Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fritt frem

Tekst

Franske La Grave er en moderne skiklassiker.

Fakta:

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.

Takket være en lang taubane, 2000 fallhøydemeter og uendelig med frikjøringsterreng, er den søvnige alpelandsbyen La Grave blitt et av skiverdenens mest myteomspunne steder.

Da svensken Pelle Lång oppdaget La Grave på slutten av 1980-tallet, åpnet heisen i februar, og iblant ble det med to turer; en på formiddagen og en på ettermiddagen. Gjestene var få, heisfirmaet på konkursens rand.

Långs begeistring for den gamle taubanen og skiterrenget på La Meije (3982 meter over havet) – og hans entreprenørlynne – har smått om senn gjort La Grave til en skidestinasjon hardbarkede skikjørere verden over kjenner til. Skientusiaster strømmer til landsbyen på jakt etter en unik opplevelse i høyalpint miljø. Pelle Lång jobber nå som fjellguide og driver skihotellet Hotel des Alpes, rett overfor heisen, som også er hovedkvarteret til et knippe fjellguider som jobber for ham.

Skikjøring i La Grave er like mye en naturopplevelse som en skiopplevelse. Stamgjestene dominerer, men iblant dukker nye besøkende opp. Er du en av dem, anbefales det å leie en guide. Eller, rettere sagt: Det er en nødvendighet på La Meije. Uten guide går man seg lett vill blant bresprekker og stup. Dette er definitivt ikke noe sted for nybegynnere og pingler, det finnes ikke én preparert løype – alt er frikjøring, og terrenget er høyalpint. Spleis med vennegjengen, så blir det ikke dyrt.

La Grave er en gammel, autentisk bondelandsby med røtter tilbake til 1300-tallet, og det aller meste – bortsett fra skikjøringen – går i slow motion. Stedet står i sterk kontrast til de moderne, franske skistedene med høyblokker i betong som ligger noen dalstrøk lenger bort. I La Grave finnes et par restauranter, noen få hoteller og en håndfull barer. Uteliv og shopping er i prinsippet ukjente begreper.

Sted og miljø
★★★★★

Fakta: Reisen dit

 

▶ Norwegian og British Airways flyr til Grenoble. Derifra er det snaut halv-annen time med bil, buss eller tog til La Grave.
▶ 6-dagerspass kr 2100,-
▶ Sesongstart 20.12
▶ Sesongslutt 26.04

La Grave
Skiheiser 3
Terrengparker 0

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 2100 m
▶ Topp   3550 m
▶ Bunn   1450 m

Nedfarter 1
Km med nedfarter  2
▶ Lett 100 %
▶ Krevende 0 %
▶ Ekspert 0 %
Lengste nedfart 2 km

Fakta:

Tips
Overnatting
▶ Hotel des Alpes Skiers Lodge er Pelle Longs hotell i hovedgaten. Enkel standard, perfekt beliggenhet, anbefalingsverdig. Skifølelsen sitter i veggene.
▶ Auberge Edelweiss er et annet populært hotell med sentral beliggenhet.

Fakta:

Tips
Lei en fjellguide
▶ Skiopplevelsen blir sikrere og morsommere om du leier en fjellguide, og i tillegg vil du lære masse om fjellene, tauteknikk og fjellvett.

Fakta:

Tips
Avstikker
▶ Ta en avstikker til noen av skistedene i området – Serre Chevalier, Montgenévre, Claviere, Puys St. Vicent og Alpe d´Huez ligger alle under en times kjøring fra La Grave. Ofte varierer snøkvaliteten fra sted til sted, så sjekk snørapportene.

Verdt å få med seg
Utfordring
▶ La Grave er et perfekt sted for deg som er lei av kø og afterski-brøling, og vil ha en seriøs utfordring på ski. La Grave er forskjellig fra alle andre skisteder du har besøkt.

Fakta:

Tips
Nabolandsbyene
▶ Dra opp til landsbyene like ovenfor La Grave: Ventelon, Les Hiéres og ikke minst Chazelet, som har et lite skiområde med langt mer sol enn La Grave. Perfekt når du har lyst til å cruise i solen og ikke jobbe så hardt for svingene.

Verdt å få med seg
Rennefart
▶ Sett utfor en couloir! Det kryr av renner i ulike vanskelighetsgrader, bredder og lengder i La Grave. Test La Banane, Les Trifide 1 eller 2, klassikeren La Voute (hvor du må fire deg ned i rennen) eller Y Couloir, hvis du er ordentlig erfaren og ikke har problemer med bratthet på 45 grader.

Fakta:

Tips
Offpist
▶ La Voute er en klassiker i La Grave, og en av de fineste turene i Alpene. Turen begynner på breen og ender på veien nedenfor landsbyen, totalt 2300 fallhøydemeter i bratt terreng. Midtveis rappellerer man omtrent 45 meter ned til en couloir på 1100 fallhøydemeter. En erfaren frikjører klarer denne fantastiske turen med guide. la-grave.com
★★★★★

Topptur
★★★★★

Tips
Baksiden
▶ Kjør baksiden ned til St. Christophe en Oisans. Ta alle heisene opp, inkludert trekket til toppen av La Graves skiområde (3567 meter over havet), og sett utfor mot St. Christophe sammen med en fjellguide. Turen er utrolig vakker, over 2000 fallhøydemeter, og tar alt i alt en halv dag. Vel nede i St. Christophe kan dere spise lunsj på byens eneste restaurant og nyte roen. Taxi tilbake til La Grave.

Fakta:

Tips
Mat og drikke
▶ På fjellet finner du den beste maten hos familien Philippe, som driver koselige Refuge Evariste Chancel.

▶ Haut Dessus ved fjellstasjonen til gondolbanen (3200 meter over havet), er et greit sted med mer enn grei utsikt.

▶ Nede i landsbyen kan du spise på de fleste hotellene, men ikke gå glipp av restaurant Louratel – eller Chez Mizhou, som de lokale kaller stedet, etter kvinnen i baren. Lokal mat, virkelig godt kjøtt – og billig.
★★★★★

 

Se også:
NY SERIE: Eyvind Hellstrøms franske favoritter. Først ute er østers.

KOM I FORM: Johan Kaggestad maner til å holde tempoet nede - og fettforbrenningen oppe.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.