I snøens dyp

Tekst

Kjølig innlandsklima gjør snøen dyp og deilig i kanadiske Revelstoke.

Fakta:

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.

Midt mellom fjellkjedene Selkirk og Monashee i Canada ligger Revelstoke – et perfekt sted for enorme mengder snø. Hvert år faller det 12–15 meter her, noe som gjør dette til et av de mest snøsikre stedene i Nord-Amerika. Riktignok faller det vel så mye snø ute ved kysten, men klimaet i British Columbia Interior, der Revelstoke ligger, er kjøligere. Det betyr at det er liten fare for regn på vinterstid. Snømengdene og de alpelignende fjellene gjør denne delen av Canada til et paradis for skikjørere. 

Revelstoke er et gammelt jernbaneknutepunkt. I våre dager er byen bedre kjent for sine veikroer og sagbruk, men i ørene til lidenskapelige skikjørere klinger bynavnet like vakkert som Miles Davis vil klinge i ørene til en jazzelsker. På bare åtte år har Revelstoke Mountain Resort etablert seg som et av Nord-Amerikas mest interessante skisteder. Frikjøringsmulighetene er uendelige, så selv om antall heiser og nedfarter ikke er all verden, mener mange at Revelstoke er et av de beste skistedene på kontinentet. Skikjøringen – 1700 fallhøydemeter på det meste – kan nesten sammenlignes med den i Alpene, og i tillegg kommer den avslappede småbystemningen.

Da Revelstoke Mountain Resort ble etablert, hadde investorene store planer om å bygge en diger resort med over 20 heiser, 120 bakker, 5000 eiendommer og golfbane. Men etter bare ett år kom den økonomiske smellen. Planene endret seg, og det må sies at den beskjedne størrelsen kler stedet godt, ikke minst fordi Revelstoke ligger nokså utilgjengelig til: rundt fem timers kjøring fra Calgary, som gjerne er den mest gunstige flyplassen å ta seg til.

Revelstoke er fremdeles et sted hvor du skiller deg en smule ut hvis du ikke kjører stor pickup, gjerne med en snøscooter på lasteplanet. Bykjernen består av et par kvartaler der en håndfull restauranter og barer, samt skibutikker og heli skiing-firmaer dominerer. Flere unge mennesker som gikk lei av kommersielle skisteder som Whistler og Banff, har flyttet til Revelstoke, noe som definitivt fungerer som en vitamininnsprøytning, både i form av nye butikker, restauranter, kafeer og ideer.

Sted og miljø
★★★★★

Fakta: Reisen dit

 

▶ Calgary er enkleste sted å fly til, og de fleste store selskapene har ruter dit. Fra Calgary til Revelstoke er det cirka 40 mil med enten leiebil eller buss.
▶ 6-dagerspass kr 2900,-
▶ Sesongstart 29.11
▶ Sesongslutt 12.04

Revelstoke
Skiheiser 5
Terrengparker 1

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 1713 m
▶ Topp   2225 m
▶ Bunn   512 m

Nedfarter 65
Km med nedfarter  55
▶ Lett 29 %
▶ Krevende 33 %
▶ Ekspert 38 %
Lengste nedfart 15 km


Fakta:

Tips
Frikjøring
▶ Klatre opp til toppen av Mount MacKenzie. På en dag med god sikt, er dette en fantastisk tur. De fleste går til Sub Peak, men fortsett gjerne videre langs ryggen opp til toppen (2461 meter over havet). Fin tur ned mot Columbia River og tilbake til skiområdet.

▶ Løssnø i North Bowl. Kjør på skrå ut til den lavereliggende inngangen til North Bowl. Her finnes det massevis av korte, men bratte og intensive turer med lett couloir-følelse over seg. Snøen holder seg ofte godt her.

Frikjøring
★★★★★

Topptur
★★★★★

Bakkekjøring
★★★★

Fakta:

Verdt å få med seg
Heliskiing
▶ Best Western Revelstoke er «the heli skiing capital of the world», og det finnes en rekke tilbydere. Prøv det ut, du kommer ikke til å bli skuffet, selv om du må grave dypt i lommeboken. Mica Heli micaheli.com er det beste stedet; fantastisk lodge, god skikjøring og rått terreng. For heli skiing i én dag eller to, anbefales Selkirk Tangiers. selkirk-tangiers.com

Fakta:

Tips
Mat & drikke
▶ The Village Idiot er den naturlige møteplassen på kveldstid. Her serveres god barmat og lokalt øl fra Mt. Begbie Brewery. God stemning med skifilmer og ishockey på storskjerm.
▶ Kawakubo er byens sushirestaurant nummer én. Fisken må fraktes et stykke, og er dermed ikke billig – men veldig god.
▶ Paramjit’s (Pam’s Kitchen) serverer en interessant kombinasjon av indisk og tysk mat. Anbefalelsesverdig og godt.
▶ Frokost: I Nord-Amerika kan du ikke forvente å spise frokost der du bor, uansett om det er hotell eller motell. Følg lokal skikk og dra til byen for frokost. The Modern er stedets beste kaffebar og et bra sted å begynne dagen. Koselig stemning, kunst på veggene, og fullt av lokale og skientusiaster.   

Fakta:

Tips
▶ Besøk det lokale ølbryggeriet Mt. Begbie Brewery som ligger midt i Revelstoke. Bryggeriet er oppkalt etter Mt. Begbie, et fjell som ses fra byen. Bryggeriet er lite og brygger bare 1700 liter per batch. Ølet selges bare regionalt. Kvaliteten er førsteklasses, og Revelstokes innbyggere er stolte av sitt øl. Tall Timber Ale og Nasty Habit IPA er to gode valg, men ta en rundtur med prøvesmaking. mt-begbie.com

Mat & drikke
★★★★★

Fakta:

Tips
Overnatting
▶ Best Western Plus i sentrum av Revelstoke er et bra hotell.
▶ Swiss Chalet Motell er et enklere alternativ, men er det fineste av de mange motellene.
▶ Sutton Place Hotel rett ved siden av skiområdet er et perfekt alternativ hvis du er på jakt etter ski-in/ski-out og har råd til noe litt fjongere.

Fakta:

Verdt å få med seg
Gå på skitur
Enten vekk fra skiområdet, eller oppe ved Rogers Pass. Mulighetene er mange, men vær forsiktig. Om du ikke er erfaren og har oversikt over snø- og lavinefare, anbefales det å leie fjellguide. 

Fakta:

Beste tur
North Bowl
En kort travers fra Stoke-heisen, og deretter full fart. Bratt og uavbrutt, og ofte holder snøen seg godt her på nordsiden av Mount Mackenzie.

 

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Eyvind Hellstrøm lærer deg å lage den perfekte napoleonskaken.

SPRØTT GODT: Åpent bakeris beste knekkebrødoppskrifter.

KOM I FORM: Johan Kaggestad om terskeltrening - fysisk fostring som gjør passe vondt.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk