Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Skiferie i Alpenes storby

Tekst

Storby, toppturer, pudderkjøring og topprestauranter – Innsbruck har noe for alle.

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.
Denne uken:
Innsbruck

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

Innsbruck, hovedstaden i delstaten Tirol, er noe så sjeldent som en storby med skikjøring i verdensklasse: Byen har 125.000 innbyggere og rundt 30.000 studenter, og ligger omkranset av hele ni skiområder. Innsbruck arrangerte vinter-OL både i 1964 og i 1976, og flere av datidens anlegg er fremdeles i bruk. Dessuten ligger flere av Østerrikes mest berømte skisteder, som St. Anton, Ischgl og Mayrhofen, bare et par timers bilkjøring unna.

Innsbruck er byen for skikjørere som er lei chartersteder og vil kombinere skiferien med storby, kultur og gode restauranter. Den skarpe kontrasten mellom høyfjellskultur og urbant miljø er tydelig i bygatene: Dresskledde menn og businesskvinner i høye hæler skynder seg til jobb mens ski- og snowboardkjørere i litt for store klær setter kursen mot bakkene.

Tre universiteter – sammen med fantastisk natur, sentral beliggenhet i Alpene og gode skikjøringsmuligheter – gjør byen attraktiv for en ung og aktiv befolkning. Med tiden er byen også blitt populær hos bedrifter i utendørsindustrien. Brennerpasset, som binder Alpenes nordøstre og sørøstre del sammen, ligger bare 30 kilometer fra Innsbruck, og gjør det mulig å komme seg til Dolomittene og andre skisteder i de italienske Alpene.

Stedet/miljø:
★ ★ ★ ★ ★ ★

 

Resien dit
Fly til Innsbrucks egen flyplass et par kilometer fra sentrum, eller til Franz-Josef Strauss-flyplassen i München, 15 mil unna. Deretter taxi, tog eller leiebil.

Heiskort pr. dag kr 350,-
Sesongstart 28.12.15
Sesongslutt 03.04.16

Skiheiser 59
Løyper 57

Høydeforskjell
Fallmeter 2620 m

Topp 3200 m
Bunn 580 m

Nedfarter 57
Km med nedfarter 130

Lett 30 %
Krevende 60 %
Ekspert 10 %
Lengste nedfart 15 km
Kilde: j2ski.com

 

I bakken

▶  Nordkette er Innsbrucks eget skiområde, rett ovenfor byen. Turen fra toppen av Hafelekar (2256 moh.) er bratt og spektakulær – og i verdensklasse om snøforholdene er gode. Nordkette har bare fem heiser, men de byr på mye god kjøring. En moderne taubane fra Seegrube-platået (1905 moh.) tar deg til topps; derfra er det meste frikjøring. Når snøforholdene er gode, er skogsløypen fra mellomstasjonen og ned til Hungerburg (806 moh.) blant de beste i Tirol. Skikjøringen på Nordkette foregår stort sett i sørvendte skråninger, så vær forsiktig tidlig i sesongen og rett etter snøfall.

Axamer Lizum, vest for Innsbruck, er et annet interessant, lite skisted. Her ble de alpine grenene arrangert under OL i 1976. Bakkene er gode, og du finner også en del morsom og lett tilgjengelig frikjøring. Beskjedne 800 fallhøydemeter – men ti heiser – gir overraskende god skikjøring, selv om det holder med et par dager.

▶  45 minutter fra Innsbrucks handlegater ligger dessuten Stubaier Gletscher, Østerrikes største skisted på en isbre, hvor man kan stå på ski fra oktober til juni. Breen er blitt en favoritt blant unge ski- og snowboardkjørere som er glad i parkkjøring; her ligger nemlig en av Alpenes beste terrengparker.

Preparerte løyper:
★ ★ ★ ★ ★

Off-piste:
★ ★ ★ ★ ★

Toppturer:
★ ★ ★ ★★ ★

 

Lokalkjent

Takket være karrieren som skicrosskjører og profesjonell frikjører, havnet svenske Jon Örarbäck (40) i Innsbruck, hvor han har bodd i ti år. Örarbäck driver egen fysioterapipraksis, men står fremdeles mye på ski i Innsbruck og omegn.

– Det beste med Innsbruck er klimaet; om vinteren har vi gode snøforhold i høyden uten at det blir Sverige-Norge-kaldt i dalstrøkene. Innsbruck er sentralt, reiseveien er kort til andre land i Europa. På et par timer i bil kan man komme til rundt 70 skisteder i verdensklasse. Vanskelig å slå, sier Örarbäck.

