Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Alpenes vakreste skisted

Tekst

Bitte lille Mürren i Sveits har Alpenes mest spektakulære beliggenhet – og frokostkjøring.

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.
Denne uken:
Mürren

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

Sveitsiske Mürren ligger svimlende vakkert til, vis-à-vis nordveggene på de kjente fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau, 1400 meter over havet. To kabelbaner må benyttes for å komme hit, og landsbyen er bilfri og avslappet.

Mürren ligger ved foten av det 2970 meter høye fjellet Schilthorn. Det tradisjonsrike skisenteret er godt lagt opp, med varierte bakker og spektakulære frikjøringsruter. Den som kan sin skihistorie og har sett filmen «James Bond i hemmelig tjeneste» fra 1969, vet at skijakten i filmen begynner oppe på Schilthorn (kalt Piz Gloria i filmen) og ender nede i Mürren.

Stedet ligger utilgjengelig til, har bare 400 fastboende og rundt 2000 sengeplasser for turister, så det føles aldri trangt. Skråningene i nærheten av de preparerte løypene blir heller ikke oppkjørt særlig raskt. Mürren kan ikke sammenlignes med populære steder som Engelberg, Verbier og Sankt Anton, hvor skarer av turister, skibomser og lokale utforkjørere fyller hver eneste helling med spor umiddelbart etter et snøfall.

Skiturismen gjorde sitt inntog i Mürren tidlig på 1900-tallet, da engelsk overklasse dro på sine første skiferier til de sveitsiske Alpene. I 1922 ble tidenes første slalåmkonkurranse avholdt her, og i 1931 var stedet vertskap for det første verdensmesterskapet i alpint.

Siden den gang har Mürren blitt omtalt med respekt i skiverdenen, men heldigvis er landsbyen aldri blitt like stormannsgal som en del andre skisteder, som har ekspandert på bekostning av kosefaktoren. Mürren er et av Alpenes hyggeligste skisteder. Er du lei av de «vanlige» skisentrene og vil oppleve noe annet, anbefales denne bilfrie, lille perlen.

 

Reisen dit
Fly til Zürich. Derfra er det lett å ta tog til Interlaken og reise videre med fjelltog og kabelbaner til det bilfrie skistedet Mürren. Dropp leiebilen, den kan du ikke bruke uansett.

Heiskort per dag 560 kr
Sesongstart 12.12.15
Sesongslutt 17.04.16

Skiheiser 17
Skiparker 1

Høydeforskjell
Fallmeter 1321 m
Kilde: skiinfo.no

Topp 2971 m
Bunn 1650 m

Nedfarter 22
Km med nedfarter 51
Lett 37%
Krevende 45%
Ekspert 18%
Lengste nedfart 15 km

 

Tips
Frokost på Schilthorn. Ta taubanen opp til Schilthorn tidlig om morgenen og nyt soloppgangen fra den roterende restauranten til frokosten. Fantastisk start på dagen, før 2971 høydemeter kan nytes som førstemann.

Det finnes også et James Bond-museum oppe på Schilthorn. En turistfelle, men interessant likevel.

Spill curling. Midt i landsbyen ligger en utendørs skøytebane, og her kan man også prøve seg på curling. Vakre omgivelser, klassisk sport.

Inferno-Rennen ble arrangert første gang i 1928 og er nå verdens største amatørkonkurranse i alpint. Konkurransen er så populær at arrangøren har sett seg nødt til å begrense antall deltagere til 1800, og plassene blir raskt utsolgt. Konkurransen er en skikkelig folkefest. Rennet starter ved Schilthorn og går ned til Lauterbrunnen nedenfor Mürren: 14,9 kilometer og 2170 fallhøydemeter. Årets konkurranse arrangeres 20.–23. januar.

Bakkekjøring:
★ ★ ★ ★ ★

Frikjøring:
★ ★ ★ ★ ★

Toppturer:
★ ★ ★ ★ ★

Sted:
★ ★ ★ ★★ ★

 

Tips  Beste tur
Schilthorn til Mürren, rett ned. Frikjøringsrute fra toppen av Schilthorn via Wasenegg helt ned til Mürren.

