse jenter enn å få jenter inn på en typisk guttebar, sier han.

-
+

Miss Basil

 • 1 neve ferske basilikum
 • 4 clgin
 • 3 clfriskpresset sitronsaft
 • 2 clsukkerlake
 • 0.5 cleggehvite

Nok til en drink

Slik gjør du

 • Støt basilikumbladene godt sammen med en isbit og hell all væske, inkludert eggehviten, i en shaker med mye is. Rist grundig.
 • Sil drinken over i et cocktailglass.
 • Pynt med et basilikumblad.
   

Sukkerlake

 • Kok opp like deler sukker og vann, eksempelvis 100 g sukker og 1 dl vann, til sukkeret har løst seg opp. Sett til avkjøling.
   

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.