– Hvis man vil ta pause fra skikjøringen, kan jeg anbefale et stopp ved hoppbakken Bergisel og et etterfølgende besøk på Museum neue Rundgemälde. Vil man ta et glass musserende før middag, er 360° i Rathausgalerie hyggelig; utsikten over byen er fantastisk derfra. Swarovski er det morsomt å besøke; her kan man velge mellom den store butikken i gamlebyen og den flotte utstillingen i Wattens, der hovedkontoret ligger.

 

Tips

▶  Under gode snøforhold er skogturen fra Seegrube ned til taubanen ved Hungerburg fantastisk. Hold skiers right når du går av taubanen og sett utfor i skogen. Denne turen bør bare gjennomføres under trygge forhold og/eller med fjellguide.  

▶  De ni bynære skiområdene rundt Innsbruck går under samlebetegnelsen Olympia Skiworld. Tilsammen har de 90 heiser og 300 kilometer løyper. Du får kjøpt heiskort som gjelder for alle områdene i hele sesongen, unntatt i jul- og nyttårsukene.

 

Tips Mat & drikke

▶  Dengg Pause i Riesengasse midt i Innsbruck er en moderne restaurant som kombinerer regional mat med innovative, småeksperimentelle retter. Dengg har også kafé og lunsjrestaurant.

▶  Himal er en nepalsk restaurant i Universitätsstrasse. Hyggelig atmosfære og enkel, men god mat. Lokalet er en like stor opplevelse som maten.

▶  Robo Fast Slowfood i Leopoldstrasse er et godt lunsjtips – sunn hurtigmat med en tvist.

▶  Café Marktbar (over), like ved de karakteristiske og fargeglade Mariahilf-husene ved elven Inn, er det perfekte stedet for å ta en kaffepause i ettermiddagssolen og kjenne bypulsen etter en dag på fjellet.

Mat/drikke:
★ ★ ★ ★ ★ ★

 

Tips Overnatting

▶  Grand Hotel Europa er Innsbrucks eneste femstjernershotell, oppført allerede i 1869. Smakfull blanding av italiensk design og tradisjonell tyrolerstil. Sentral beliggenhet rett overfor togstasjonen. Hotellets restaurant, Europa Stuberl, er verdt et besøk. grandhoteleuropa.at

▶  The Penz Hotel er nytt og gjennomdesignet. Beliggenheten ved Adolf-Pichler Platz midt i Innsbruck er upåklagelig. Fra firestjernershotellets takterrasse har du utsikt over byen. thepenz.com

▶  Vil du bo litt enklere, anbefales Hotel Gasthof Engl, et trestjernershotell i Innsbrucks eldre deler. På «feil» side av elven Inn, men likevel sentrumsnært. hotel-engl.at

 

Tips Innsbrucks beste

▶  Hopp på Nordkettenbahn, designet av den irakisk-britiske stjernearkitekten Zaha Hadid, ved kongresshallen i Innsbrucks gamleby. 20 minutter senere står du på 2256 meters høyde med utsikt over Innsbruck og fjell så langt øyet kan se. Fra toppen ser du helt til de italienske Alpene, og du har sentrale Innsbruck nedenunder skituppene.

▶  Freeride City Innsbruck er et nytt konsept skapt i samarbeid med snowboardproff Flo Orley, som har høy ranking på Freeride World Tour: en pakke med heiskort til Nordkette, Axamer Lizum og Kühtai, pluss guiding.

▶  Et knippe tradisjonelle julemarkeder avholdes i Innsbruck fra midten av november til 6. januar. Disse markedene er kjent for å være blant de koseligste og vakreste i Alpene.

▶  Innsbruck er rik på kultur og arkitektur, og har en rekke museer, monumenter og slott. Den 500 år gamle balkongen Goldenes Dachl er blant byens mest kjente severdigheter. Schloss Ambras er et imponerende slott med vollgrav fra 1500-tallet, et lite stykke fra sentrum.

▶  Ved den nye Bergisel-hoppbakken ligger en tårnrestaurant som er blitt et moderne symbol for Innsbruck. Arkitekten er Zaha Hadid, samme kvinne som har tegnet Nordkettenbahn.

▶  Bare 17 kilometer fra sentrale Innsbruck ligger Seefeld, et av Alpenes beste langrennsområder. Her finner du 279 kilometer nypreparerte løyper med stor variasjon. Infrastrukturen er imponerende, med skilter på tre språk, varmestuer og guider.

Les også:
SMAK: Vegetarbloggere: Lager julemat av hirse, hasselnøtter og fiberhusk.

MOTE: Det er mye kulturell kapital i et lite handlenett.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.