Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Skieldorado med storbypuls

Tekst

Nord-Amerikas beste skisted, Whistler Blackcomb, fyller 50 år denne vinteren.

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.
Denne uken:
Whistler Blackcomb

Det er ikke så rart at verdens fremste ski- og reisemagasiner kårer Whistler Blackcomb til Nord-Amerikas beste skisted år etter år. Kontrasten mellom urørt villmark og storbypuls gjør Whistler til et unikt sted. Høye fjell på alle kanter, kjappe, moderne heiser med god kapasitet og fantastisk skikjøring, både i og utenfor løypene. Dessuten faller det tolv til 15 meter snø på en vanlig vinter.

Stedet er gjennomtenkt og infrastrukturen godt planlagt, både nede i dalen og oppe på fjellet. Og så handler det selvfølgelig om menneskene: Whistler virker som en magnet på interessante typer.

Storbyen Vancouver, med om lag to millioner innbyggere, ligger bare halvannen time unna. I tillegg er Whistler et internasjonalt reisemål, så i helger og høytider er det ikke uvanlig med køer, både nede i dalen og oppe på fjellet. Dette pleier å skje på store skisteder, men Whistler Blackcomb klarer å håndtere det. Til tross for at dette er et av verdens mest populære skisteder, med rundt to millioner registrerte skidager per sesong (med en skidag regnes at en skikjører benytter heiskortet sitt minst én gang/dag), glir maskineriet godt også når det er mye folk – mye takket være de gjestmilde kanadierne, som får deg til å føle deg ivaretatt og velkommen uansett.

Nyfalt puddersnø får ikke ligge lenge urørt i Whistler. Er du på jakt etter fin pudderkjøring og klar for å traske et stykke på skifeller eller med skiene på skulderen, er mulighetene i nærområdet nærmest uendelige. Som en venn i Whistler sier det: «Hvis jeg bare går fem til ti minutter, er kun fem til ti prosent av skikjørerne i fjellet der.»

Reisen dit
Fly til Vancouver, British Columbia, Canada. Fra flyplassen til Whistler tar det knapt to timer med buss eller leiebil.

Heiskort per dag kr 650,-
Sesongstart 19.11
Sesongslutt 23.05

Whistler Blackcomb
Skiheiser 37
Løyper 200

Høydeforskjell
Fallmeter 1609 m
Topp 2284 m
Bunn 675 m
Kilde: skiinfo.no

Nedfarter 200
Km med nedfarter 250
Lett 18 %
Krevende 55 %
Ekspert 27 %
Lengste nedfart 11 km

 

Tips Frikjøring

▶  I Canada og USA skiller man mellom kjøring in bounds – innenfor skiområdet, men utenfor løypene – og kjøring out of bounds. Kjører du innenfor er skipatruljen ansvarlig for sikkerheten. Utenfor skiområdets grenser har du selv ansvaret, og der bør du bare kjøre om du er erfaren og har god kunnskap om skredsikkerhet og snø. Du må selvsagt aldri dra ut alene, og du må alltid ha med spade, sondestang, skred-søker og eventuelt skredsekk.

▶  Frikjøringen på Whistler Mountain og Blackcomb er i verdensklasse. Turmulighetene er mange, og det beste er helt klart å booke en guide.

▶  Heisen Peak Chair, som tar deg til toppen av Whistler Mountain (2182 moh.), gir tilgang til enorme områder med morsom kjøring. Er du god på ski, har du nesten alt: bratte renner, små klippehopp, gigantiske klippehopp, lange strekk og fine pudderområder. Men vær tidlig ute – områdene rundt Peak Chair er populære og fylles fort med skispor.

▶  Skogskjøringen ved Crystal Chair på Blackcomb er fantastisk. Lange, varierte nedfarter, og siden heisen er så rask, blir kjøringen effektiv. Spanky’s Ladder er en bratt og morsom tur på Blackcomb.

Bakkekjøring:
★ ★ ★ ★ ★ ★

Frikjøring:
★ ★ ★ ★ ★ ★

Toppturer:
★ ★ ★ ★ ★

 

Tips Fem hete tips

Helikopter. Heli skiing synes å være alle skikjøreres våte drøm.

I fjellene bortenfor heisene i Whistler er mulighetene uendelige. Spesielt om det er høytrykk og ikke har snødd på noen dager.
▶  Whistler Heli-Skiing har drevet med heli skiing siden 1981, og kan sakene sine. whistlerheliskiing.com
▶  Coast Range Heliskiing er litt mer eksklusiv, og satser på mindre grupper. coastrangeheliskiing.com
▶  Powder Mountain tilbyr både heli skiing og cat skiing.