 

Tips  Utforkjøring
Skisystemet i Mürren henger sammen med Wengen og Grindelwald. Fellesområdet Jungfrau har drøyt 50 heiser og over 100 bakker, men det er bedre å besøke områdene hver for seg enn å prøve å dekke hele området på én dag.

Bakkene i Mürren er bratte, morsomme og varierte – men er det bakkekjøring som gjelder, bør turen legges til Wengen, som har flere av de beste bakkene i Berner Oberland. I Mürren er frikjøringen best, og den byr på en skikkelig naturopplevelse. Det finnes massevis av fine ruter. En del av dem er selvsagte også forholdsvis sikre, men vær forsiktig: Speed flying er populært her, og det betyr at det er livsfarlig å følge spor ut i terrenget – iblant ender de på kanten av et stup.

Det beste er å kjøre sammen med en fjellguide eller å spørre seg godt for, så man er sikker på at man kjører riktig vei. Fra toppen av Schilthorn finnes det flere nydelige turer, og også lenger ned – blant annet noen store, fine flater innerst mot Gimmeln- og Schiltgrat-heisene.

 

Tips  Mat og drikke
Suppenalp er en hyggelig lunsjrestaurant på dagtid, og på kveldstid er det mange som tar det lille fjelltoget opp hit for å spise fonduemiddag. Etterpå kan man kjøre kjelke tilbake til landsbyen.

Jägerstübli er Hotel Bellevues restaurant midt i Mürren. Overraskende godt. Kjøkkenet er spesielt dyktig på vilt, og det er lokalt kjøtt som serveres. Hyggelig, familiedrevet sted.

Hotel Eigers kjellerrestaurant er nok den fineste restauranten i Mürren. God og behagelig stemning. Baren på samme hotell er også hyggelig; ta turen innom hvis kvelden ennå er ung.

Mat og drikke:
★ ★ ★ ★★ ★

 

Tips  Overnatting
Det gamle trestjernershotellet Hotel Jungfrau har perfekt ski in-, ski out-beliggenhet. Her ligger også Mürrens eneste afterski. hoteljungfrau.ch

Hotel Eiger er et tradisjonsrikt, men moderne firestjernershotell med god service og fantastisk utsikt mot Eiger fra frokostbordet. À la carte-restauranten er blant Mürrens beste. hoteleiger.com

Hotel Bellevue er et lite og hyggelig trestjernershotell sentralt i Mürren. 19 rom, hjemmekoselig stemning og knallfin terrasse. muerren.ch/bellevue

 

Tips  Alpinverdenens vakreste


Sascha Schmid (41) er en av Sveits’ mest kjente frikjørere og en celebritet i Mürren. Han bor med den lille familien sin i Thun nede i dalen, der han driver butikken Free Mountain, men kaller Mürren sitt annet hjem. Her er Schmids beste Mürren-minner:

1) For meg er Mürren den perfekte fjellandsbyen; det finnes ikke biler, og beliggenheten vis-à-vis et av verdens mest imponerende fjellmassiver, er ikke lett å slå. Jeg har reist til mange av verdens skisteder, og har ennå ikke funnet et vakrere sted.

2) Min yndlingstur i bakkene går fra toppen av Schilthorn og helt ned. Ruten går gjennom legendariske Kanonenrohr og videre til Mürren. Er snøen god, velger jeg frikjøringsruten Kleines Schilthorn, som også starter på Schilthorn, fortsetter via en smal og bratt korridor ned til Wasenegg og tilbake til Mürren. Begge turene er på 1300 fallhøydemeter.

3) Stedet for å avslutte en skidag er definitivt Gondola Bar ved Hotel Jungfrau. Midt i landsbyen og rett nedenfor skibakkene.

Les også:
VIESTAD: Det hotteste i det nye nordiske kjøkkenet nå er tradisjonsmat, som sveler og rømmegrøt, skriver Andreas Viestad.

DASHI: Nordiske toppkokker tyr til den japanske kraften dashi.

SIGNATURERETTEN: Oppskriften på The Kashbas falafel.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.