Scandinave Spa. Når kroppen føles stiv etter et par intensive skidager, kan et spabesøk være en god investering. Scandinave Spa Whistler er et utendørs spa med vakker beliggenhet rett nord for Whistler Village. Kombinér varme og kalde bad med badstubad, og unn deg en massasje. scandinave.com/en/whistler

First Tracks Breakfast. Vil du kjøre i urørt puddersnø på Whistler Mountain, bør du spise frokost på Roundhouse Lodge, oppe på fjellet. Ta gondolen opp mellom 07.15 og 08.00, over en time før heisene vanligvis åpner. Spis en god frokost idet solen står opp, og så snart skipatruljen gir klarsignal, hiver du deg først ut i pudderet. Vel verdt de 20 kanadiske dollarene det koster (i tillegg til heiskortet).

<font color=

<font color="#b9b1b1">Foto: Blake Jorgenson </font>

Vancouver. Ta en dag i Vancouver før du reiser hjem. Test den 20 minutter lange filmopplevelsen «Fly Over Canada», se en NHL-kamp med Vancouver Canucks, gå på handletur eller bare kikk på folkelivet i denne kule byen. Middagstips: tacorestauranten Tacofino i Gastown.

Sjokolade. Prøv den lokale sjokoladen fra The Chocolate General Store. Konfekten herfra finner du nesten overalt i Whistler, og det er svenske Amanda Sandahl som står bak. thechocolategeneralstore.com

Sted og miljø:
★ ★ ★ ★ ★

 

Beste tur

Khyber Like utenfor skiområdet, i det som kalles Peak to Creek på Whistler Mountain, finner du varierte skogsturer med mange morsomheter. For lokale helter er det obligatorisk med en (røyke)pause i den lille koien der turen begynner.

 

<font color=

<font color="#b9b1b1">Foto: David McColm</font>

Tips Overnatting

▶  The Adara var Whistlers første designhotell, og holder fortsatt stilen. adarahotel.com

▶  Femstjernershotellet Four Seasons ved Blackcomb har eksepsjonell service, fantastisk frokost og perfekt ski in-, ski out-beliggenhet. fourseasons.com/whistler

▶  Nita Lake Lodge er en koselig og temmelig nybygd skilodge like ved togstasjonen. nitalakelodge.com

 

Tips Mat og drikke

▶  Bearfoot Bistro (bildet) er en av Whistlers mest eksklusive restauranter; den unge, prisbelønte sjefkokken Melissa Craig står i det åpne kjøkkenet. Bearfoot har en av Canadas beste vinkjellere, og er kjent for champagnesamlingen. Grunnlegger André Saint-Jacques innehar Guinness-rekorden for flest stablede champagneflasker på ett minutt: 21 stykker. bearfootbistro.com

▶  Det finnes et titall sushirestauranter i Whistler, men Sushi Village skiller seg ut. På gode dager er dette en fremragende sushirestaurant. Gå helst innom for å booke bord, og regn med litt ventetid. sushivillage.com

▶  Litt avsides i Village North ligger lille, trivelige Pasta Lupino. Stort sett italiensk på menyen; maten er ordentlig god og føles hjemmelaget. Her kan du spise både lunsj og middag. Dessuten får du Whistlers beste kaffe. pastalupino.com

▶  Flere blant Whistlers lokalbefolkning mener Rim Rock Café i Creekside er byens beste restaurant. rimrockwhistler.com

▶  Få med deg Creekbread Pizza i Creekside, her serveres Whistlers beste pizza, stekt i vedfyrt stenovn. creekbread.com

▶  Gå ikke glipp av den vegetariske juice- og matbaren The Green Moustache. Alt på menyen er gluten- og laktosefritt. greenmoustachejuice.com

Mat & drikke:
★ ★ ★ ★ ★ ★

 

Tips Bypuls og fjelliv

Mike Douglas (45) er en av tidenes mest kjente profesjonelle skikjørere. Han driver produksjonsselskapet Switchback Entertainment, som har produsert den populære kortfilmserien Salomon Freeski tv i ni år. Douglas har bodd i Whistler i 25 år, og deler sine Whistler-tips her:

1) Det beste med Whistler er blandingen av bypuls og fjelliv. Det er alltid noe som skjer, men det er også lett å trekke seg tilbake og finne roen. Aller best liker jeg menneskene her. Dette er et åpent samfunn, et sted hvor hva som helst kan skje.

2) Mine favoritturer er oppe ved Blackcomb Glacier. Det er et eventyr å kjøre der; store arealer og hele 1600 fallhøydemeter ned til dalføret.

3) Det finnes ingen unnskyldning for å kjede seg i Whistler, og det spiller ingen rolle når på året du kommer hit! Det morsomste er fjellene, så klart, men det finnes mange aktiviteter: Scandinave Spa er stedet for å slappe av om været er trist. The Squamish Lil’Wat Cultural Centre er interessant. Og i januar åpner Audain Art Museum, det blir spennende.

Les også:
SMAK: Økologisk foie gras er «Guds skatt» – selges for 8000 kroner per kilo.

TRENINGSMAT: Bytt ut julefettet med potente proteiner.

KULTUR: Fyllefest og gråtende griser: Norsk julekorthistorie er mer enn vakre vinterlandskap.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.